GAZİANTEP HABERLERİ

Bayramda beslenme uyarısı

DHA
12.06.2018 - 10:21Son Güncelleme :
DHA

GAZİANTEP, (DHA) - GAZİANTEP Özel Anka Hastanesi Diyetisyeni Merve Boztoprak, oruç süresinin ardından bayramla birlikte normal yemek düzenine geçerken dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyardı.

Ramazan ayından sonra insanların günlük hayata uyum sağlayabilmesinin bir haftayı bulduğunu dile getiren Anka Hastanesi Diyetisyeni Merve Boztoprak, bir ay boyunca sınırlı yemek yemenin verdiği psikolojik etki ile bayramda aşırı ve yanlış beslenmenin sağlık açısından risk oluşturacağını dikkat çekerek, şu önerilerde bulundu:

"Ramazan ayından sonra insanların günlük hayata uyum sağlayabilmesi bir haftayı buluyor. Bu nedenle vücudunuzu yormamak adına eski beslenme alışkanlıklarınıza dönerken acele etmemeli, normal yeme düzenine yumuşak bir geçiş yapmalısınız. Ramazan bitiminden hemen sonra günde 5-6 öğün yapmak sağlık sorunları yaşamanıza yol açabilir. İlk günlerde öğün sayısını 2 ana öğün, 1-2 ara öğün şeklinde planlayabilirsiniz. Ramazan’da yavaşlayan metabolizmanızın ardından bayramda porsiyonlara dikkat etmemek veya ağır yemekler tüketmek mide problemlerine sebebiyet vereceğinden sağlıklı pişirme yöntemleriyle hazırlanmış hafif öğünler yapmaya dikkat etmelisiniz. Yemek yerken çok hızlı davranmamak son derece önemli. Güne hafif bir kahvaltı ile başlamalısınız. Peynir, zeytin, yumurta, ceviz, domates, salatalık ve bol yeşillik ile sağlıklı bir kahvaltı yapabilirsiniz. Kahvaltıda kızartılarak pişirilmiş besinleri tüketmemeye dikkat etmelisiniz. Ekmek tüketiminde aşırıya kaçmamalısınız. Bayram ziyaretlerinde tatlı ikramı olacağından kahvaltıda bal, şeker gibi tatlı besinlerin sofranızda bulundurmamanız yararlı olacaktır."

Ramazan Bayramı'nda tatlı tüketiminin bayram ziyaretleri sırasında yapılan ikramlarla birlikte arttığını söyleyen Merve Boztoprak, “Şeker bayramında ikram edilenleri geri çevirmesini bilmek ve dengeli bir beslenme düzenine uymak sağlığınız açısından oldukça önemli. Ağır şerbetli tatlılar, şekerler, çikolatalar, pasta, börek gibi yüksek enerjili besinleri fazla miktarda tüketmek sindirim sistemi problemlerine, kan şekerinizin hızlı yükselmesine ve kilo alımına neden olur. Bu nedenle ikramlardan tadımlık olarak tüketmeli, gideceğiniz diğer ziyaretleri unutmamalısınız" dedi

Ramazan ayı boyunca su ve sıvı tüketimin azalmasından dolayı vücutta oluşabilen sıvı kaybının yerine konması gerektiğini belirten Boztoprak, güne mutlaka su ile başlanması, susamayı beklemeden günde en az 2 litre su içilmesi gerektiğini belirterek, öğünlere ayran, az şekerli limonata, az şekerli komposto gibi sıvı gıdalar eklenebileceğini söyledi. Ramazan ayı sonlansa da gece yemek yemeye alışıldığı için aynı saatler geldiğinde yeme isteğinin devam edeceğini ifade eden Boztoprak, “Gece öğünlerine devam ettiğimizde kilo artışı ve sindirim sistemi problemleri oluşacağından bu alışkanlığı bırakmalı son öğününüzü yatmadan 2 saat önce yapmış olmalısınız" diye konuştu

Ramazan boyunca yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak için hareketli olmaya da dikkat edilmesi gerektiğini belirten Boztoprak, “Mümkün olduğunca bayram ziyaretlerine yürüyerek gitmeyi tercih edin. Günde en az yarım saatlik orta tempoda yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin" dedi.

FOTOĞRAFLI

 

Etiketler:

Yasal Bilgilendirme

Hurriyet.com.tr’nin Gaziantep haberleri bölümünde, DHA’nın abonelerine gönderdiği Gaziantep haberleri otomatik olarak derlenmektedir. hurriyet.com.tr editörleri otomatik akış içinde Bayramda beslenme uyarısı haberine editoryal müdahalede bulunmamıştır. Haber içeriklerinden hukuken ilgili ajanslar sorumludur.

GAZİANTEP NAMAZ VAKİTLERİ

12 Haziran 2018, Salı
  • İmsak
    03:18
  • Guneş
    05:03
  • Öğle
    12:36
  • İkindi
    16:26
  • Akşam
    19:57
  • Yatsı
    21:35
Sayfa Başı