Bayramı zehir eden eğlence!

Güncelleme Tarihi:

Bayramı zehir eden eğlence
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2016 11:27

Özellikle bayramlarda çocukların eğlence amaçlı olarak kullandığı torpil adı verilen patlayıcılar, faciaya davetiye çıkarmaya devam ediyor. Geride bıraktığımız kurban bayramında Konya'da 18 yaşındaki Lütfi Daldı, torpil nedeniyle bir gözünü kaybetti. Bartın'da yaşanan iki ayrı olayda ise Savaş Sakar adlı adam torpilin üzerine basınca 3 parmağını kırdı. Halil Çekinmez'in ise elindeki torpilin patlaması sonucu sağ elinin işaret parmağı koptu. Ciddi güvenlik riskleri yaratan ve insan sağlığını tehdit eden bu ürünlerin satışının devam etmesi ailelerin tepkisini çekiyor.

Haberin Devamı

Konya'da parkta oturduğu sırada çocukların attığı patlayıcı madde isabet eden genç, sol gözünü kaybetti. Çumra ilçesi İçeri Çumra Mahallesi'nde yaşayan 18 yaşındaki Lütfi Daldı, Kurban Bayramı'nın ikinci günü evlerinin yakınındaki parka gitti. 

Bu sırada Daldı'nın yanına gelen bir grup çocuk, oyun için "torpil" adı verilen patlayıcıdan attı. Patlama sırasında etrafa saçılan parçalardan biri, Daldı'nın sol gözüne isabet etti. Kaldırıldığı Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ameliyata alınan Daldı'nın gözüne saplanan yaklaşık 2 santimetre büyüklüğündeki torpil parçasının kornea, göz içi lens, retina ve gözün damar tabakasına zarar verdiği belirlendi.

'GÖRME UMUDU YOK, BAŞKA HAYATLAR KARARMASIN'

Sol gözü görme yeteneğini kaybeden Daldı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, parkta otururken yanına çocukların geldiğini ve torpil attıklarını söyledi.
Etrafa saçılan parçalardan birinin gözüne girdiğini ifade eden Daldı, sol gözünün görme yeteneğini kaybettiğini ifade etti. Anne Şerife Daldı ise bu tür patlayıcıları satan ve alanları uyararak, "Biz yandık başkaları yanmasın. Başka hayatlar kararmasın." dedi. Lütfi Daldı'nın doktoru Abdulkadir Büküş ise patlayıcının dış kısmını saran plastik malzemenin yaklaşık 2 santimlik bölümünün, kornea, göz içi lens, retina ve gözün damar tabakasına zarar verdiğini bildirdi.

Büküş, "Hastanın torpil isabet eden sol gözü için şu aşamada bir görme umudu yok. İleride bir nakil imkanı da yok çünkü sadece korneaya hasar veren bir durum değil. Gözü tamamen parçalayan bir durum." diye konuştu.

Bayramı zehir eden eğlence


ELİNDE PATLADI, PARMAĞI KOPTU

Haberin Devamı

Bartın'da ise elindeki torpilin patlaması sonucu sağ elinin işaret parmağı kopan 32 yaşındaki Halil Çekinmez Ankara’ya sevk edildi. Olay, dün akşam ilçe merkezinde meydana geldi. 32 yaşındaki Halil Çekinmez, mahalledeki çocukları eğlendirmek için elindeki ’Torpil’ olarak tabir edilen patlayıcıyı yaktı. Torpilin patlaması sonucu Çekinmez’in, sağ elinin işaret parmağının bir bölümü koptı. Çevredekilerin haber vermesi üzerine Halil Çekinmez, 112 Acil servis ekipleri tarafından Bartın Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Çekinmez, hastanede yapılan ilk müdahale ardından kopan parmağı ile birlikte Ankara Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edildi.

Haberin Devamı


Bayramı zehir eden eğlence


TORPİLİN ÜZERİNE BASTI, PARMAKLARI KIRILDI

Yine Bartın’da yaşanan bir başka torpil faciası ise ucuz atlatıldı. Bartın'ın Kozcağız beldesine bayram ziyaretine giden oğlu için torpil patlatmaya çalışan baba, ağacın dalına takılarak önüne düşen torpilin üzerine basınca ayağından yaralandı. Bartın Devlet Hastanesi acil servisine kaldırılan ve 3 parmağı kırılan Savaş Sakar’ın ayağı alçıya alındı.

Savaş Sakar’ın hem patlayan torpilin yanıcı etkisi hem de balistik etkisinden dolayı ayak parmaklarında kırıklar oluştuğu öğrenildi. Bu tür patlayıcı maddelerin eğlence aracı olarak kullanılmaması gerektiğini belirten Savaş Sakar, "Oğluma torpil almıştım. Torpili patlatmak için atınca ağacın dallarına çarptı ve önümüze düştü. Oğlum almasın diye üzerine bastım. Üzerine basar basmaz ayağımın altında patladı. Ayağım 20 santim yukarı kalkarken morarmalar ve şişme oldu. Sonra hastaneye gittik ve alçıya alındı. Ayağımda kırıklar meydana geldi. Anne ve babaların, çocuklarının bu maddelerle oynamasına izin vermesi doğru değil. Çocuklar kesinlikle zararlı ve patlayıcı maddelerle oynamasınlar" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!