Başmüsteşar'dan İzmir'e övgüler

Güncelleme Tarihi:

Başmüsteşardan İzmire övgüler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2017 11:18

Başmüsteşar'dan İzmir'e övgüler

Haberin Devamı

AMERİKA Birleşik Devletleri'nin bağımsızlığının 241'inci yıldönümü kutlamaları kapsamında ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mary Tuncer'in ev sahipliğinde, Ege Serbest Bölgesi (ESBAŞ) Uzay Kampı Türkiye Kampüsü'nde resepsiyon düzenlendi.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Başmüsteşarı Philip S. Kosnett'in katılımıyla gerçekleşen etkinliğe, İzmir'de görev yapan konsoloslar, fahri konsoloslar, yabancı misyon temsilcileri, işadamları, NATO'da görevli askeri erkan ve İzmir'de yaşayan Amerikalı vatandaşlar katıldı. İki ülke milli marşlarının okunmasından sonra etkinliğin açılış konuşmasını yapan ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer, bir kez daha ABD'nin Bağımsızlık Günü'ne katkı sağlamaktan büyük mutluluk duyduklarını vurguladı. Gecenin sponsorlarına teşekkür ederek konuşmasına başlayan Başmüsteşar Kosnett, “12 yıldır bu etkinliğe ev sahipliği yapmakta olan ESBAŞ yönetimine de desteklerinden dolayı sonsuz minnettarlığımızı ifade ediyoruz. Türkiye ile ABD arasındaki dostluk ve stratejik ortaklık, son 70 yıldır iki ülke halkının barış, özgürlük ve refahına hizmet etmiştir. 2016, Türk halkı için zor bir yıl olmanın yanı sıra ilişkilerimiz açısından da gergin bir dönem olmuştur. Ancak ABD ve Türkiye arasındaki sağlam ortaklığın sarsılmayacağına olan güvenim tamdır. Her işbirliğinde olduğu gibi, Türkiye ve Amerika arasındaki ilişkiler de sıkı bir çalışma ve samimi bir iletişim gerektirir. Bu sadece hükümetlerin yapacağı bir iş değildir" dedi.

İLK DİPLOMATİK GÖREV İZMİR'DE

33 yıl önce Ankara büyükelçiliğine ilk diplomatik görevine atandığında İzmir'e ilk kez geldiğini ve kente hayran kaldığını dile getiren Kosnett konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Takip eden yıllarda ise Ege Bölgesi'nin dışa dönüklüğü, enerjisi ve kucaklayıcı ruhuna dair hatıralarım hafızamda hep canlı kalmıştır ve İzmir'in benim kalbimde ayrı bir yeri vardır. Ülkelerimiz arasındaki uzun soluklu ve karşılıklı yararlı işbirliğinin muhafaza edilmesinde İzmir'in ve Ege Bölgesi'nin önemli rolü vardır. ABD yurtdışındaki ilk diplomatik temsilciliklerinden birini 1820'lerde İzmir'de açmıştır. Türkiye'nin NATO'ya üye olduğu 1952 yılından buyana İzmir, Türkiye ile müttefiklerinin savunmasında kritik rol oynamıştır."

2018 YILINDA İTO YENİ BİNASINDA

İki ülke arasındaki eğitim ve kültürel ilişkilerin de uzun bir geçmişe sahip olduğunu ifade eden Kosnett, “Amerikan eğitimcileri İzmir'in Basmane semtinde 1878 yılında İzmir Amerikan Koleji'ni (ACI) kurmuştur. Sadece bu yıl içerisinde 40'tan fazla ACI öğrencisi ABD kolej ve üniversitelerine kabul edilmiştir. İzmir ve Ege Bölgesi ABD için önem arz etmektedir. Şu an ayrı yerlerde bulunan büyükelçiliğimiz ticaret ofisi ve fahri konsolosluğumuzun, Amerika'nın İzmir'deki kalıcı varlığının göstergesi olarak 2018 yılı içerisinde İzmir Ticaret Odası'nın yeni binasına taşınacaklarını burada bildirmekten memnuniyet duyarım" diye konuştu.

Konuşmanın ardından, aralarında Suriyeli müzisyenlerin de bulunduğu Country for Syria grubu, Türkçe ve yabancı parçalarla etkinliğe renk kattı. Her sene olduğu gibi bu yıl da etkinlik kuruluş yıldönümü pastası kesilerek sürdü.

Mehmet KURT / İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!