Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Bayramınız kutlu olsun

Merhabalar sevgili okurlar. Öncelikle, tüm okurlarımın bayramlarını en iyi dileklerimle kutluyorum.

Haberin Devamı

Ve bayram tatilimizin anılarımızda güzel bir yer tutmasını istiyorsak, trafik kurallarına harfi harfine uymamız gerektiğini bir kez daha yinelemek istiyorum.

Aslında, ülkemizde yolculuk koşulları giderek iyileşiyor. Bu iyileşme, özellikle engelliler açısından çok önemli; çünkü bizlere de yolculuk olanağı getiriyor.
 
Türkiye’nin müşteri memnuniyetinde lider akaryakıt dağıtım şirketi olan ve “Temiz Tuvalet Kampanyası” ile 12 yıldır temizlik ve hijyen bilincini geliştiren Opet, Türk Standartları Enstitüsü’nün talebi üzerine, halka ve müşterilere açık tuvaletlerin standartlarını yeniden belirledi. Yeni standartlar, TSE Teknik Kurulu’nun 14 Haziran 2012 tarihli toplantısında kabul edilerek yayınlandı. Resmi Gazetede de 15 Ağustos’ta yayınlanan kararla TSE belgesine sahip olmak isteyen işletmeler, tuvaletin yapısal özellikleri, temizlik ve hijyen ile hizmet kalitesini en üst seviyede tutacak kuralları uygulayacak.

Haberin Devamı

Bu standartlar engellileri de yakından ilgilendiriyor kuşkusuz. Aslında ülkemizde bir süredir bu açıdan hayatı kolaylaştıran benzin istasyonları var, uzun seyahatler başka türlü herhalde imkânsız olurdu zaten. Engelli vatandaşların sorunları düşünülerek Opet akaryakıt istasyonlarına engelli tuvaleti şartı ve standardı yaklaşık on yıl önce getirilmişti. Firmanın internet sitesinden ve mobil cihazlardan kolaylıkla erişilebilen Rota Uygulaması ile de Türkiye içinde seçilen iki yerleşim merkezi arasında, hangi yol güzergâhından gidebileceğinizi tespit edebildiğiniz gibi engelli hizmetleri bulunan istasyonları görüp rotanızı ona göre belirleyebiliyorsunuz.

Benzer bir vizyon sergileyen akaryakıt firmalarından biri de BP. Pek çok istasyonunu engellilere uygun düzenleyen BP’nin internet sitesinden ve mobil uygulamalarından erişebileceğiniz Güzergâh Plânlayıcı üzerinde Filtreler’den Engelliler için Hizmetler’i seçerseniz uygun istasyonları görebilirsiniz.

Diğer yaygın akaryakıt ağlarını da inceledim. Ama internet ya da mobil uygulamalar üzerinden bu tip hizmetlere ulaşamadım. Benim ulaşamamış olmam bu hizmetlerin olmadığı anlamına gelmez elbette. Ancak önerim bizlerin hayatını kolaylaştıran bu tür bilgilerin çok kolay ulaşılabilir olması yönünde.

Haberin Devamı

Tüm okurlarımın bayramlarını tekrar kutluyor, sağlık ve mutluluk dileklerimi iletmek istiyorum. Bayram ertesi ise, gazetelerde; “ Bu bayramda da yollar kan gölüne döndü.” şeklinde manşetler görmemeyi umuyorum.

Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...

Yazarın Tüm Yazıları