Baykal’ın gidişi çok şeyi değiştirecek

Deniz Baykal’ın çekilmesi, hem Türk siyaseti, hem de bir dönemin başlangıcı anlamına geliyor. Yanılabilirim, ancak Baykal,’ın delege baskısına dayanamayıp Kurultay’da tekrar aday olabileceğine hiç ihtimal vermiyorum. CHP, önümüzdeki süreçte ya darmadağın bir görüntü verecek veya yepyeni ve dinamik bir çıkış yapacak. Bu süreçten de en çok AKP kazançlı çıkacak.

Haberin Devamı

Deniz Baykal özellikle son yıllarda çok eleştiriliyordu. Gençlerin ve parlak yeni yöneticilerin önünü tıkadığı, partinin değişen koşullara ayak uydurmasını engellediğinden şikayet ediliyordu.

 

Bence Deniz Baykal, CHP’nin bugünkü koşullarda çıkarabileceği en yetenekli liderdi. Değişme zamanı gelmişti, ancak bunun önümüzdeki seçimlerden sonra gerçekleşmesi daha doğru olacaktı. Nedeni de, seçime bu kadar az zaman kala süvari değiştirme risklerinin göze alınmamasıydı. Zaten parti içinde, doğru dürüst bir süvari de yoktu.

 

Neyse, olan oldu.

 

Şimdi ileriye bakalım...

 

Haberin Devamı

Deniz Baykal, son yıllardaki tutumuyla, sadece bir muhalefet lideri değildi. Ulusalcı kesimin, Kemalistlerin, Askerin ve yargının önemli bir bölümünün de lideri konumuna grimişti.

 

Konuştuğu zaman, başka hiç kimsenin yapamadığı kadar bu kesimlere sahip çıkardı. Herkes ona bakardı. Ne dediği kadar, deyiş şekli de çok etkileyiciydi.

 

Bahçeli’nin hiçbir zaman sahip olamadığı belagatı sayesinde, iktidarı en fazla zorlayan, hatta hırpalayan ve gözünü korkutan bir muhalefet lideriydi.

 

Baykal’ın sahneden ayrılışı, Ak Parti’yi rahatlatacaktır.Kim ne derse desin, Ulusalcı kesim hiç değilse, CHP’nin toparlanması ve kendine yeni ve etkili bir lider bulmasına kadar ki sürede sahipsiz kalacaktır. Baykal gibi onları savunacak bir başka lider çıkana kadar da, bir bocalama döneminden geçilecektir.

 

AKP, REFERANDUM VE SEÇİMLERDE RAHATLAR

 

Yanlış anlama olmasın ve bu yazdıklarımdan da yanlış anlamlar çıkarılmasın. Olayın altında iktidarın yattığına inanmıyorum. Bir iktidar böylesine riskli ve çirkin bir işe yataklık etmez. Ancak, gelinilen noktada iktidarın bir oranda rahatlayacağını da görmezden gelemeyiz.

 

Haberin Devamı

CHP bundan böyle, öylesine bir iç muhasebe ve yeni bir lider seçimine boğulacak ki, iki ay sonraki referandumda etkili bir muhalefet yapması güçleşecektir.

 

Referandumu kolayca atlattığı taktirde, Ak Parti iktidarının 2011 seçimlerini dahi erkene alması ve CHP tam toparlanamadan ülkeyi sandığa götürmesi, gözardı edilemeyecek bir olasılıktır.

 

Böyle bir durumunda, Ak Parti’nin işini nasıl kolaylaştıracağını tahmin etmek herhalde zor sayılmaz.

 

Deniz Baykal’ın çekilişi Türkiye’de yaşanan artçı depremlerin en sert ve en önemlisidir.

                                 *                    *                               *

 

RUSYA, TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ İŞ ORTAĞI...

Haberin Devamı

          

Türkiye, en önemli iş ortağı ve en önemli komşusunu konuk ediyor.

          

Rus Devlet Başkanı Medvedev’in ziyareti, neresinden bakılırsa bakılsın, Türkiye açısından çok değerlidir.

          

Amerika ile stratejik işbirliği içinde olduğumuzu söyleriz. Washington’u stratejik müttefik diye adlandırırız. Oysa içi boş bir ortaklık olduğunu da biliriz. Ne Amerikalılar, ne de Ankara “Stratejik” kelimesini ciddiye alırlar.

          

Etrafımızdaki birçok ülke ile de Stratejik ortaklık kurmaya çalışıyoruz. Ancak onlar da bu işin lafta kalacağını biliyorlar. Eğer “Stratejik Ortaklık” tanımlamasının, hangi ülke ile ilişkimizi daha doğru yansıttığını soracak olursanız, hiç tereddüt etmeden, Rusya ile ilişkileri gösterebilirim.        

Haberin Devamı

          

Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret, yılda 35 milyar doları buluyor. Amerika ile ticaretimiz ise 15 milyar civarında sürünüyor. Lafla peynir gemisi yürümüyor. Washington ile ilişkilerimiz, bölgesel bir güç ile bir süper güç arasındaki siyasi boyutun dışına çıkamıyor. Dünya’nın en büyük ekonomisi ile bölgenin yükselen yıldızı Türkiye arasındaki ticaretin bu kadar cılız kalmasının hiçbir mantığı yok. Bu düzeyde kaldığı sürece de, ilişkiler yavaş yavaş erimeye mahkumdur.

          

Rusya ile aramızdaki rakamlar ise, bu ilişkinin enerjisini ve derinliğini gösteriyor:

          

Enerji ihtiyacımızın büyük bir bölümünü Rusya’dan karşılıyoruz. Türkiye, gaz ihtiyacının yüzde 62’sini Rusya’dan karşılıyor.

Haberin Devamı

          

Rus turistleri Antalya’yı ayakta tutuyorlar. 2009 yılında Rusya’dan ülkemize gelen turist sayısı 2 milyon 640 bin 199.

          

Türk müteahhitlerinin en başarılı oldukları yer, Rus pazarıdır. Rusya’da müteahhitlik hizmetlerinin %22'sini gerçekleştiren 300 Türk firması buluyor.

          

Yukarıdaki rakamlar, içi boş Stratejik Ortak ilişkisinin çok ötesindedir. Zira, bunlar somut rakamlardır ve önümüzdeki dönemlerde daha da artacaktır.

          

Türk-Rus işbirliğinin derinleştirilmesi, Ankara’nın bölgedeki ağırlığını nerelere kadar taşıyacağını herhalde tahmin ediyorsunuzdur.

          

Nitekim bu gerçek giderek kendini gösteriyor.

          

Kimse yanlış hesap yapmasın, önümüzdeki yıllarda Türk-Rus işbirliği, bölgeyi şekillendirecek. Göreceksiniz, bu iki ülkenin yakınlaşması daha da artacak. Ticari ilişkilerin böylesine boyutlara gelmesi, ilişkinin motoru olacak.

          

Bu ilişkinin bu noktalara gelmesinin bir diğer nedeni de, Erdoğan ile Putin arasında başlayan karşılıklı güvene bağlı yakınlaşma olduğunu biliyorum. Bundan sonra da, aynı düzenin sürdürülmesi gerekiyor.

          

İşte bütün bu nedenlerden dolayı, Rus Devlet Başkanı Medvedev’in ziyareti, sadece her iki ülke açısından değil, bölge açısından da çok önemli sayılmalı.

Yazarın Tüm Yazıları