Bayındır'ın aromatik bitkileri araştırılacak

Güncelleme Tarihi:

Bayındırın aromatik bitkileri araştırılacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2018 13:56

Bayındır'ın aromatik bitkileri araştırılacak

Haberin Devamı

 

Ahmet ACAR/KAŞ, (DHA) - ANTALYA'nın Kaş ilçesindeki Bayındır Mahallesi'nin aromatik bitkileri araştırılacak.

Kaş'a bağlı Bayındır Mahallesi'nin aromatik bitkileri Akdeniz Gençlik Sanat ve Eğitim Vakfı (AKSAN) öncülüğünde, Batı Akdeniz Ormancılık Enstitüsü tarafından Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi'nin bilimsel desteğiyle araştırılacak.

Araştırmada Batı Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü'nden Doç. Dr. Ali Kavgacı başkanlığında bir bilim heyeti, iki yıllık çalışma gerçekleştirecek. Projeyle bölgenin tarihi, doğal zenginliği, bitki ve canlı çeşitliliği bölge halkına, Türkiye'ye ve dünyaya tanıtılacak. Bölgede Birinci Dünya Savaşı kahramanı Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker ve silah arkadaşları Burdurlu Gazi Halil İbrahim Çavuş (Günaydın), Ankaralı Gazi Durmuş Çavuş (Savaşçı) ve Kaşlı Çanakkale Kahramanı Yusuf Ziya Çavuş (Erdil) adına iki hatıra ormanı kurulmaya başlandı.

Proje Koordinatörü orman yüksek mühendisi Özer Satılmış Özgüç, şöyle dedi:

"Bu bölgede Birinci Dünya Savaşı'nda Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker ve silah arkadaşları tarafından büyük bir zafer kazanılmıştır. Büyük Atatürk'ün 'Tarihini bilmeyen gafiller, tarihi tekerrür ettirirler' sözünden yola çıkarak, Bayındır bölgesinin tarihi ve doğal bitki ve hayan çeşitliliğini ortaya çıkarmak projenin ilk amacı. Bu zenginliği önce bölge halkına, Türkiye'ye ve dünyaya tanıtacağız. Özellikle yöredeki endemik bitkileri yöre halkına tanıtmak, kaybolmasının, çalınmasının ve tahrip olmasının önüne geçmek istiyoruz. Çalışma sonunda bilinmeyen birçok endemik bitki türünün bilim dünyasına kazandırmayı amaçlıyoruz. Yöre halkına araştırmanın sonunda yeni alt projeler sunmayı, aromatik ve tıbbi bitkilerin yöre halkı tarafında üretimini hedefliyoruz. Süs bitkisi olarak yeni keşfedilen bitkilerin, süs bitkisi sektörüne kazandırmayı amaçlıyoruz. Bu projeyle bölgede ekolojik turizmi canlandırmayı hedefliyoruz. Çünkü Bayındır bölgesinde yaptığımız ilk çalışmalarda bilinmeyen birçok aromatik, tıbbi bitki, sürüngenler tespit ettik. Bunu AKSAN, Batı Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü ve Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi işbirliğinde gerçekleştireceğiz."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!