Baz istasyonuna limit ve güvenlik ayarı

MAİL atan okurum, karşı apartmanın terasına yaptırılan yakın mesafedeki baz istasyonunu dava açarak, kaldırtıp kaldırtamayacağını bu konudaki yeni Yargıtay kararlarını sormuş.

Okurumun bu maili üzerine, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’nin yeni kararlarına gözattım. Satır arasında kalan ve Yargıtay’ın görüş değiştirdiği anlaşılan bu örnek kararda “Limit değerlere ve güvenlik mesafesine uygun olduğu anlaşılan baz istasyonunun kaldırılmamasına” hükmediliyor. Önce bu kararın nasıl alındığına gözatalım:
Mahkeme, Yargıtay’ın daha önceki içtihatlarına uygun yerleşim alanında kurulu baz istasyonunun sökülmesi yönünde karar veriyor. GSM şirketinin temyizi üzerine dosya Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’ne geliyor. Dairenin 2008 ve 2009 yılı içtihatlarının aksine bu karar onanmayıp bu kez bozuluyor. Baz istasyonlarının limit değerlere uygun bulunmadığının ispatlanması gerektiğine vurgu yapılan karar şöyle: “Kanıtlanmayan, soyut, ‘uzun vadede zarar verir’, ‘baz istasyonu yakın mesafede’, ‘görünce moralim bozuluyor’ gibi nedenlerle dava açılması ve dava sonunda baz istasyonunun sökülmesine karar verilmesi hukuka ve yasalara uygun değildir. Limit değerlere ve güvenlik mesafesine uygun olduğu anlaşılan baz istasyonunun kaldırılmasına karar verilmesi yerinde değildir. Kararın bozulmasına.”

Üç yıl önceki karar

Oysa aynı daire, 2008’de temyiz incelemesini yaptığı benzer bir davada, baz istasyonunun “Para ile ölçülebilen bir zarar olmasa da çevre binalarda oturanların psikolojisini olumsuz etkileyerek zarar vereceği” şeklinde karar almıştı. Baz istasyonunun yerleşim yerinden uzaklaştırılmasına hükmedilen kararda GSM operatörlerinin baz istasyonunun kişilere ve çevreye bir zarar vermediği, herhangi bir olumsuz sonuç yaratmadığı iddialarını kanıtlaması gerektiğine işaret edilmişti. Kararda, “İnsanların psikolojik olarak yaşamını olumsuz biçimde etkilemekte ve bunun da insanların psikolojik yapısında tedirginlik ve ümitsizlik yaratacağı açık olup, davacıların zarar gördüğünün kabulü gerekir” denilmişti.
Yargıtay’da çalışan bazı üye ve idari personele kanser teşhisi konulması üzerine de Yargıtay kendi çatısında bulunan baz istasyonlarının da kaldırılmasına karar vermişti. Bu kararı da anımsatalım:
“Baz istasyonunun yaydığı radyasyonun referans değerlerinin altında olsa bile meskun alanlarda yarattığı radyasyondan dolayı, bu alanlarda uzun süreli radyasyona maruz kalacak insanların sağlığının olumsuz yönde etkilenecektir. Baz istasyonu uzun zaman diliminde zarar doğurabilir.
Çevredekiler için gelecek ve uzun zaman diliminde büyük endişe, psikolojik yapısında tedirginlik ve ümitsizlik yaratarak, kişilerin çalışmasını ve sağlık değerlerini olumsuz etkileyecek ve zararlı sonuç doğuracaktır. Bir istasyon, yönetmeliğe uygun çalıştırılsa dahi zarar veriyorsa, yönetmeliğe uygun olduğundan söz edilerek zarar verenin sorumluluktan kurtulması mümkün değildir.”
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer ise “Baz istasyonlarının yerleşim yerlerinin dışına çıkması demek, o yerleşim yerlerinde mobil haberleşme olmayacak demektir” açıklaması yapmış.
Yargıtay’ın tartışma yaratan bu kararına tepkiler de haftaya...
Yazarın Tüm Yazıları