Bayram alışverişine dikkat

Güncelleme Tarihi:

Bayram alışverişine dikkat
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2017 14:48

Bayram alışverişine dikkat

Haberin Devamı

Mehmet İNAN/BURSA, (DHA)- BURSA Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, bayram alışverişlerinde güvenli Ve kaliteli ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini bildirirek, “Ucuzluk adına sağlığınızdan olmayın” çağrısı yaptı. 
Sıtkı Yılmaz yaptığı yazılı açıklamada, tüketicilere uyarı ve tavsiyelerde bulundu.Bayram alışverişlerine çıkmadan önce bir ihtiyaç listesi hazırlanması ve ihtiyaçların öncelik sırasına konulması gerektiğini ifade eden Yılmaz, “Bayram alışverişlerine geniş zaman ayrılmalı, sağlıklı bir piyasa araştırması yapılmadan ihtiyaçlar için karar verilmemelidir.Tüm alışverişlerde mutlaka fiş ve fatura alınmalıdır” dedi.
Kaliteli ve uygun fiyat araştırılması yapılmasını da hatırlatan Sıtkı Yılmaz, şöyle devam etti:
“Bakanlığın denetiminden geçen gıdalara öncelik verilmelidir. Mesafeli sözleşmelerde kapsamında yapılacak alışverişler  kurumsal sitelerden yapılmalıdır. Merdivenaltı   üretimlerden  uzak durulmalı, ucuzluk adına tüketici sağlığını riske etmemelidir.Açık yerde satılan menşei belli olmayan her türlü, tatlı ve şekerlemelerden uzak durulmalıdır.Yine menşei belli olmayan kolonyaların da risk taşıdığının da altını çizmek istiyoruz”
Bakanlık denetiminde, ayakkabı ve tekstil ürünlerinde  azor-boya maddeleri ve fatalet gibi kimyasalların  tespiti yapıldığını hatırlatan Yılmaz, “Kanser riski taşıyan bu tür ürünlere dikkat edilmelidir.Bu bakımdan albenili ve parlak renkli ürünlere dikkat edilmelidir.Bilinçli tüketici  kaliteli ürünler tercih etmeli, Uzakdoğu ürünlerine itibar etmemelidir” dedi.
Dayanıklı tüketim mallarında garanti belgesi,Türkçe tanıtma ve kullanma klavuzu ve satış sonrası servis hizmetleri olan markaların tercih edilmesini isteyen Yılmaz,”Ayrıca kaliteli ve uygun fiyatla satılan yerli malların  tercih edilmelidir.Yerli malı memleket malıdır.Memleket malını tercih etmek  bilinçli bir tüketicinin asli görevidir” dedi.
İhtiyaçların karşılanması için kredi kartına yüklenilmemesi konusunda da uyarıda bulunan Yılmaz, şöyle devam etti:
“Kredi kartlarının akti ve gecikme faizleri son derece yüksektir. Tüketici gücünü aşan oranda kredi kartıyla borçlanıp takibe giren kartzede kervana katılmamalıdır. Bayram kredisine ihtiyaç duyuluyorsa, mutlaka bir araştırma yapılmalı ve tüketici kararını ona göre vermelidir. Sadece faiz oranlarına takılmak  yanıltıcı olabilir. Çarşı pazarda sadece tüketicilerin dikkatli olmaları yetmemektedir. Piyasa gözetim ve denetimlerinin ilgili Bakanlıklar tarafından sıkı bir şekilde yapılması ve tüketicilere güven verilmesi gerekmektedir. Fırsatçılara ve stokçulara göz açtırılmamalıdır. Denetim sonunda halkın sağlığı ile oynayan tacirler mutlaka teşhir edilmeli ve yasalar çerçevesinde gereken tedbir ve teşhirler yapılmalıdır”
FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!