Başkent olarak köpek sorununu çözemiyoruz

YAKLAŞIK iki ay kadar önce Dikmen Vadisi Parkı’nda köpeğimle yürüyüş yaparken, beş sokak köpeğinin saldırısına uğradık.

Köpekler tarafından alındığımız çember gittikçe daralırken, parkın güvenliğinden sorumlu Anfa Şirketi’nin elemanlarından birinin elindeki jopu sallayarak yaptığı müdahale ile herhangi bir zarar görmeden kurtulduk. İyi ki güvenlik elemanı yakınımızdaydı, yoksa saat 18.30 civarı olmasına rağmen oldukça kalabalık olan parkta, herhangi bir vatandaş yardım etmeyecek sadece olaya gözlemci olarak katılacaktı. Her neyse kurtulduk kurtulmasına ama evimin sadece beş dakika uzaklığında olan parka gitmek de artık bir hayal oldu.. Çünkü; aynı şeyi tekrar yaşayacağımdan endişe duyuyorum.

Sokakta yaşamını sürdürmeye çalışan köpekler yalnız olduklarında ve biriktirdikleri deneyimler neticesinde kuduz değillerse ürkek davranırlar. Ancak, kendilerine bir lider bulup da bir sürü oluştururlarsa tutumları tehlikeli bir hal alır. Saldırganlaşabilirler, yaşadıkları, beslendikleri yerin, kendi belirledikleri sınırlarını korurlar. Sürü psikolojisi ile de, bu koruma isteklerini de gerek başka köpeklere, nadiren de olsa insanlara karşı havlama, saldırma ve son noktada ısırma ile gösterebilirler.

Anladığınız üzere ’sürü’ halinde yaşamını sürdüren bu köpekler vadinin çeşitli yerlerinde ikamet ediyorlar. Hayvansever vatandaşlar da, durumu tehlikeli bir hale getirdiklerinin farkında olmayarak onları beslemeye devam ediyorlar. Sonuç olarak da vadide bizlerin dolaşım hakkı, artık bahsi geçen ’sürü’nün iznine tabi... Gece boyunca süren havlamalar nedeniyle kaçan uykularımız da çabası...

Bahar ÖZDEMİR-

Y.
AYRANCI

’Polis devleti’ uygulamaları mı

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Başbakan Erdoğan’a soruyor.

1- Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz hakkında Adalet Bakanlığı’nca sürdürülen soruşturmanın konusu nedir? Osman Kaçmaz’ın telefonları dinlenmiş midir? Dinlendiyse hangi Mahkeme kararına dayalı olarak dinlenmiştir? Telefon dinlemeleri hangi dönemi kapsamaktadır? Osman Kaçmaz’a ait olduğu bilinen telefon kayıtları, telefon dökümleri bilgi, belge, CD, flash bellek gibi kayıtlara hangi yasal gerekçeyle el konulmuştur? Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, ceza usulü prosedürü içinde itiraz üzerine Başbakan ve Cumhurbaşkanı’nın yargılanmalarına dair vermiş olduğu kararlara karşı; Adalet Bakanlığı, yazılı emir yoluna başvurulması taleplerini neden bekletmektedir? Bu taleplerin incelenmesi için dosyaları neden Yargıtay’a göndermemektedir?

2- HSYK üyesi A.Suat Ertosun’un, umuma açık bir ortamda arkadaş ilişkileri çerçevesinde gelişen yemekli toplantısını görüntüleyen fotoğrafın fotoğrafların kamu görevlileri tarafından belli bir süre takip üzerine çekildiği anlaşılmış olmakla; kamu görevlileri hangi yasal dayanakla, özel hayatın gizliliği, kişinin dokunulmazlığı gibi anayasal anlamda teminat altına alınan temel hak ve özgürlükleri ihlál etmişlerdir?

Bu takibi yapanlar hiyerarşik yapı içinde mi yoksa bu yapı dışında mı hareket etmişlerdir?

Her iki haldeki takip, polis devleti uygulaması anlamına gelmez mi?

Bu ihlálleri yapan kamu görevlileri bu cesaret ve cüreti nereden almaktadırlar? Yukarıda anlatımı yapılan süreç, bu ihlallerin siyasi otoritenin bilgi ve talimatı çerçevesinde gerçekleştiği anlamına gelmez mi?

3- YARSAV Genel Sekreteri Ali Rıza Aydın, Anayasa Mahkemesi’ndeki raportörlük görevinden hangi gerekçeyle alınmıştır?

Köpek sorunu

ÇANKAYA Belediyesi hakkında bir şikayette bulunmak istiyorum. Son üç haftadır Dikmen Mimar Sokak’ta sokak köpekleriyle boğuşuyoruz.

İnsanları kovalamaları, ısırmaları gibi sorunlarla ben bir kaç kez Çankaya Belediyesi’ni aradım, ancak ilgilenmediler. Artık gazetelere mail atmaya karar verdim. E.E.
Yazarın Tüm Yazıları