Bazı sorunlar var

Güncelleme Tarihi:

Bazı sorunlar var
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2015 22:30

Anayasa Mahkemesi’nin 6 yıl önce tüm baz istasyonları için gereken ruhsat ve izinleri verme yetkisini belediyelere bırakması büyük bir iletişim krizi yarattı.

Haberin Devamı

2 ilçede sağlık gerekçesiyle baz istasyonlarının kapatılması sonrası iletişimleri kesilen aboneler problemin çözülmesini bekliyor. Yetkililer yeni hükümet krize çözüm bulmazsa kesinti yaşanan ilçe sayısının artabilece-ğinden endişe ediyor.

 

Mobil iletişim operatörleri, birkaç gündür hararetle Sakarya’nın Karasu ve İstanbul’un Bakırköy ilçelerinde belediyenin mühürlediği baz istasyonlarını tartışıyor. Belediyelerin düzenlemeleri uymadığı gerekçesiyle cep telefonlarıyla sağlanan iletişimi aksatan kapatma kararı, gözleri kanundaki boşluğa çevirdi. 6 yıldır baz istasyonu kurmak için gereken ruhsat ve kullanım izinlerinin belediyelerden alınması nedeniyle yaşanan kriz önlenmediği takdirde mobil iletişimin başka ilçelerde de kesilmesinin önünü açacak. Aksi takdirde GSM operatörleri daha fazla belediye ile karşı karşıya gelip tüm taleplerini yerine getirmek zorunda.

Haberin Devamı

İSTASYON RANTI OLUŞTU


Yaşanan ‘Baz istasyonu’ krizi 2004 yılında istasyonların kurulumunu hızlandırmak için Telgraf ve Telefon Kanunu’nun 35’inci maddesine yapılan eklemeyle başladı. Bu madde ile baz istasyonlarının kurulumu için ruhsat ve kullanım izinleri İmar Kanunu kapsamından çıkarıldı. Mobil iletişim operatörleri 5 yıl sorun yaşamadan istasyonları kurdu. Ancak Anayasa Mahkemesi, 2009’da bu düzenlemeyi tamamen iptal etti. Bu tarihten itibaren mobil operatörler baz istasyonu kurmak için ruhsat ve kullanım izinlerini belediyelerden almaya başladı. Bu durum mobil iletişim operatörlerinin işini oldukça zorlaştırdığı ileri sürülüyor. İddialara göre bunun en önemli sebebi ise belediyelerin istasyonlar için alınan kira bedellerini yükseltmesi. Artan fiyatlarla beraber istasyonlarının kurulacağı yere göre değişen bir rayiç fiyat sistemi de oluştu. Bazı belediyeler sistemi yönetmeliklere bağladı. Sorunun çözülmesi ve belediyeler ile mobil operatörlerini karşı karşıya kalmaması için 3194 sayılı İmar Kanunu’nda düzenleme yapılması isteniyor.


SAĞLIK BAHANE EDİLİYOR


GSM şirketleri yetkilileri, yeni hükümetin bir an önce yasal boşluğu kaldırması gerektiğini vurgulayarak aksi takdirde krizin büyüyeceğini söylüyor. Baz istasyonlarının denetimi ise Bilgi Teknoloji ve İletişim Kurumu’nun (BTK) görevi. Ancak belediyeler denetim yapmadığı halde sağlık gerekçelerini öne sürerek baz istasyonlarını kaldırıyor. Buna ise itirazlar var. Teknoloji Bilgilendirme Platformu (TBP) Başkanı Serhat Özeren, bu ilişkilendirmenin yanlış olduğunu belirterek, “İstasyonlar, iletişimin vazgeçilmez parçası. Dünya sağlık otoriteleri, elektromanyetik dalgaların zarar vermeyecek limit olarak 41 Volt/Metre değer belirledi. Türkiye bu değerin çok altında olan 9.16 Volt/Metre değerini yönetmeliklerle uyguluyor. Baz istasyonları üzerinden rant elde etmek isteyen çevrelerin kamuoyunu sağlık gerekçeleriyle yanıltması kabul edilemez” diye konuştu.

 

100 bin

Haberin Devamı

Türkiye’deki baz istasyonu sayısı

 

50 bin $


Baz istasyonun en düşük maliyeti

 

100 bin $


Baz istasyonun en yüksek maliyeti

 

15 bin TL


Baz istasyonlarından alınan aylık kira bedeli

 

130 bin


4.5G’den sonra kullanılacak toplam baz istasyonu

 

BAKMADAN GEÇME!