Başkentli ÖTV indirimini sevdi

Güncelleme Tarihi:

Başkentli ÖTV indirimini sevdi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2009 00:00

Başkentliler otomotivde yapılan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimini çok sevdi. İndirimin resmen devreye girdiği 16 Mart tarihinden itibaren Ankara’da bayilerin telefonları kilitlenirken, satış temsilcilerinin bilgi almak isteyen müşterilere yetişmekte zorlandığı görüldü.

Ankara’nın önde gelen otomotiv firmalarından Göral’ın Genel Müdürü Nezih Allıoğlu,"Bu indirimi Başkentli çok sevdi. Özellikle dar ve orta gelire mensup birçok aile ilk kez otomotiv sahibi oldu. Araç alan bu ailelerin yüzde yetmişi peşin para kullandı" diye konuştu. Hükümetin motorlu araçlarda ÖTV’yi üç ay süreyle indirmesinin sektöre büyük bir ivme kazandırdığını anlatan Allıoğlu, "Bugün indirimin ikinci ayını doldurduk, ancak talep ve müşteri akını ilk gün ki gibi" dedi. Özellikle binek otomobilde ÖTV indirimi sonrasında ciddi fiyat avantajı oluşmasının, kriz döneminde alım taleplerini erteleyen müşterileri de harekete geçirdiğini anlatan Allıoğlu şunları söyledi:

"Hükümetin en etkili kriz önlemi, otomobil, beyaz eşya ve mobilyada gerçekleştirdiği ÖTV indirimi oldu. Fabrikalarda yeniden dönmeye başlayan çarklar ve hızla eriyen stoklar ÖTV indiriminin ne kadar etkili olduğunu gösterdi. Şu anda satışlarımıza bakıyoruz, yüzde 70 peşin, yüzde 30 kredi kullanılıyor. Bu rakamlar kriz öncesi tam tersiydi. Kriz öncesi araba almaya hevesli olmayan bir müşteri kitlesi ortaya çıktı. Biz bu paranın yastık altından çıktığına inanıyoruz"

Haziran beklentisi

ÖTV desteğinin Haziran’da sona erecek olması tüm otomotivciler gibi Allıoğlu’nu da endişelendiriyor. Krizden en fazla etkilenen sektörün otomotiv olduğunu, Mart ayında başlayan ÖTV indirimiyle ise bir soluklanma yaşandığını söyleyen Allıoğlu, "Çarkın dönmesi gerekiyor. 16 Haziran’da nereye gözümüzü açacağımızı bilmiyoruz. Aniden duracak mıyız? Çarklar yeniden duracak mı? Araç satılırsa üretim de artar, istihdam da. Yatırımlar da devam eder. İhracat pazarlarını kontrol edemiyoruz, o halde iç pazar hareketlenmeli" diyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!