Güncelleme Tarihi:
Ankara Ãœniversitesi Tıp Fakültesi Ä°bni Sina Hastanesi`nden Uzman Diyetisyen Serpil Tüzüner, özellikle oruç tutanların bayramda dikkatli ve dengeli beslenmesi gerektiÄŸini söyledi. Â
Ramazan ayı boyunca normal öğün dışında yemek yiyen bireylerin vücutlarının bu sürede yeni sisteme uyum göstereceğine işaret eden Tüzüner, bayramda insanların normal yemek düzenine döndüklerini, ancak vücudun buna ayak uyduramayacağını bildirdi.
Â
Bir aylık oruç döneminden sonraki bayram günlerinde insanların aşırı yemek yeme eğiliminde olabileceklerini belirten Tüzüner, bayram ziyaretlerinde ağır hamur tatlılarının ve şekerlerin fazla tüketilmesinin sindirim sisteminde sorunlara yol açacağını sözlerine ekledi.
Bu durumda bireylerde şişmanlık görülebileceğini söyleyen Tüzüner,şöyle konuştu:  "Kişi, kendisinin Ramazan süresince yetersiz beslendiği düşüncesiyle, bu dönemde tüketmedikleri yiyeceklerin tümünü bayramda tüketme telaşına kapılarak aşırı ve karışık beslenmeyi seçer. Bu durumda sindirim sistemini olumsuz etkileyerek ishale neden olur. Yiyeceklerin yağlı, şekerli olması da kalp ve tansiyon üzerinde olumsuz etkilere yol açar. Şekerleme, çikolata gibi tatlıların aşırı tüketilmesi ise allerji türü deri rahatsızlıklarına sebep olur."
 Â
KiÅŸilerin, tüm bu olumsuz durumlardan etkilenmemek için eski yemek yeme alışkanlıklarına yavaÅŸ yavaÅŸ geçmelerini öneren Tüzüner, bayramdaaz ve sık öğünler halinde hafif yiyecekler yenilmesini istedi.Â
Tüzüner, bayramda, güne hafif bir kahvaltıyla başlanmasını, ağır hamur tatlıları, şekerler, aşırı yağlı, çok tuzlu, kalori açısından yoğun yiyeceklerin yenilmemesi gerektiğini söyledi.