Bayern Munih’in sırrı ‘Dante’

Durante Alighieri...

Haberin Devamı

İtalyan şair ve politikacı...
Çoğumuzun Cahit Sıtkı’nın ‘35 yaş şiiri’yle tanıdığı, bildiğimiz ismiyle Dante...
İlahi Komedya’yı yazdığında yıl 1300’ü gösteriyordu ve Dante 35 yaşındaydı...
Yani ömrünün tam ortasında...
Büyük aşkı Beatrice ve gençlik yıllarını kaybettiğinde koskoca 10 yılı geride bırakmıştı...

* * *

Dante Bonfim Costa Santos...
Brezilyalı savunma oyuncusu...
Hepimizin bildiği ismiyle Dante...
Futbol ömrünün ortasında hak ettiği değeri bulan bir öykünün kahramanı...
Bayern Münih’e imza attığında 29 yaşındaydı...
Yani ülkesinden yola çıkalı tam 10 yıl olmuştu...

* * *

Unutulmayacak eserleri dünyaya sunmaları için...
Her iki Dante’nin yolu ömürlerinin ikinci baharında kesişiyor...
Hayat onlara son bir fırsat veriyordu...

* * *

“Birçok insan benim kadroda kaybolacağımı düşündü. Ancak benim için yanlış tahminde bulunanlara karşı kendimi ispat etmem yapacaklar listemin ilk sırasını aldı” sözleriyle Bavyera macerasının ilk adımını atan Dante, bir kült haline gelen saç şekli ve ilginç ismiyle Alman ekibinin defansını tek başına domine eden isim olurken, Bayern Münih’in 21 hafta sonunda az gol (sadece 7) yemesinde başrol oynadı.

* * *

Haberin Devamı

10 yıl önce ülkesi Brezilya’dan ayrılarak Fransa’nın Lille takımına transfer olan ancak burada fazla tutunamayan Dante, şansını Belçika’da denedi. Charleroi takımında oynadıktan sonra Standard Liege ile iyi bir istikrar yakalayan futbolcunun Bundesliga’nın yolunu tutması uzun sürmedi. 2009 yılında M.Gladbach takımına transfer olan ve kısa sürede taraftarın en saygı duyduğu isim haline gelen Dante, çıktığı 93 maçta harikalar yarattı.

* * *

2012 yılında Bayern Münih ile yaklaşık 5 milyon Euro karşılığında sözleşme imzalayan Dante, Jupp Heynckes’in isteği üzerine 21 maçın tamamında ilk 11 başladı ve toplam 1890 dakika forma giydi.

* * *

Dante’nin fiziksel özelliklerinin yanı sıra öne çıkan bir diğer yeteneği ise oyunu oldukça iyi okuması. Bu sayede hata sayısını en aza indiren Brezilyalı, doğru hamleleriyle Bayern savunmasının en önemli figürlerinden biri oldu. Bundesliga’da 1604 kez topa müdahale eden 29 yaşındaki futbolcu, 17 kez gol girişiminde bulunurken, takım arkadaşlarına 23 kez pozisyon hazırladı. İstatistikleriyle ligde ilk sırada yer alan defans oyuncusu yaptığı 1351 pas girişiminde %93 başarı sağladı. Birebir ve hava mücadelelerinde ise 281 girişimde bulunan Dante, %61’lik ortalama yakaladı.

* * *

Haberin Devamı

Brezilyalı savunmacı için Dortmund maçının kariyerinde ayrı bir yeri var. Geçen sezon özellikle hızlı forvetlere karşı daha kırılgan gözüken Dante, Lewandowski ile karşı karşıya oynadığında adeta büyük bir meydan okumanın eşiğine geldi. Dante, sahayı golcü futbolcuya dar ederken, maç sonunda istatistikler Brezilyalı’nın rakibine sıfır gol şansı tanıdığını gösteriyordu.

* * *

Modern savunma oyuncusunun en güzel örneklerinden biri olan Dante, Alman otoriteler tarafından Bundesliga’nın gördüğü en iyi defansif futbolcu olarak nitelendiriliyor.

Yazarın Tüm Yazıları