Bayram sofrası

Güncelleme Tarihi:

Bayram sofrası
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 1998 00:00

Yemek ve yemek kültürü dergisi LEZZET, Kurban Bayramı'nda evinizde alıkoyacağınız sakatatlarla pişirebileceğiniz yemekler sunuyor. Gülnur Aygün, kolesterol sorunu olmayanlar için sakatatlarla hazırlanan geleneksel Türk yemeklerini LEZZET okurları için hazırladı. Ciğer IzgaraMalzemesi1/2 kg koyun ciğeri 1 adet kuzu ciğeri gömleği tuz, karabiberHazırlanışıCiğerleri yıkayıp zarlarını temizleyin ve dilimleyin. Kuzu gömleğini yıkayın. Ilık suda biraz bekletin. Ciğer dilimlerini saracak kadar parçalara ayırın. Ciğerleri tuz ve kırmızı biberle harmanlayın. Her birini bir parça gömleğe sarın. Bir gece buzdolabında bekletin. İyice ısıttığınız ızgarada pişirin. Fasulye Püreli Dalak IzgaraMALZEMESİ3 koyun dalağı300 gr. kurufasulye3 patates1 defne yaprağı2 diş sarmısak1 su bardağı krematuz, karabiberHAZIRLANIŞIAkşamdan ılık suda ıslattığınız fasulyeleri, tencereye alın. Patateslerin kabuklarını soyup küçük küpler halinde doğradıktan sonra fasulyelere ilave edin. Defne yaprağı ve tuzu ekleyip iyice haşlayın ve süzün. Karışımı blender yardımıyla çırpın. Kremayı ilave edip dövülmüş sarmısak, tuz ve karabiber ile tatlandırın. Dalağın zarını ayıklayın. Her iki yüzünü sıvıyağ ile yağlayıp kızdırılmış ızgarada kızartın. Fasulye püresi ile servis yapın.Şeftali KebabıMALZEMESİ1/2 kg. orta yağlı koyun kıyması1 soğan1/2 demet maydanoz1 dilim bayat ekmekTuz, karabiber, kırmızı biber, yeni bahar1 adet kuzu ciğeri gömleğiHAZIRLANIŞIBir kapta kıyma, ıslatılmış ekmek içi, rendelenmiş soğan ve kıyılmış maydanozu iyice yoğurun. Tuz, kırmızı biber, yeni bahar ve karabiber ilave edin. Sıcak suda ıslatarak yumuşattığınız kuzu ciğeri gömleğini 6 cm genişliğinde kare parçalara bölün. Her bir gömlek parçasına 1.5 ceviz büyüklüğünde yuvarlanmış köfteleri yerleştirin. Küçük yuvarlak şeftali şeklinda bohçalar yapın. Köfteleri, ızgara üzerine düzgün yüzeyleri üste gelecek şekilde dizin. Ateşte ya da fırında kurutmadan pişirin. Patates kızartması ile servis yapın.Nohutlu PaçaMALZEMESİ10 adet keçi paçası1 su bardağı nohut1 soğan2 diş sarımsak1/2 limon suyutuzTERBİYE MALZEMESİ2 yumurta sarısı2 yemek kaşığı unSOS MALZEMESİ1 çay bardağı sirke1 baş dövülmüş sarımsakHAZIRLANIŞIPaçaların tırnak araları ve topuk yumruklarını bıçakla temizledikten sonra baş taraftan kemiklerini 2 cm kadar iyice kazıyıp kesin. Alevli ateşte tüyleri yakın. Bol suda yıkayın. Bir tencereye yerleştirin. Soğanı, sarımsağı temizleyip, bütün olarak tencerenin içine atın. Yağ ve limon suyunu ekleyerek, üzerini 4 parmak örtecek kadar su doldurun. Kaynamaya başlayınca oluşan köpükleri alıp iyice pişirin.Akşamdan ıslatılmış ve haşlanmış nohutu paçaya ilave edin, birlikte biraz kaynatın. Pişince etleri kemiklerinden ayırın. Yumurta sarısı ve unu iyice çırparak yavaş yavaş paçaya ilave edin ve karıştırın. Çorbayı servis tabağına alın. Dövülmüş sarımsak ve sirkeyi karıştırıp birlikte sunun.Ciğerli Kuş Yuvası MakarnaMALZEMESİ1/2 paket makarna100 gr karaciğer2 yemek kaşığı konserve bezelye1 kuru soğan2 yemek kaşığı margarin2 domates2 yemek kaşığı untuz, karabiber1 yemek kaşığı sıvı yağHAZIRLANIŞIBir tencereye makarna suyu doldurup kaynatın. Tuzunu ilave edin. Kaynayınca makarnaları ilave edip dirice pişirin ve süzün. Bir başka tencerede 2 yemek kaşığı margarini kızdırın, 2 yemek kaşığı unu ilave edip kavurun. Ciğerin zarını temizleyip yıkayın. Ciğerleri robottan geçirin. Kavrulan una ciğeri ekleyip biraz daha kavurun. Ufak doğranmış domates ve bezelyeleri ciğere ilave edin. Tuz ve karabiber ilave edin. Makarnaları bir yemek kaşığı sıvı yağda çevirin. Servis tabağına yayın. Üzerine ciğerli sosu dökün, halka halka kestiğiniz kuru soğanla süsleyip servis yapın.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!