Başkent kimsenin tapulu malı değil

Güncelleme Tarihi:

Başkent kimsenin tapulu malı değil
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2008 00:00

Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday adayı olduğunu açıklayan Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, Ankara Hürriyet’e özel değerlendirmeler yaptı. Projelerinin sinyalini veren Altınok, Gökçek ve Karayalçın ile ilgili de görüşlerini paylaştı.

"Yüzde 60 ile Ankara’yı alırım" dediniz. Kendinize olan bu güvenin kaynağı nedir?

-
Bu güven halktan gördüğümüz teveccühten. Biz burda uzlaşmacı bir süreç yaşadık. Diğer siyasi parti mensuplarından da kabul gördük. Partinizi tutmuyoruz ama Büyükşehir’e aday olursanız oy veririz diyen ciddi bir kitle var burada. Keçiören’deki hızlı değişim var. Küçük hesaplar yapmadık. Gergin siyaset üslubumuz olmadı. Bazı değerlerimizin ticaretini, tüccarlığını, istismarını yapmadım. Bunun etkilerini her kesimden, her siyasi partiye mensup insanlardan gelen tepkilerden görüyorum.

Karşınızda 14 yıldır Belediye Başkanı olan bir rakip var. Sizce güçlü bir rakip mi?

-
Şimdi biz de 14 yıldır burada belediye başkanlığı yapıyoruz. Ve bizden önce de Keçiören’de iki tane belediye başkanlığı yapmış olan var. Bundan önceki 10 yıllık dönemde aldığımız Keçiören’le şimdiki Keçiören tüm kamuoyunun malumu. Aşağılık kompleksine kapılmaya gerek yok. Bugün biz dünyada örneği olmayan bir kent merkezi inşa ettik. Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır. Dünyada bu kadar güzelliğin birarada olduğu başka bir yer yok. Büyükşehir’in bütçesi bizde olursa, söylediklerim sadace belediye hizmetleri anlamında da değil, tüm alanlarda Başkent, Başkent olmalı, merkez olmalı. Sağlıkta, eğitimde sanatta kültürde ticarette, finansta. Başkent kısa bir sürede büyük bir dönüşüm yaşayacak. Barışık bir dönem yaşayacak başkentimiz.

Bütçesi büyük dediğiniz Büyükşehir’in aynı zamanda 4 katrilyondan fazla borcu var. Bunu nasıl kapatmayı düşünüyorsunuz?

-
Büyükşehir’in bugün Hazine’ye 4 katrilyon 300 trilyon borcu var. BOTAŞ’a da 850 trilyon civarında borç var. Ama Ankara Büyükşehir Belediyemizin de 5 buçuk katrilyon bütçesi var. Çok büyük bir bütçe. Keçiören’de göreve geldiğimde ilçe, kendi ölçeğinde en büyük borçların içindeydi. Biz o zaman bu borçların tamanını iki buçuk yılda ödedik. Biz kaynakları çok yerinde ve verimli kullanıyoruz. 14.5 yıldır Belediye Başkanıyım. Benim dönemimde Keçiören Belediyesi’nden zengin olan bir kişi yok. Üç beş kişi zengin olmadı ama Keçiören zengin oldu. Büyükşehir bütçesiyle bu borçlar ödenir. Devletimize yük olmayacağız hizmetleri yaparken. Sonuçta bu borçlar sadece Ankaralıya değil Türkiye’ye de yük.

Soldaki birlik arayışlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Her siyasi parti elinden geleni yapacaktır. Ama vatandaşın oyu çantada keklik değil, kimsenin de cebinde değil. Yüzde 60 oy alırız diyorum. Çok iddialı değil. Ankara’yı yüzde 60 ile kazanacağımıza eminim.

Karayalçın ve Gökçek’in adaylıklarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Artık değişim gerekiyor. Başkent’in yeni bir vizyona ihtiyacı var. Ankara kimsenin tapulu malı değil. Bizim çok az imkanlarımız olmasına rağmen 1994 yılında 6’da 5’i gecekondu olan, hiçbir özellği ve güzelliği olmayan bir kentten bugün artık Türkiye’de hatta dünyada örneği olmayan bir çok hizmetlerin gerçekleştiği bir kent haline gelde Keçiören. Bizim uslubumuz ve hizmet anlayışımız çok farklı olacak. Başkentimizi bir dünya başkenti yapacağız.

