Başkent’in mekanları Foursquare ile parmak ucunda

Güncelleme Tarihi:

Başkent’in mekanları Foursquare ile parmak ucunda
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2013 00:00

Akıllı telefonların çoğalması, şehirlerdeki mekan trendlerini de etkiledi. Mobil cihazlarda kullanılabilen Foursquare adlı yazılım, kullanıcı kaynaklı özgün içeriğiyle Ankara’da da mekan arayanların imdadına yetişiyor.

Haberin Devamı

Amerika’da iki genç girişimcinin 2009 yılında geliştirdiği mekan bazlı mobil yazılım Foursquare, sosyal medyaya yeni bir boyut kazandırdı. Dennis Crowley ve Naveen Selvaruai’nin yazılımı, internete erişebilen ve üzerinde GPS alıcısı bulunan akıllı telefonlarda çalışıyor. Programcığı telefonunuza indirdikten sonra Facebook’ta olduğu gibi bir profil oluşturup, arkadaşlarınızı eklemeye başlıyorsunuz. Kullanım aşamasında ise yazılımın temel işlevi, bulunduğunuz mekanlarda yaptığınız yer bildirimlerini arkadaş listenizdekilerle paylaşmak. Akıllı telefonunuzdaki GPS alıcısı, harita üzerindeki konumunuzu belirliyor ve yakınınızdaki mekanların listesini ekranınıza getiriyor. Siz de bu listeden bulunduğunuz mekanı seçerek, nerede olduğunuzu arkadaşlarınıza bildirebiliyorsunuz. Arkadaşlarınız, yaptığınız yer bildirimini beğenebiliyor ve yorumlayabiliyor. Listede istediğiniz mekanı bulamadıysanız, veritabanına ekleme şansına sahipsiniz. Ayrıca arkadaş listenizdeki herhangi birini adım adım izlemek istiyorsanız, o kişinin yer bildiriminde bulunduğu anda ekranınızda bir uyarı belirmesini sağlayabiliyorsunuz.

Haberin Devamı

ŞİKAYETLER KAMUYA AÇILDI

Foursquare buraya kadar olan özellikleriyle arkadaşlar arasında bir iletişim ağı gibi görünüyor. Fakat ayrıntılı biçimde kullanıldığında bu küçük yazılımda tahmin ettiğinizden fazlasını bulabilmek mümkün. Bir mekanda yer bildirimi yaparken, tavsiyenizi yazabiliyor, fotoğraflar ekleyerek bu süreci görselleştirebiliyorsunuz. Kullanıcılar tarafından yazılan bu tavsiyeler övgü ya da yergi biçiminde olabiliyor. Örneğin bir restoranda mutfak, servis ya da fiyatlardan yakınan kullanıcılar, düşüncelerini kendi cümleleriyle Foursquare üzerinden herkesin görebileceği şekilde paylaşabiliyor. Böylece işletmelerde, “Şikayetlerinizi bize, memnuniyetinizi çevrenize bildiriniz” dönemi yavaş yavaş kapanıyor. Öyle ki artık bilinçli kullanıcılar, bir mekana gitmeden önce, Foursquare üzerinde işletme ile ilgili yapılan yorumları okuyor, paylaşılan fotoğraflara göz atıyor. Türkiye’de de popülaritesi hızla artan yazılımda “kötü şöhret”leriyle nam salan mekanlar, tüketicinin kara listesine girebiliyor.

Haberin Devamı

FIRSATLAR KAPANIN CEBİNDE

Türklerin sosyal paylaşım ağlarına ilgisini gören Foursquare, geçtiğimiz yıl Türkçe’yi programın kullanılabildiği 12 dil arasında ekledi. 2009’dan bugüne Ankara’daki öncü mekanlar da boş durmadı. Foursquare ile iletişime geçen işletmeciler, mekanları hakkındaki bilgileri düzenlemeye başladı. Bu yolla mekanları hakkında paylaşılan yorum ve fotoğrafları takip etme ve özel kampanyalar oluşturma şansına sahip oldu. Foursquare’in “Check-in Special” şeklinde adlandırdığı fırsatlar, kullanılabilir hale geldi. Yer bildirimi yapana belirli bir oranda hesap indirimi ya da ufak hediyeler sunan fırsatlar kullanıcılar tarafından takip ve tercih ediliyor.

