Batı Akdeniz'de enflasyon düştü

Güncelleme Tarihi:

Batı Akdenizde enflasyon düştü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2017 17:00

Batı Akdeniz'de enflasyon düştü

Haberin Devamı

 

ANTALYA, (DHA) - BATI Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) ve Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, TÜİK verilerine göre Antalya, Isparta, Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi'nde, aralık ayında yüzde 1.28 ile, 26 bölge içerisindeki en düşük tüketici enflasyonunun görüldüğünü söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) aralık ayına ilişkin enflasyon verilerini değerlendiren ATB Başkanı Ali Çandır, üretici enflasyonunun Aralık 2016'da yüzde 2.98 düzeyinde gerçekleştiğini, yıllık üretici enflasyonunun ise yüzde 9.94 ile son 14 yılın en yüksek 4'üncü enflasyonu olduğuna dikkati çekti.

Bu yüksekliğin en önemli tedirgin edici tarafının, tüketici enflasyonuna gelecekte yapacağı yükseltme etkisi olduğunu kaydeden Başkan Çandır, Antalya, Isparta, Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi'nin yüzde 1.28 ile 26 bölge içerisindeki en düşük tüketici enflasyonu olduğunu söyledi. Başkan Ali Çandır, "Türkiye ortalaması da yüzde 1.64 olarak ilan edildi. Yıllık enflasyon ise Türkiye'de yüzde 8.53, bölgemizde ise yüzde 8.61 olarak ilan edildi. Yıllık enflasyonda ortalamanın altında kaldık ve 26 bölge içerisinde en düşük 5'inci sırada yer aldık" dedi.

BÖYLE BİR YIL YAŞAMAYALIM

Antalya ve Batı Akdeniz'in, benzerini daha önce hiç yaşamadığı zorluklarla dolu bir yılı geride bıraktığını kaydeden Başkan Çandır, "Umuyorum ve diliyorum ki bir daha böyle bir yıl yaşamayız" dedi. Batı Akdeniz'in Türkiye ortalamasının altında bir enflasyon yaşamasını tarıma ve daralan talebe bağlayan Ali Çandır, tarım ve gıda sektörünün ülkede yaşanan enflasyonun tetikleyicisi değil frenleyicisi olduğunu vurguladı.

ANTALYA'YA POZİTİF AYRIMCILIK

Antalya ve Batı Akdeniz'in 2016 yılını hem ekonomik hareketlilik, hem de toplumsal hareketlilik bakımından Türkiye ortalamasının çok üzerinde bir olumsuzlukla yaşadığını söyleyen Ali Çandır, "O yüzden de yıl boyunca Antalya'ya pozitif ayrımcılığı talep ettik ve gerekçelerini açıkladık. Kurumsal sorumluluk, nesnel gerçekler ve bilimsel yöntemler ışığında çözüm önerilerimizi hem kamuoyumuzla, hem de merkezi ve yerel karar vericilerle paylaştık ve tabii takipçisi olduk. Bu konudaki çözüm önerilerimiz için kentin tüm paydaşları ile ortaklaşa üretmek için azami gayreti gösterdik. Bu gayretimiz artarak devam edecektir" diye konuştu.

Özellikle Antalya için her yönden zor geçen 2016 yılının enflasyon bakımından da kötüleşmeye başladığını kaydeden ATB Başkanı Ali Çandır, "Üstelik ülke büyümesinden çok uzakta olan büyümemizi, hiç olmazsa ülke ortalamasına yaklaştırmaya çalışırken yaşanacak bir aşırı bölgesel enflasyon ortamı, aradığımız ve istediğimiz bir durum değildir" dedi.

FOTOĞRAFLI

 



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!