Batık Lefkoşa’ya kurtarma operasyonu

Güncelleme Tarihi:

Batık Lefkoşa’ya kurtarma operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2012 00:00

Maaş alamayan işçilerin greviyle çöp kent haline gelen Lefkoşa’da belediyenin borçları Ziraat Bankası’nın vereceği 50 milyon TL’lik kredi ile yapılandırılacak. KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar, “Başbakan Erdoğan kredi için emir verdi” dedi.

Haberin Devamı

KUZEY Kıbrıs Türk Cumhiriyeti’nde (KKTC) maaşlarını alamayan işçilerin grevleri nedeniyle yaz aylarında ‘çöp kent’ haline gelen başkent Lefkoşa Belediyesi’ndeki mali krize,  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ziraat Bankası el koydu. 50 milyon liralık kurtarma operasyonunu doğrulayan KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar, “Anavatanımız bir kez daha yardım elini uzattı.

Başbakan Erdoğan’ın emri ile Ziraat Bankası yetkilileri Lefkoşa’nın borçlarının uzun vadeli yeniden yapılandırılması çalışması başlattı. Ancak tabii ki kuralları da olacak. Bundan böyle kimse kafasına göre borçlanamayacak” dedi. Lefkoşa Belediyesi’nin kurtarılması için uzun süredir yoğun bir şekilde çalıştıklarını anlatan Ersin Tatar, “Başkentin, değişik bankalara ve şahıslara olmak üzere yüksek faizlerle büyük miktarlarda borcu bulunuyor. Aşırı istihdam yapıldığı da bilinen bir gerçek. Borçlarının yeniden yapılandırılması için düşük faizli kaynak arayışımıza ve temdit çalışmalarımıza, bize yardımını esirgemeyen anavatanımız Türkiye olumlu yanıt verdi. Başbakan’ımız İrsen Küçük, Ankara ziyaretinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a projemizi anlattı ve hemen olumlu yanıt aldı” dedi.

Haberin Devamı

Eskisi gibi yönetilmeyecek

Çalışmaların tamamlanmasından sonra yeni bir yönetim anlayışıyla Lefkoşa Belediyesi’nin yönetileceğini vurgulayan Bakan Tatar, Ziraat Bankası’nın vereceği düşük faizli uzun vadeli kredinin şartları olacağını ve hataların tekrarlanmayacağı garantisinin sağlanacağını belirtti.

Kararnameyle gitti, mahkeme kararıyla döndü

MAYIS ve Haziran aylarındaki grevleri nedeniyle başkent Lefkoşa’da toplanmayan çöpler, halk sağlığını tehdit eder hale gelmişti. Belediye Başkanı Cemal Bulutoğluları, temmuzda Bakanlar Kurulu’nun yayınladığı kararnameyle 3 aylığına tatile gönderilmiş ve tüm yetkileri kaymakamlığa devredilmişti. Ancak Anayasa Mahkemesi, bir ay sonra görevine iade etmişti.

Başbakan Küçük Erdoğan’la görüştü

LEFKOŞA Belediyesi’nin kurtarılması operasyonu Türkiye ile KKTC arasında 2013-15 yıllarını kapsayacak 3 yıllık ekonomik protokol çalışmaları sırasında gündeme geldi. Protokolü ele almak amacıyla geçen hafta Ankara’da temaslarda bulunan KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’la mali krizdeki Lefkoşa Belediyesi’nin durumunu da görüştü. KKTC Başbakanı Küçük, protokole ve Lefkoşa operasyonuna son noktayı koymak amacıyla 12 Ekim’de Ankara’ya yeniden gidecek.

Haberin Devamı

6 adımda Lefkoşa yaklaşımı

· KKTC’de çalışmalara başlayan Ziraat Bankası yetkilileri, ilk etapta Belediye’nin yerel bankalar ve şahıslardan aldığı kısa vadeli borçlarını hesaplayacak.
· Ardından devlete olan sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı (tasarruf mevduat fonu) borçları belirlenecek.
· Personel sayısı azaltılacak ve ihtiyaç fazlası araçlar satılacak.
· Belediyenin gelir ve giderleri sürdürülebilir seviyeye ulaştıktan sonra borçların tümü Ziraat Bankası kredisiyle kapatılacak.
· Ziraat Bankası’nın uzun vadeli kredisi, belediyeye her ay yapılan devlet katkısından ödenecek.
· İlk değerlendirmeler Belediye’nin sağlıklı bir yapıya kavuşması için 50 ila 60 milyon lira arasında bir krediye ihtiyaç duyduğunu gösteriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!