Haberin Devamı

‘NEREYE GİTSEK’ DERDİ SONA ERDİ

Foursquare öncesi cumartesi eğlenceleri ya da romantik akşam yemekleri için tercih edilen mekanlar, yakın çevrenin sözlü tavsiyeleriyle seçilirdi. Bugün ise gitmek istediğiniz mekan hakkında yüzlerce fotoğraf ve yoruma mobil cihazınız aracılığıyla, ayak üstü göz atma şansına sahipsiniz. Hatta önünde bulunduğunuz restorana girmeden önce fiyatlarının yüksek olup olmadığını kontrol edebilir, yemeklerin lezzeti konusunda fikir edinebilirsiniz. Ansiklopedi kalınlığındaki menülerde kaybolmaktan hoşlanmıyorsanız, daha önce deneyenlerin tavsiye ettiği bir yemeği seçebilirsiniz. Yüksek sesten garsonu duymakta güçlük çektiğiniz gece kulübündeki en iyi kokteylin hangisi olduğunu da Foursquare kullanıcıları size söyleyebilir. Ayrıca dünyanın herhangi bir yerine gittiğinizde “Nerede, ne yiyebilirim, ne içebilirim” sorunları da cebinizdeki akıllı telefon aracılığıyla yanıt buluyor.

Haberin Devamı

NEREDE BU MİLLET

Gecenin erken saatlerinde toplu taşımanın sona ermesi nedeniyle sokakları bomboş kalan Ankara’da, insanların nereye gittiği, yanıtı en çok merak edilen soruların başında geliyor. Fousquare, bulunduğunuz bölgede aynı anda çok sayıda Başkentlinin yer bildirimi yaptığı kalabalık mekanları da gösteriyor. Kullanıcı profili nedeniyle gündüz saatlerinde, üniversite kampüsleri, akşam üstleri alış veriş merkezleri Ankara’nın en popüler mekanları arasında yer alıyor. Ankara’nın tamamına yakınının evlerine çekildiği saatlerde hala içi kıpır kıpır olanlardansanız, insanların bir araya geldiği mekanları da Foursquare ile belirleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

ZAMANE AŞKLAR SOSYAL BAŞLAR

Teknolojinin hayatımıza getirdiği yenilikler zamane aşkları değiştirme potansiyelini de içinde barındırıyor. Foursquare, mekanlarda hoşlanılan karşı cinsle, yüzyüze iletişime geçebilecek cesareti bulamayanların can simidi oluyor. Yazılım üzerinden gönderilen arkadaşlık isteği ile iletişim kurabilme ihtimali içeren ön diyalog, iki tarafın da arayışlarına göre farklı mecralara kayabiliyor. Zaman zaman kalabalık mekanlarda yer bildirimi yapan hanımefendiler, bir anda yağmaya başlayan arkadaşlık istekleri nedeniyle canından bezebiliyor. Öte yandan bu durumdan mutlu olup, kendini önemli hissedenlerin sayısı da hiç az değil...

FOURSQUARE’İN EN POPÜLER MEKANLARI

Ankara’nın ve dünya üzerindeki tüm kentlerin popüler mekanları, Foursquare tarafından “Top 10” listeleri ile sıralanıyor. Dönem dönem değişiklik gösteren bu listeler, yazılımın kullandığı “yapay zeka” yöntemi ile çok sayıda kriter bir araya getirilerek oluşturuluyor. 10 üzerinden puanlanan işletmeler popüler mekanlar arasındaki sırasına yerleşiyor. Foursquare yetkilileri, sıralamada sadece mekanda yapılan yer bildirimi sayısının etkili olmadığını belirtiyor. Bir mekanın üst sıralara yükselebilmesi için temel olarak, düzenli yer bildirimi yapan sadık müşterileri, çok sayıda memnuniyet bildiren pozitif yorumu ve Foursquare’i oturaklı biçimde kullanan ziyaretçilere sahip olması gerekiyor. Yazılım, bu gibi kriterleri bir araya getirerek mekanları puanlıyor ve “Top 10” listelerini oluşturuyor. İşte Foursquare’de Başkent’in en popüler mekanları...

BARLAR
Zeki Bar
Sakal
Bomonti Brasserie
Havelka
Italic
FlatX2
GAGA Manjero
Nada
Cafe Bien
Siyah Beyaz

PUBLAR
Bigos
Sekans
Tapas
Big Yellow Taksi Benzin
SPR Pub
Seven Sport’s Pub
Drunk Pub
November
Pool Pub
Garaj 55

GECE KULÜPLERİ
Escape
Suite 34
Çengel
Room Club
Archie’s
Murphy’s
Manastır
Section
No Name
Salata

CAFELER
Tint Cafe-Bistro
The House Cafe
Seyir Cafe
NumNum
Shisha Cafe-Bistro
Aylak Madam
Café des Cafés
Park Ehlikeyf
Melon Cafe
Turta Home Cafe

RESTORANLAR
Branca
S’LO
Meşhur Tavacı Recep Usta
Big Chefs
Cookshop
Baklavacı Hacıbaba
NumNum
Midpoint
Fige Restoran
Pancar

BALIKÇILAR
Trilye
Kolyoz
Balıkçıköy
Kumsal
Ayvalık Meze Balık
Tunalı Balıkçısı
Ümitköy Balıkçısı
Fevzi Hoca
Kalbur
Buğu Balıkevi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!