Ege Haberleri

    Bayramda sağlıklı beslenin

    İZMİR (DHA)
    30.09.2014 - 01:36 | Son Güncelleme:

    Özel Ata Sağlık Hastanesi Diyetisyen Pınar Ergül, bayramlarda şeker ve şeker içeren besinlerle et tüketiminin arttığını belirterek, yaklaşan bayram öncesi beslenme konusunda tavsiyelerde bulundu.

    Diyetisyen Ergül, Kronik hastalıklara sahip ve yüksek risk grubunda obezite, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve şeker hastalığı bulunan bireylerin bayramda beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı. Diyetisyen Ergül, yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için; kalp-damar hastalığı, şeker hastalığı ve yüksek tansiyonu olan kişilerin, Kurban Bayramında yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeleri gerektiğini söyledi.

    Bayramda sağlıklı beslenin

    Etlerin sindirimi zor olan besinler olduğunu belirten Diyetisyen Ergül, "Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra uygun pişirme yöntemi ile pişirilmelidir" dedi.

    Etlerin saklama koşullarının buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede daha uzun süre olduğunu hatırlatan Diyetisyen Ergül, "Dondurucudan çıkarılan ve çözülen etler tekrar dondurulmamalı. Yine kızartma ve kavurma işlemi mide asidini artırarak gastrit, ülser ve kabızlığa da sebep olabilir ızgara haşlama ve fırında pişirme yöntemini seçmek de yarar vardır. Alınması gereken önlemlerin herkes için geçerli olmakla birlikte kurban bayramında da; sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılımına dikkat etmeliyiz" dedi.

    Etiketler:
    

      EN ÇOK OKUNAN HABERLER

        Sayfa Başı