Başkent’in yeni modası çakar lamba ve sirenler

ANKARA’da son yıllarda tüm ana arterlerde, sabah ve akşam saatlerinde trafik neredeyse adım adım ilerliyor. Yolların ve toplu taşıma araçlarının yetersizliği, sorunu daha da çözümsüz hale getiriyor.

Bugün ele alacağım konu aslında trafik yoğunluğu değil. Trafikte hiçbir geçiş üstünlüğü olmadıkları halde otomobillerine çakar lamba ve siren takan sürücüler. Bürokrasi ve siyasetin merkezi olan Ankara’da otomobillere çakar lamba ve siren takmak moda haline geldi. Geçiş üstünlüğü olan ambulans, itfaiye ve polis araçları dışında şehirde binlerce çakar lambalı ve sirenli otomobil yollarda.
Bu uygulama o kadar yaygın hale geldi ki, üst düzey bürokratlarla, siyasetçiler bile makam araçlarına çakar lamba ve siren taktırıyor.

Polis de şikayetçi

Trafikte seyir halindeyken, önünde çakar lamba bulunan bir aracın size sürekli selektör yaparak kenara çekilmenizi sağlaması, artık sık rastlanan bir durum haline geldi. Benim gibi birçok sürücünün bu konudan rahatsız olduğunu düşünerek, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde görevli bazı üst düzey yetkililerle görüştüm.
Yetkililer, trafik polislerinin bu konuda hassas davranmasına karşın, başta siyasetçilerin ve üst düzey bürokratların yasalara aykırı olarak araçlarını bu cihazlarla donattığını, kendilerini durduran polislere ise çıkıştıklarını söylediler.

Polis durdurursa yetkilileri ararım!

Konuyla ilgili bilgi aldığım bir trafik polisi başından geçen ilginç olayı ise şöyle anlattı:
“Eskişehir Yolu’nda rutin uygulamamızı yaptığımız sırada, önünde çakar lamba bulunan bir otomobili durdurduk. Aracı kullanan kişi, özel bir şirketin genel müdürünün şoförü olduğunu söyledi. Araca neden çakar lamba ve siren taktığını sorduğumuzda bize, ‘Genel müdürümüz trafiğe takılmamak için bu cihazlardan takılması talimatını verdi. Eğer polis durdurursa bana haber ver üst düzey yetkilileri ararım’ dedi. Ancak biz gerekli cezayı kesip, cihazları söktürdük.”

Trafik Kanunu’nda herşey açık

Polislerin her gün bunun gibi birçok olayla karşı karşıya kaldığını tahmin etmek zor değil. Kendilerini geçiş üstünlüğü olan kişiler olarak gören bu sürücülere taviz verilmemesi gerektiğini düşünüyorum.
Trafik Kanunu 26. Madde’sinde çakar lamba ve sirenin geçiş önceliği olmayan araçlarda bulunması halinde kesilecek ceza ve yaptırımlar şöyle anlatılıyor:
“Araçların dışında bulundurulması zorunlu işaretlerden başka, araçlara; reklam, yazı, işaret, resim, şekil, sembol, ilan, flama, bayrak ve benzerlerinin takılması, yazılması, sesli ve ışıklı donanımların bulundurulması ve izin verilmesine dair esas ve usuller ile diğer hususlar İçişleri Bakanlığı’nca çıkarılacak yönetmelikte gösterilir. Aksi davranan sürücüler 180 TL para cezası ile cezalandırılırlar. Sürücü, aynı zamanda araç sahibi değilse, ayrıca, tescil plakasına da aynı miktarda ceza tutanağı düzenlenir. Yönetmelikte belirtilen şartlara aykırı olarak bulundurulanlarla, araçlara izin alınmadan yazılan yazılar sildirilir veya takılan donanımlar bütün giderler ve sorumluluk işletene ait olmak üzere söktürülür.”

Üzerimize düşeni yaparız

Hemen şunu söyleyeyim; Ankara Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya bu konuda gerçekten çok hassas. Çatalkaya, önümüzdeki günlerde araçlarında bu tür donanımlar bulunan sürücülerle ilgili ciddi çalışma yapılması için talimat verdi.
Umarım kısa süre içinde araçlarında kanuni hiçbir hakları olmadığı halde çakar lamba ve siren bulunan sürücüler tespit edilir. Bu konuda bizler de üzerimize düşen görevi yerine getirmeye hazırız.
Yazarın Tüm Yazıları