Euro'da sert hareketler: 4 lirayı gördü 3.97'ye geriledi

Güncelleme Tarihi:

Euroda sert hareketler: 4 lirayı gördü 3.97ye geriledi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2017 10:24

Dolarda sakin bir seyir gözlenirken Euro hareketli. Saat 13:35'te 4.0215 seviyesini gören Euro kısa süre sonra geriledi. Saat 15:15 sıralarında Euro 3.97 seviyesine geriledi.

Haberin Devamı

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Dreaghi'nin açıklamaları sonrası eurodaki güçlenmeyle euro/TL yükselirken, ABD'de sağlık reformu yasasına ilişkin oylamanın ertelenmesinin ardından Wall Street'te yaşanan düşüşler ve dolarda küresel değer kaybına paralel dolar/TL'de aşağı hareket görülebilir.

Cuma günü saat 17.01'de 3.5073/3.5080 seviyesinde olan dolar/TL, bayram tatili sonrası güne 3.51 seviyesinde başladı. Dolar kuru saat 9.42 itibarıyla 3.5200 seviyesinden işlem gördü. Euro/TL aynı dakikalarda 4.0012 seviyesindeydi. Euro/Dolar ise yüzde 0,24 yükselişle 1.1367 seviyesinden işlem gördü.

Ancak gün içinde dolarda sakin seyir sürerken Euro kısa sürede hareketlendi. Saat 13:35'te 4.0215 seviyesini gören Euro kısa süre sonra geriledi. Saat 15:15 sıralarında Euro 3.97 seviyesine geriledi. 

Haberin Devamı

ŞÜPHELER YENİDEN HORTLADI
ABD'de Senato sağlık reformuna ilişkin oylamayı erteleme kararını ertelerken, bu durum ABD Başkanı Donald Trump'ın iş dünyasını destekleyen politikalarına dair şüphelerin yeniden ortaya çıkmasına neden oldu ve dolar baskı altında kaldı.

ABD Senato Cumhuriyetçi Parti lideri Mitch McConnell, sağlık sigorta sektörü için planlanan reform için oylamayı, yeterli sayıda oy elde edebilmek adına 4 Temmuz sonrasına ertelemeye karar verdiklerini açıkladı.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen ise bankacılık sistemine dair 2007-09 krizinin ardından yapılan reformlar sayesinde uzun süre boyunca bir finansal kriz daha olacağını tahmin etmediğini belirtti.

Öte yandan ECB Başkanı Mario Draghi, Portekiz'de bir konferansta yaptığı konuşmada Avrupa'da ekonomik görünümün iyileşmesiyle beraber ECB'nin politika araçlarını uyarlamaya başlayabileceğini açıkladı. Euro, Draghi'nin parasal genişleme programının günlerinin sınırlı olabileceği sinyallerini vermesinin ardından 10 ayın zirve seviyelerini gördü.

KÜRESEL OLARAK DOLAR ZAYIF, EURO GÜÇLÜ
Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "Draghi'nin açıklamaları sonrası eurodaki güçlenmeyle euro/TL'de yukarı hareket etti ve zorlamaya da devam edebilir. Dolar/TL'de ise dolarda ABD'deki oylamanın ertelenmesi ve Yellen'ın açıklamaları kaynaklı küresel değer kaybı nedeniyle aşağı hareket görebiliriz. Dolar/TL'de 3.51'in altına kalması halinde 3.48'i hedefleyecek bir hareket olabilir. Kura bugün global gelişmeler yön verecektir" dedi.

Haberin Devamı

TAHVİL BONO PİYASASI
Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 10.37, valörde son işlemde yüzde 10.42 seviyesindeydi.
Öte yandan iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 11.06, valörde son işlemde yüzde 11.10 seviyesindeyd

BAKMADAN GEÇME!