Bazı ülkelerde yakınına bakmayana hapis cezası var

Yakınlara yardım etmek, bakımı ve eğitimine destek olmak Türk yasalarında olduğu gibi, çok sayıda yabancı ülke yasasında da yer alıyor.

Haberin Devamı

Türk Ceza Kanunu’nun 233. maddesine göre eş ve çocuk gibi yakınlarının bakımı ve eğitimi ile ilgilenmeyen ve gerekli desteği vermeyenlere, şikâyet üzerine “1 yıla kadar hapis cezası” verilmektedir. Hamile eşi ya da evlilik bağı olmadığı halde hamile bıraktığı kadınla ilgilenmeyene ve yardım etmeyene de yine şikâyet üzerine hapis cezası verilebilmektedir.
İsviçre Ceza Kanunu’nun 217. maddesine göre de “Her kim gerekli araçlara sahip olmasına ya da olabilecek olmasına rağmen, aile hukukundan doğan bakma ve destekleme yükümlülüğünü yerine getirmezse” şikâyet üzerine hapis cezası ile cezalandırılıyor.
Alman Ceza Kanunu’nun 170. maddesine göre, bakım yükümlülüğünü yerine getirmeyene, “3 yıla kadar hapis cezası” var. Bu ceza Avusturya’da 6 aya kadar (Md. 199), Fransa’da 2 yıla kadar hapis cezası olarak uygulanıyor (Md. 227/4).

TÜM AKRABALAR DEĞİL

Gerek Türk Medeni Kanunu ve Ceza Kanunu’na gerekse yabancı ülkelerin ilgili kanunlarına göre; bakma yükümlülüğü eş ve çocuklar ağırlıklı. Türkiye ve bazı ülkelerde anne, baba, torun ve kardeşi de kapsıyor.
Türkiye’de çıkartılacak yeni yasanın altsoy (çocuk ve torunlar) ile üstsoyu (anne-baba, büyükanne, büyükbaba) ve kardeşleri kapsaması bekleniyor.
Bunun ötesinde bir yükümlülük, ciddi sorunlar yaratabilir.
Yoksulluk olayında esas alınacak tutarın, asgari ücretin 1/3’ ü yani 340 TL’nin altı olarak belirlendiği görülüyor. Dolayısıyla, 340 TL üzerinde geliri olanlar, bakıma muhtaç sayılmayacaklar.
Banka hesapları ve gayrimenkul araştırması hassas bir konu. Düzenlemenin bu yönüyle gözden geçirilmesinde ve Bankalar Kanunu’ndaki yasağı dikkat edilmesinde yarar var.

Yazarın Tüm Yazıları