Ankara şu anda sizce bir dünya veya Avrupa başkenti mi?

- Onunla ilgili yorum yapmak istemiyorum. O Ankaralının takdiri. Ama Başkent bizimle birçok yeni ve ilk olan projeye kavuşacak. Bazı rutin işler var. Bunlardan dolayı kimse övünmesin. Ben bunu televizyonlarda da söylüyorum. Yolu temizledim, kaldırım asfalt yaptım... Bunlar asli görevler. Bunların yanında vizyon projeler üretmek lazım.

Gökçek’in geçtiğimiz günlerde yaptığı "eğer aday gösterilirsem rakiplerim siyaseti bıraksın" açıklamasını nasıl yorumluyorsunuz?

-
Aday olmak herkesin en demokratik hakkıdır. Siyaseti yapar yapmaz, devam eder etmez o kişinin en temel hakkıdır. Kişilerin tercihine de saygı duymak gerekir. Kişilerin demokratik hakkıyla ilgili bizim bir baskı yapmamız şık ve doğru olmaz.

Şu anda Büyükşehir’in sivil toplum ile arasında bir mesafe var. Başkan olmanız durumunda bu mesafe aynen kalacak mı?

- Yani toplumun bütün kesimleriyle, tüm kurumlarıyla barışık bir dönem olacak. Odalarla da birlik ve beraberlik içerisinde olunacak. Projeleri kendileriyle tartışacağız. Onların fikirlerini alacağız. Olumlu olan katkı sağlayan fikirlerden de istifade edeceğiz.

Su konusunda mevcut olandan başka bir projeniz var mı?

- Gerede suyunu hemen devreye sokmak lazım. Hem içilebilir bir su, hem temiz ve sürekli bir kaynak. Şu an Türkiye’de metrekare başına en çok yağışın düştüğü bölgemizdir Bolu ve Gerede civarı. Gerede suyu Ankara’ya gelince Ankaralı suyunu içebilecek.

Kimseyle şahsi problemim yok

Küskünlük devam edecek mi Gökçek ile?

- Ben küskün değilim. Kimseyle de şahsi bir problemim yok. Siyaset ve makamlar kimsenin hırsını ve kinini deneme pisti değildir. Seversin sevmezsin hatta ayrı partilerden olabilirsin. Ama bunları hizmeti engelyici şekilde değerlendirmemek lazım. Bunu hizmete yansıtırsanız son derece yanlış. Burada adaletli olmak lazım. Büyükşehir Belediye Başkanı’nın bütün kenti kucaklaması lazım. Kendine oy vermeyen vatandaşları da kucaklaması lazım. Çünkü demokrasinin güzelliği budur. "Haydi bu rakip, o zaman hizmeti engelleyeyim" anlayışını ilkel olarak buluyorum. Kendini aşamayan kompleksi olan insanların bu şekilde davranacağına inanıyorum. Kavgadan yana değilim ben. Millet bizden hizmet bekliyor. Hizmet noktasına geldiğimiz zaman adaletli olacağız. İşte bizim dönem bir adalet dönemi olacak.

Amblemi halk ile konuşacağız

Başkentin amblemi konusunda ne düşünüyorsunuz?


- O tartışmalı bir konu. Verilmiş yargı kararları var. Ankaralı bize bu görevi verdikten sonra oturup Ankara’daki kamuoyu ile bunu konuşacağız. Bütün kesimlerin fikrini alacağız. Herkesin görüşünü aldıktan sonra ona göre bir karar vereceğiz.

Metro 10 yılda değil hemen

Metro çalışmalarından en çok sıkıntı çeken ilçelerden biri Keçiören. Metro ne olacak?

-
Çayyolu, Sincan ve Keçiören metrosu en geç iki yıl içinde bitirilecek. Ama bununla beraber beş yıl içerisinde Mamak, Altındağ ve Çankaya metro ağı yapılacak. Metro ağı bir konsept olmalı. Bütün Ankara’yı bir metro ağıyla örecek şekilde planlamayı yapmanız lazım. Temelini attıktan on sene sonra değil, ihaleye açıp en hızlı şekilde yapacağız. Yollar, caddeler, bulvarlar kapatılıp esnaf mağdur olmayacak. Vatandaş mağdur edilmeden en son teknolojiyle bu çalışmaları yapacağız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!