Başkent’te bisiklet şöleni

Güncelleme Tarihi:

Başkent’te bisiklet şöleni
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2011 00:00

Başkent Ankara’da yaklaşık 300 bisikletli, “Critical Mass Ankara” etkinliği çerçevesinde Kızılay Güvenpark önünde bir araya geldi.

Daha temiz bir dünya ve daha güvenli yollar için her ayın son Pazar günü gerçekleştirilen etkinlik, Başkent’in cadde ve sokaklarındaki trafik gürültüsü yerini pedal seslerine bıraktı. Bisikletlerine astıkları, “Bisiklet çevrecidir” yazılarıyla Güvenpark önünden hareket eden yaklaşık 300 bisikletli, Atatürk Bulvarı üzerinden önce Tunalı’ya daha sonra ise Bahçelievler ve Beşevler’den geçerek Atatürk Orman Çiftliği’nde turunu tamamladı. Etkinlik, Başkent’in alışık olmadığı ilginç görüntülere de sahne oldu. Bir ayın 29 gününde yolların hakimi olan araçlar, Critical Mass Ankara Haziran turunda bu hakimiyetini bisikletli sürücülere kaptırdı. Tur sırasında 300 bisiklet, Tunalı Hilmi ve Bahçelievler 7’nci caddeyi trafiğe kapattı. Yoldan geçen vatandaşlar alkışlayarak, araçlar ise kornalarıyla bisiklet tutkunlarına destek verdi.

Fransız konuklar

Bu ay üçüncüsü gerçekleştirilen “Critical Mass Ankara” bisiklet şenliğinin bir de Fransız misafirleri vardı. Fransa’nın Nantes kentinden hareket ederek bisikletleriyle İran üzerinden Çin’e gitmek için yola çıkan John ve Clara Jean çifti, Başkent Ankara’da mola verdi. Bir arkadaşları vasıtasıyla etkinlikten haberdar olan çift, Critical Mass’e katılıp Başkent yollarında pedal çevirdi. Critical Mass organizasyonunun Fransa’da daha kalabalık olduğunu ifade eden John Jean, “Aslında Türkiye’de böyle bir kalabalık beklemiyordum. Çünkü burada yollar bisiklet kullanmaya pek uygun değil. Yol yapımı sırasında bisiklet sürücüleri düşünülmemiş. Ancak böylesine bir kalabalığı görmek beni ve eşimi son derece mutlu etti” dedi. Anne ve babasına “Hadi görüşürüz” diyerek evden ayrılıp bisikletiyle Türkiye’den Japonya’ya giden Gürkan Genç de diğer bisiklet tutkunlarıyla birlikte turladı.

325 ülkede uygulanıyor

DÜNYA’da yaklaşık 325 şehirde uygulanan Critical Mass, protesto niteliğinde değil, insan gücüyle ulaşımı kutlama amaçlı gerçekleştiriliyor. Katılımcılar, her ayın son Pazar günü saat 14.00’te Kızılay Güvenpark önünde buluşarak konvoy halinde şehri geziyor. Bisikletin bir ulaşım aracı olduğunu insanlara hatırlatmak, bisikletlilerin haklarını savunmak ve insanları bisiklete özendirmeyi amaçlayan Critikal Mass, 7’den 70’e tüm bisiklet ve doğaseverleri bir araya getiriyor. Başkent’in bisiklet tutkunları, Temmuz ayını şimdiden sabırsızlıkla bekliyor ve katılımın bu kez en az 500 kişi olarak hedefliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!