Başkanlık kavgası gizli anlaşmayı ortaya çıkardı

Güncelleme Tarihi:

Başkanlık kavgası gizli anlaşmayı ortaya çıkardı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2017 15:26

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz’un görevi gelecek hafta sona eriyor. AP salı günü yeni başkanını seçecek. Başkanlık sırası şimdi muhafazakarlarda derken başkanlık kavgası patlak verdi. Kavgaya gizli belge eklenince, ortalık iyice karıştı.

Haberin Devamı

İKİ yıldır Sosyal Demokrat Martin Schulz, AP başkanıydı. Gizli belgeye göre başkanlık sırası şimdi muhafazakar partilerde. Ama Sosyal Demokratlar (S&D) salı günkü seçim için Grup Başkanları Gianni Pittella’yı aday gösterdi. Bunun üzerine muhafazakar halk partileri (EVP) Grup Başkanı Manfred Weber, gizli belgeyi açıkladı ve Sosyal Demokratları sözünde durmamakla suçladı. Weber, “Kendi attığı imzaya değer vermemek, Avrupa Parlamentosu’nun bir kurum olarak istikrarını sarsar. Bu sözleşme Avrupa karşıtı partilerin parlamentoda etkinlik kazanmasını önlemek içindi. Sözleşmeye uymayanlar Avrupa karşıtlarının güçlenmesinin sorumluluğunu taşır” dedi.

BELGEDE NE YAZIYOR?

AP’de S&D ile EVP arasındaki gizli anlaşma şöyle diyor: AP’de yasama döneminin ilk yarısında Parlamento Başkanı, Sosyal Demokratlardan, ikinci yarısında muhafazakarlardan seçilecek.
24 Haziran 2014 tarihli gizli sözleşmenin altında Martin Schulz ve Manfred Weber’in imzaları var. Buna göre ilk başkanlığı Schulz yaptı. Şimdi sosyal demokratların aday göstermeyip muhafazakar partilerin adayı Antonio Tajani’yi desteklemesi gerekiyor. Tajani, İtalya’da Berlusconi’nin partisi Forza İtalia partisinden. Tajani bu yüzden tartışmalı bir isim. Ama muhafazakarlar bu adayda ısrar ediyor.

Haberin Devamı

Sosyal Demokratların muhafazakarların adayı Tajani’ye asıl itirazları ise şöyle:
Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk muhafazakar halk partileri grubundan. Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker de muhafazakar halk partileri grubundan. Şimdi parlamento başkanı da muhafazakar gruptan olursa, AB’nin tüm yönetimi muhafazakarların elinde olacak. Sözleşme imzalandığında Tusk, Konsey Başkanı değildi. Salı günü AP başkanlık seçimi yarışı çok çekişmeli geçeceğe benziyor. Yarışın sonu açık. Mutlak çoğunluğu alacak hiçbir aday görünmüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!