Bayburt’taki köyüne dev müzeyle döndü

Güncelleme Tarihi:

Bayburt’taki köyüne dev müzeyle döndü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2010 00:00

Ressam ve eğitimci Hüsamettin Koçan’ın doğduğu köy olan Bayburt’a bağlı Bayraktar Köyü’nde kurduğu Baksı Müzesi, Temmuz ayında açılıyor. Farklı mimarisiyle dikkat çeken müzede 30 bin metrekarelik bir alanda çağdaş sanat ve geleneksel el sanatları yan yana sergilenecek.

DOĞU Karadeniz’de, Bayburt’un 45 km dışında, Çoruh Vadisi’ne bakan bir tepenin üzerinde sıradışı bir müze doğuyor ve sanatı yaşamla buluşturmaya hazırlanıyor. Eski adıyla Baksı, bugünkü adıyla Bayraktar Köyü’nde yükselen Baksı Müzesi, 30 bin metrekarelik bir alanda, çağdaş sanat ve geleneksel el sanatlarına aynı çatı altında yan yana, içiçe yer verecek.

‘Merkezden uzaklaştım’

Baksı Müzesi, Bayburt doğumlu sanatçı ve eğitimci Hüsamettin Koçan’ın bireysel düşü olarak 2000 yılında filizlendi. Başta sanatçılar olmak üzere çok sayıda gönüllünün katkısıyla yıllar içinde gerçek bir toplumsal projeye dönüşen Baksı Müzesi 10 yıllık zorlu bir serüvenin sonunda tamamlandı; Temmuz 2010’da da büyük bir şenlikle kapılarını ardına kadar sanata ve yaşama açacak. Müzenin açılışı için 20 sanatçı ve tasarımcının eserlerinden oluşan bir sergi de hazırlandı. Müzenin kurucusu Hüsamettin Koçan; “Orada doğdum. Öğrendiklerimi ve düşündüklerimi doğduğum yere taşımak istiyorum” diyerek şöyle açıklıyor açacağı müzenin amacını: “Baksı Müzesi, her şeyin merkeze sürüklenmesine karşı durarak merkezin çevreden algılanmasını öneriyor. Geleneğin yok olmasına, insanlığın öyküsündeki kopukluğa direnecek bir kültürel odak noktası olmayı hedefliyor.”
/images/100/0x0/55eb3176f018fbb8f8b16387


Ehramlı tasarımlar

Baksı Müzesi’nde bölgede üretilen yerel zanaat ürünleri için de projeler geliştiriliyor. Halk arasında kullanılan ve ‘ehram’ adı verilen kumaşla modacı Özlem Süer çeşitli tasarımlar üretti. Bu tasarımlar Baksı’da üretilip yöre halkına bir gelir kaynağı da oluşturacak.

‘Gözetleme üssü müdür nedir’

BAYBURT’ta Çoruh Nehri’ne bakan bir yamacın üzerine kurulan Baksı Müzesi’nin mimarisi Hüsamettin Koçan ve kardeşi Metin Koçan’a ait. Uygulamayı ise mimar Sinan Genim yapmış. Müze binasının farklı mimarisi köylülerin hayli ilgisini çekimiş başlarda, hatta buranın Rusya’yı gözetlemek için kurulmuş bir üs olduğu dedikoduları bile çıkmış.

Baksı, Kırgızcada ‘şaman’ anlamında

BAKSI, Bayraktar Köyü’nün eski adı. Kırgız Türkçesi’nde ‘şaman’ anlamına geliyor. Halk arasında yakın zamana kadar sürdürülen bazı alışkanlıklar, köyün uzak geçmişte şaman geleneğinden beslendiğini düşündürüyor. Müze için ‘Baksı’ isminin seçilmesi, şaman sözcüğünün ‘şifacı, yardımcı, koruyucu’ gibi anlamlarının, müzenin misyonlarıyla örtüşmesinden kaynaklanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!