Başkanlık teklifinde 'doğuştan Türk' rötuşu gündemde

Güncelleme Tarihi:

Başkanlık teklifinde doğuştan Türk rötuşu gündemde
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2016 00:00

Anayasa değişiklik teklifindeki, Cumhurbaşkanı adaylarının “doğuştan Türk vatandaşı” olmalarına ilişkin düzenleme, kamuoyunun yanı sıra AK Parti içinde de tartışma yarattı. Meclis Anayasa Komisyonu’nda görüşmelerine salı günü başlanacak teklifte bu yönde rötuş yapılabileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Gümülcine doğumlu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu örneğinin de tetiklediği tartışmaya ilişkin AK Parti kulislerinde, “Kamuoyunda da tepki çeken böyle bir düzenleme yerine belki belli bir süre ikamet koşulu getirilebilir” deniliyor. Parti içindeki bu tartışmaların üst yönetimle de paylaşıldığı belirtilirken, partinin önemli hukukçu bir kurmayı Hürriyet’e şu değerlendirmeyi yaptı:

“İleride dışarıdan birini getirip başımıza başkan yaparlar mı diye mi düşünüldü, yoksa teklif metni MHP ile uzlaşılarak yazıldığı için mi oldu ya da bir başka sebebi mi var bilemiyorum. Ama böyle bir ifadeye gerek var mı yok mu, bir daha bakılabilir. Başkanlıkla yönetilen bazı ülkelerde böyle bir kural var. Ama biz de sonuçta göçmen vatandaşları da olan bir ülkeyiz. Mesela, en iyi örneklerden biri de Çalışma Bakanımız. Bu düzenlemeye göre yıllardır birlikte siyaset yaptığımız bu arkadaşımız istese de aday olamaz. Haliyle bu düzenleme kamuoyunda da tepki çekti, biz de aramızda değerlendiriyoruz. Sonuçta komisyon sürecinde bu konuda bir rötuş olur mu, olmaz mı bakacağız. Ancak böyle bir talep var. Vatandaşlık yerine belki belli bir süre ikamet koşulu getirilebilir, mesela 15 ya da 20 yıl denebilir. Tabii, bunun metin üzerinde uzlaşılan MHP ile de görüşülerek yapılması gerekecek, onun için de oturulur konuşulur.” AK Parti’nin teklifi görüşecek Anayasa Komisyonu yönetiminden bir isim de Hürriyet’e, “Bu düzenlemeyle ilgili epey bir tartışma var. Kamuoyunu biz de takip ediyoruz. Bütün bu tartışmaları komisyon sürecinde değerlendireceğiz” dedi.

BAŞBAKAN: PÜRÜZ İSTEMİYORUM
AK Parti kulislerde, cumhurbaşkanı yardımcılarının nitelikleri ile dışarıdan atanacak bakanların yeminine ilişkin de teklifte değişikliğe gidilebileceği konuşuluyor. Teklifte yer almayan bu düzenlemelerin eklenebileceğinden söz edilirken, teklif içinde çelişki oluşturduğu belirtilen cumhurbaşkanının kararname yetkisinin başlangıcıyla ilgili hükmün de yine komisyonda düzenlenmesi bekleniyor. AK Parti yöneticileri Hürriyet’e, “Teklifi daha da geliştirecek yönde makul öneriler doğrultusunda değişiklikler her zaman mümkün, onun için komisyon sürecinde bazı rötuşlar olabilir, ancak bunları teklifi birlikte hazırladığımız MHP ile görüşerek yaparız” bilgisini verdi. Başbakan Binali Yıldırım’ın da partisinin son MYK toplantısında, “Uzlaşıyı bozabilecek pürüz istemiyorum, ne yapılacaksa MHP ile de konuşularak yapılsın” dediği öğrenildi.

AK PARTİ’DE ANAYASA EĞİTİMİ
AK Parti bu hafta milletvekilleri ve örgütüne anayasa teklifine ilişkin bilgilendirmede bulunacak. Çarşamba günü milletvekillerine, perşembe günü de il başkanlarına partide sunum yapılacağı bildirildi. 

BAKMADAN GEÇME!