Dolar fiyatları güne böyle başladı

Güncelleme Tarihi:

Dolar fiyatları güne böyle başladı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2017 09:41

Gelişmekte olan ülke para birimlerindeki olumlu seyir ve Merkez Bankası Başkanı (TCMB) Murat Çetinkaya'nın dünkü açıklamalarının para politikasında sıkı duruşun uzun süre devam edeceği algısı oluşturmasıyla dün dolar/TL 3.68'in altını test ederken, yurtdışı piyasalardaki gelişmeler de yakından izleniyor.

Haberin Devamı

Dün saat 17.24'te 3.6820/3.6830 seviyelerinde olan dolar/TL, bu sabah saat 09.05'te 3.6905/3.6946 seviyesinde bulunuyor.

Aynı saatte sepet bazında TL 3.8098/3.8155 Euro/TL ise 3.9310/3.9363 seviyesinde.

Yurtiçinde bugün açıklanacak önemli bir veri bulunmazken yurtdışında saat 12.30'da İngiltere sanayi üretimi, saat 18.00'de ise ABD Michigan tüketici güven endeksi açıklanacak.

PARASAL SIKILAŞMA DEVAM EDECEK
Dolar/TL dün Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya'nın açıklamalarının desteğiyle gerilerken, güne 3.69 seviyesinden başladı.Kur, dış piyasaları takip edecek.

Çetinkaya dün Londra'da yaptığı bir sunumda TCMB'nin yakın dönemde döviz piyasasında gözlenen oynaklığın fiyatlama davranışı üzerindeki olumsuz etkisini sınırlamak amacıyla kapsamlı ve güçlü bir parasal sıkılaştırma yaptığını söyleyerek, "Mevcut para politikası duruşu net ve istikrarlı bir sıkılaştırmaya işaret etmekte olup, enflasyon dinamiklerinde belirgin bir iyileşme gözlenene kadar devam edecek. TCMB fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda bütün araçlarını kullanmaya devam edecek" dedi.

Haberin Devamı

Ancak bankacılar TCMB'nin bu açıklamasının yeni olmadığını, Enflasyon Raporu toplantısında da bu mesajı verdiğini hatırlatarak, sıkılaştırmanın aralıksız devamı halinde kurda kalıcı daha fazla aşağı hareket olabileceğini belirtiyor. Bu noktada Ocak başından bu yana global bazda değer kaybeden doların nasıl bir seyir izleyeceği de önemli.

Dolar, ABD Başkanı Trump'ın eski başkan Ronald Reagan zamanından bu yana en hırslı vergi reform planını açıklayacağına dair duyurusunun ardından yen karşısında bir buçuk haftanın zirvesine çıktı.

Dolar, Trump'ın ticaret konusundaki koruyucu yaklaşımları ve göreve gelmesinden bu yana daha zayıf doları desteklediğine dair sinyallerle euro ve yen karşısında bu ay geriledi.

Doların diğer altı büyük para birimi karşısındaki hareketini takip eden dolar endeksi 100.610 seviyelerinde seyrederek üç günün zirvesini gördü. Endeks haftalık bazda ise yüzde 0.8 yukarıda.

İYİMSER HAVA SÜRECEK

DNG Danışmanlık'tan Fatih Keresteci, küresel mali piyasalardaki olumlu havanın bugün de sürmesinin beklendiğini, ABD'de Trump'ın 2-3 hafta içinde vergi indirimlerine ilişkin önemli bir veri açıklayacağı haberlerinin belirleyici olduğunu söyleyerek, "Türk mali piyasalarının da bu iyimserlikten etkileneceğini tahmin ediyoruz. Dün 3.68'li rakamlara gerileyen dolar/TL düşüşünü sürdürebilir. Teknik manada 3.63-3.64 seviyelerine doğru bir düşüş olası görünüyor. Ancak, referandum öncesinde daha aşağısı kolay olmayacak" dedi.

Haberin Devamı

Merkez Bankası'nın (TCMB) uyguladığı likidite politikaları sonucunda ortalama fonlama maliyeti Ocak ayı başına göre 2 puanlık artışla yüzde 10.35 civarına yükseldi. Ortalama fonlama maliyeti dün yüzde 10.38 oldu.

TAHVİL BONO PİYASASI

Yurtiçi tahvil-bono piyasasında 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 10.91, valörde son işlemde yüzde 10.90 seviyesindeydi.

Öte yandan 11 Temmuz 2018 itfalı iki yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz dün spot kapanışta ortalama yüzde 11.36, valörde son işlemde yüzde 11.33 seviyesindeydi.

 

BAKMADAN GEÇME!