Batı Akdeniz'de enflasyon düştü

Güncelleme Tarihi:

Batı Akdenizde enflasyon düştü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2017 15:47

Batı Akdeniz'de enflasyon düştü

Haberin Devamı

 

ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan haziran ayı enflasyon rakamlarını değerlendirerek, Batı Akdeniz'de enflasyonun ülke ortalamasından daha düşük olduğunu söyledi.

ATSO Başkanı Davut Çetin, döviz kurundaki yatay seyrin ve enerji fiyatlarındaki düşüşün enflasyona olumlu yönde katkı yaptığını belirtti. Başkan Çetin, bu koşullara rağmen, hizmet fiyatları ve işlenmiş gıda fiyatlarındaki artışın devam ettiğini, enflasyonun yılı tek hanede bitirip bitirmeyeceğinin mevcut koşulların ne yönde değişeceğine bağlı olduğunu söyledi.

2017 Haziran ayı enflasyonu beklentiler yönünde geliştiğini, bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde -0,27, yurtiçi ÜFE'de yüzde 0,07 değişim gösterdiğini, yıllık enflasyonun ise tüketici fiyatlarında yüzde 10,90 yurtiçi üretici fiyatlarında yüzde 14,87 artış gösterdiğine değinen Başkan Çetin, "Haziran ayı enflasyonu büyük oranda bulgur, makarna, yumurta ve süt ürünleri gibi gıda fiyatlarındaki düşüş, giyim indirimlerinin devam etmesi ve akaryakıt fiyatlarındaki indirim sayesinde gerilemiştir. Gıda grubunda et fiyatlarındaki artış durmamış, sebze ve meyvede aylık fiyat düşüşü domates gibi birkaç ürüne bağlı olarak gerçekleşmiştir" dedi.

HAZİRAN AYI ZAM ŞAMPİYONU 'TUR FİYATLARI'

Aylık olarak en yüksek artış gösteren seçilmiş maddelerde yüzde 28,14 ile yurtiçi bir hafta ve daha fazla süreli turlar olduğuna değinen Başkan Davut Çetin, yine salatalık ve sivri biberdeki fiyat artışına dikkati çekti. Davut Çetin en fazla düşüş gösteren seçilmiş maddelerin ise domates, PTT ile koli gönderme ücreti ve patates olduğunu belirtti.

Döviz kurundaki yatay seyrin ve enerji fiyatlarının enflasyonun düşmesine olumlu katkı yaptığını belirten Başkan Çetin, "Son dönemlerin en şanslı koşulları yaşanmasına rağmen, hizmet fiyatları ve işlenmiş gıda fiyatlarındaki artış devam etmektedir. Halen çift hanede seyreden enflasyonun yılı tek hanede bitirip bitirmeyeceği önümüzdeki aylarda mevcut koşulların ne yönde değişeceğine bağlıdır. Kredi ve vergi desteklerinin iç piyasayı canlandırıcı etkisi önümüzdeki aylarda etkisini kaybedecektir. Turizmde canlanma Antalya ile sınırlı kalmakta olup, İstanbul ve diğer illerde turizmde sorun devam etmektedir" diye konuştu.

BATI AKDENİZ ENFLASYONU

Batı Akdeniz açısından da enflasyonu değerlendiren Davut Çetin, "Bölgemizdeki TÜFE oranı, aylık yüzde -0,41, altı aylık yüzde 5,70 ve yıllık bazda yüzde 10,50 olarak gerçekleşmiştir. Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi'nin, aylık, altı aylık ve yıllık bazda Türkiye ortalamasının altında olduğu görülmüştür. Antalya turizminde geçen yıla göre kaydedilen canlanmanın henüz bütün sektörlerde etkisini göstermediği enflasyon verisinde de görülmektedir" diye konuştu.

Bölgede ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artışın yüzde 1,85 ile 'eğitim', yüzde 1,03 ile 'lokanta ve oteller' ile yüzde 0,80 ile 'çeşitli mal ve hizmetler' gruplarında görüldüğüne işaret eden Davut Çetin, "En fazla düşüşler ise yüzde 2,34 ile 'giyim ve ayakkabı', yüzde 1,63 ile 'gıda ve alkolsüz içecekler' ve yüzde 0,87 ile 'ulaştırma' gruplarında, yıllık enflasyonda ise en fazla artış yüzde 21,70 ile 'alkollü içecekler ve tütün', yüzde 14,34 ile 'gıda ve alkolsüz içecekler' ve yüzde 14,07 ile 'ulaştırma' gruplarında görülmüştür" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!