Başkent Arena son sürat

Güncelleme Tarihi:

Başkent Arena son sürat
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2010 10:09

Türkiye'de 28 Ağustos - 12 Eylül tarihleri arasında yapılacak olan Dünya Basketbol Şampiyonası'nın Ankara ayağında oynanacak grup eleme maçları için yapılan ''Başkent Arena'', 22-26 Haziran tarihleri arasında yapılacak olan 'Turgut Atakol Turnuvası ile açılıyor.

Haberin Devamı

Türkiye Basketbol Federasyonu Başkan Danışmanı Resul Yolcu, 17 Haziran 2009 tarihinde inşaatı başlayan ve Dünya Şampiyonası'na hazırlanan ''Başkent Arena''nın yapım aşaması ve özellikleri hakkında DHA'ya yaptığı açıklamada bazı teknik bilgiler verdi.

''TURGUT ATAKOL TURVUNASI İLE SALONU AÇACAĞIZ''

Birkaç gün içinde salonun geçici kabulunu alacaklarını belirten Türkiye Basketbol Federasyonu Başkan Danışmanı Resul Yolcu, ''Cumartesi günü alacağımızı düşünüyoruz. Bu kabul ile beraber 22-26 Haziran tarihleri arasında Turgut Atakol Turnuvası ile birlikte hem salonu açmış hem de eksikliklerimizi görmüş olacağız. Bunun akabinde 21-24 Ağustos tarihleri arasında 9. Efes Cup Basketbol Turnuvasını düzenleyeceğiz. Bundan kısa bir süre sonra da dünya şampiyonasının startını bu salonda vereceğiz. Milli takımımızın da içinde yer aldığı grup maçları burada oynanacak. Bu şekilde olayı tamamlamış olacağız'' diye konuştu.

Haberin Devamı

''ATATÜRK'ÜN BAŞKENT İLAN ETTİĞİ ŞEHRİN TARİHİ DOKUSUNU ZEDELEMEDİK''

Başkent Arena'nın buz pisti ve tenis kortu olarakta kullanılabileceğini hatırlatan Resul Yolcu, ''Atatürk'ün başkent olarak seçtiği bu şehrin tarihi dokusunu zedelemeyecek şekilde bir proje çizdik. Böyle bir salonu başkentte yaptık ve ulaşım burada çok kolay. Burası buz pateni, tenis kortu ve kongre salonu şeklinde kullanılabilecek. Bunun yanında 1100 m2 lik antrenman salonumuz da var. Salonumuz çok büyük olduğu için burada oynanmayan maçlar antrenman salonunda da oynanabilecek. Büfeler var. Kitlelerin gelip salonun çevresinde yürüyebileceği ve zaman geçirebileceği şekilde dizayn ettik'' dedi.

''TOPLAM MALİYET 65 TRİLYON''

Aylardır yapım aşaması devam eden Arena'nın toplam maliyetine değinen Yolcu, ''Salonun kapasitesini ilk başta 10.000 kişi olarak hesapladıklarını dile getiren Yolcu, ''Loca ve engelli vatandaşlara ayrılan yerler ile birlikte 11.100 kişi civarında oldu. Dranajı ayrı tutarsak ihale bedelimiz 47 trilyon oldu. Ankara'nın en büyük deresi buradan geçiyordu ve büyükşehir belediye başkanı Melih Gökçek, 120 araçla 23 günde buranın harfiyatını yaptırdı. Onların maliyetini tam olarak veremem ama ciddi bir rakamdır. Bana göre hepsi 65 trilyon civarında tutmuştur'' şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

''BAŞBAKAN, ARENA İLE YAKINDAN İLGİLENİYOR''

Salonun resmi açılış tarihine Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül ve Türkiye Baketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel'in karar vereceğini dile getiren başkan danışmanı Resul Yolcu, ''Bu salonun yapımına bütün devlet büyüklerimiz yardım etti. Çünkü burası milli komiteden aldığımız bir salon. Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve Genel Kurmay Başkanımız bu komitenin üyesiydi. Biz de onları mahçup etmedik ve güzel bir salon meydana getirdik. Başbakanımız yakından takip etti. Öyle bir açılış yapacağız ki emeği geçen herkes burada olacak. Zamanını kısa bir süre içinde açıklayacağız. Başkanımız Turgay Demirel şu anda bu konu üzerinde çalışıyor'' ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

''ANKARA'YA YAKIŞAN BİR İSİM ARIYORUZ''

Son olarak Başkent Arena'nın isim hakkı ve sponsor gelirleri hakkında açıklama yapan Resul Yolcu, ''Salon o kadar büyük ki harcamalar da bir o kadar büyük. Başkanımız bu konuda da özel bir çalışma içerisinde. Ankara'ya yakışan bir isim aranıyor ama kiminle görüşüldüğünü bilmiyorum.'' dedi.

Türkerler Anonim Şirketi'nin inşa ettiği Başkent Arena'nın özellikleri ise şu şekilde:

63 dönüm arazi üzerine kuruldu.

1100 araçlık otopark kapasitesi

11.300 seyirci kapasitesi

8 engelli, 21 normal tuvalet

3 engelli asansörü

2 kafeterya, 2 yürüyen merdiven, 2 restoran, 8 fast food

10 loca ve 1 altın VIP

6 soyunma odası, 2 hakem, 2 gözlemci odası, 1 doping merkezi

1100 m2 antrenman salonu

Haberin Devamı

Sahanın etrafında 1200 teleskopik tribün

1 geniş kapsamlı basın odası

200 kişilik bilgisayarlı basın odası

200 kişilik basın toplantı salonu

300 kişilik basın tribünü

Salon Buz Pisti ve Tenis Kortu olabiliyor.

Buz Pisti için 26 km soğutma borusu döşendi.

3000 kw lık jeneratör

6000 aydınlatma lambası

300 km elektirik kablosu kullanıldı.

1800 m2 sökülebilir parke

Isıtma sistemi için 3900 kw lık 3 adet kazan

400 tonluk 2 adet su deposu

30 km su borusu döşendi.

Salon dışında yayın yapan 2 dev ekran

20 adet havalandırma santrali

30 adet havalandırma aspilatörü

45.000 m2 cam, 16.000 m2 mermer, 5300 ton demir, 1600 ton çatı çeliği, 55.000 m3 beton ve 15.000 m2 metal kenet çatı kullanıldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!