Bayramda ben de çalışıyorum

YUKARDAKİ başlığın iki görüşü birden tahrik ettiğini biliyorum.

Bazı okurlarım, ne var yani biz de çalışıyoruz, diye tepki gösterebilirler. Bazıları da, bayramda bile mi, sorusunu sorup, şaşkınlıklarını belirtebilirler.

Bayramda çalışanları severim. Trafik memurundan denetleyiciye, trenleri götürenlere, uçakları uçuranlara, bizi bayram seyran demeden doyuranlara, bayramı ailemizden ayrı geçiriyoruz demeyip, başkalarını mutlu ederek bayram yapanlara yakınlık duyarım.

Sizlerle hem bayram sevincini hem çalışmayı paylaşıyorum, ben de gazetede oturup yazımı yazacağım, çalışacağım.

Herkesin birden yaptığı toplu tatillerden pek hoşlanmam zaten. Sessiz bir İstanbul'un keyfini çıkarmak varken... Yarı terk edilmiş şehirlerin güzelliği ve hüznü o şehri daha çekici kılar. Hele İstanbul'u.

Thomas Hardy'nin o çok sevdiğim romanını, Çıldırtan Kalabalıktan Uzak'ı anarak söyleyebilirim, tenhalık, ruhuma ve mizacıma daha uygundur.

Hürriyet'te tavsiye edilen kitaplardan, CD'lerden birini seçtiyseniz, bayram sevincini yaşarım, okurlarımız bizimle güzellikleri paylaştı diyerek.

Edebiyatta, müzikte sevgiler büyür, ortak bayramlar yaşanır.

Deliye her gün bayram sözünü sevmem. Yaşama sevincini duyana her gün bayram demeli.

Sevdiklerimi, sevgilimi sadece Sevgililer Günü'nde anımsamadığım gibi, bayramı da sıkıştırılmış zaman dilimlerine sığdırmak istemem.

DİNLENME, tatil; gazeteden, dergiden, kitaptan uzak günlerin toplamı değildir. Aksine kaçırdığınız güzellikleri yakalama şansını kullanma zamanıdır.

Eski bayramlara oranla, bayram günlerinde kendimize ayıracağımız zaman arttı. Geleneksel kutlamalar azaldı, yorgun vücutlar, yorgun beyinler, ziyaret hızının dışında aksak ritimde bir hayatı özlüyorlar.

Geleneklerin yok edilmesi biçiminde yorumlamayın. Geleneğin günün koşullarına göre değişim geçirdiğini kabul edelim.

Yurtiçinde, yurtdışında bayram tatilini geçirenlere küçük bir hatırlatmada bulunayım mı?

O ülkenin, o kentin kültürel güzelliklerinin farkına ve tadına varın.

Ressamının tablosuna bakın, bestecisinin sesine kulak verin, edebiyatçısından bir paragraf okuyun, birkaç dizeyi ezberleyin.

Şehir müzelerini gezin, heykellerine bakın. Gittiğiniz yerin kültürel atmosferini solumadıysanız, bunca kilometre uzağa gitmek neye yarar. Aynı gidip aynı gelmek, bir gezgin için en kötü yazgıdır.

Yaşadığınız kenti yeniden keşfedin.

* * *

BAYRAMDA sevinmek için çaba harcayalım. Hiç olmazsa sıkıntılarımızla, dertlerimizle, acılarımızla, birkaç günlük bir mütareke yapalım.

Güneşi göremeyenler, ruhlarındaki sanal güneşin doğuşunu hayal etsinler.

Arzuladığınız, gönlünüzden geçen bayramları kutlayacağınız günlerin özlemini yaşarken bugünü de ihmal etmeyin.

Bayramınız kutlu olsun.
Yazarın Tüm Yazıları