Başkent’in ana giriş kapısına özel davet

Güncelleme Tarihi:

Başkent’in ana giriş kapısına özel davet
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2008 00:00

Ankara Tren Garı’yla bir proje sayesinde tanışan 8 öğrenci, Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nda karargah olarak kullandığı bu mekana sahip çıkmak istedi. Garda üç ay araştırma yapan öğrenciler, Ankaralıları çalışmalarını görmeye ve garın tarihi önemini hatırlamaya davet ediyor.

Danışmanları Doç. Dr. Mutlu Binark ve İshak Kocabıyık’ın önderliğinde tüm yaz tatillerini garda geçiren Başkent Üniversitesinden 8 öğrenci, yolcuları ve gar çalışanlarını gece-gündüz demeden videoya çekip fotoğrafladı, tozlu arşiv raflarını karıştırıp garın Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki resimlerine ulaştı.

Okul çalışması hayat dersine dönüşen, içlerinde ilk kez garı gören ve trene binenlerin olduğu bu öğrenciler, şimdi de garın sadece bir "istasyon" değil, Cumhuriyetin başkentinin "ana giriş kapısı" olduğunu Ankaralılara hatırlatmak için, 25-31 Ekim tarihleri arasında "Ankara Garı’nın Sesi Etkinlikleri" düzenleyecek.

Öğretmenin ayıbı

Garın 24 saati anlatan video performansı hazırlayan Ulaş Yıldız izlenimlerini şöyle aktardı:

"Çalışmada, buranın anlamını yitirdiği çok açık ortaya çıktı. Benim için en can alıcısı, bayan ilkokul öğretmeniyle yaptığımız röportajdı. Bu garın ne ifade ettiğini sordum, bana ’buradan trene binilir, burası başka ne anlam ifade edebilir ki’ dedi. ’Buranın tarih anlamı var’ dedim. Yanıtı, ’Ne tarihi, trene inip biniyoruz’ oldu. Bir öğretmenin, ilk okul çağındaki öğrencilerine Ankara Garı’yla ilgili bir şey anlatamayacak olması çok kötü etkiledi beni."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!