Basketbolun kadın hakeminin hedefi yurt dışı

Güncelleme Tarihi:

Basketbolun kadın hakeminin hedefi yurt dışı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2012 11:38

Beko Basketbol Ligi'nde bu sezon A klasmanında görev yapacak 40 hakem arasında ilk kez düdük çalacak 3 kadın hakem içinde yer alan Çanakkale bölgesinden Ayşe Nur Yazıcıoğlu, FIBA hakemliğine yükselerek uluslararası müsabakalarda da maç yönetmeyi hedefliyor.

Bu sezon ilk kez 3 kadın hakemin görev yapacağı Beko Basketbol Ligi'nde, Antalya bölgesinden Özlem Yalman, Adana bölgesinden Funda Teoman'ın yanı sıra Çanakkale bölgesinden Ayşe Nur Yazıcıoğlu düdük çalacak.

Yazıcıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl yeni açıklanan hakem listelerinde A klasmanında görevlendirildiğini, Konya'da düzenlenen seminerin ardından da resmi müsabakalarda görev almaya başladığını söyledi.

Ege Üniversitesi Beden Eğitimi Öğretmenliği bölümü mezunu olduğunu, şu anda Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'nde sözleşmeli antrenör olarak çalıştığını söyleyen Yazıcıoğlu, basketbola 12 yıldır uğraştığını, 6 yıllık hakem olduğunu, bunun dışında 10 yıldır da Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'nün bünyesinde görev yaptığını bildirdi.

Yazıcıoğlu, “Neden öğretmenlik değil de hakemlik?” sorusuna, “KPSS sınavından dolayı bir sıkıntı yaşadım. Ama onun dışında antrenörlük ya da hakemlik benim için biraz daha cezbediciydi. Hakemlikte herkesin gözünün önündesiniz. Türkiye'nin sayılı basketbolcularının oynadığı liglerde, onları yönetmek, aralarında yer almak çok güzel bir duygu. Basketbolun içinde olmak ayrı bir heyecan. Onun için hakemlik ve antrenörlüğü tercih ettim” yanıtını verdi.

Hakemlik kariyeri

Önce il hakemi olduğunu, sırasıyla C, B ve A klasmanı hakemliği yaptığını anlatan Yazıcıoğlu, şöyle konuştu:
“Son 2 yıldır B klasmanında görev alıyordum. Bu süre içinde gösterdiğim performans ile maçlardaki yönetim tarzıma federasyonumuz tarafından herhalde iyi gözle bakıldığı için yönettiğim maçların düzeyleri hep arttı. Geçen sene özellikle son olarak bayanlar Türkiye Kupası'nda Fenerbahçe ile Galatasaray takımları arasında oynanan final müsabakasında görev aldım. Bu, bir bayan hakem için çok başarılı bir grafik. Onun dışında Türkiye şampiyonalarında görev alıyoruz. Bu sezon yaz döneminde İspanya'da yapılan Avrupa Üniversitelerarası Oyunları'nda basketbol hakemi olarak görevlendirildim. 2 yıl önce de Slovenya'da, gelecek vadeden bayan hakem olarak ülkemi temsil etme şansı bulmuştum. Bu yılın sonunda federasyonumuz tarafından uygun görülerek A klasmanına görevlendirildim.”

Hedef uluslararası maçlarda görev almak

Yazıoğlu, birinci ligde düdük çalmanın nasıl bir duygu olduğunu ise şöyle anlattı:
“İnanılmaz bir duygu. Televizyonda izlediğiniz yıldızlar arasında hakemlik yapmak inanılmaz bir duygu. Geçen hafta ilk görev aldığım maç, Türkiye kupası erkeklerde Galatasaray Medical Park ile Olin Edirne arasında oynanan müsabaka oldu. Bu maçta yaşadığım duyguları anlatamam. Gururlanıyorsunuz, her zaman televizyonda izlediğiniz yıldızların arasındasınız ve maç yönetiyorsunuz.”
Ayşe Nur Yazıcıoğlu, “Bundan sonraki hedefleriniz?” şeklindeki soruya ise “Beko Basketbol Ligi'nde bir bayan hakem olarak tutunup, kalıcı olmak. Daha sonra da herkesin hedefi olan FİBA düzeyine yükselmek, ülkemi ve kendimi yurt dışında başarıyla temsil etmek” yanıtını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!