Başkanın adamları

Güncelleme Tarihi:

Başkanın adamları
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2003 23:41

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi çalışmalarını yürüten danışman kadrosunun yanı sıra günlük işlerinde ona yardımcı olan başka bir ekip daha var. Özel kalem müdürleri, şoförleri, resmi ve sivil korumalarından oluşan bir ekip, günün 24 saati Erdoğan'la birlikte.

Birçok resmi görevlinin ya da danışmanın giremediği özel ortamlara onlar giriyor. Erdoğan'ın gizli kalması gereken ilişkilerine ve konuşmalara onlar tanıklık ediyor. Yurtiçi ve yurtdışı temaslarında bir an olsun bile Erdoğan'ı yalnız bırakmıyorlar. Hepsi ortak bir özelliğe sahip. Tayyip Erdoğan'ı gönülden seviyorlar. Sadakatte sınır tanımıyorlar. Uyku dışındaki tüm zamanlarını Tayyip Erdoğan'la geçiren bu ekip kimlerden oluşuyor? Erdoğan, İstanbul belediye başkanlığı dönemindeki ekibinden birçok ismi Ankara'ya taşıdı. AK Parti'nin kurulmasından sonra zamanının büyük kısmını Ankara'da geçiren Erdoğan, İstanbul'da ayrı bir ekip oluşturdu. Erdoğan'ın İstanbul ekibinde Mustafa Gündoğan ve Ramazan Sarı bulunuyordu. Sarı, bir süre önce Ankara ekibine katıldı. Ankara ekibinde ise Hikmet Bulduk, Dr. Serdar Çam, Hülya Çetinkaya, Ali Erdoğan, Keramettin Kurt, Turgut Taşpınar ve Harun Kandemir var.

HİKMET BULDUK

Özel Kalem Müdürü

Aile dostu

Erdoğan'a en yakın isimlerden biri ve aile dostu. Yurtiçi ve yurtdışı temaslarında sürekli yanında. 9 yıldır Erdoğan'ın ekibinde. Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde altı yıl belediyeye bağlı BELTUR'un genel müdürlüğünü yaptı. Erdoğan'ın isteğiyle geçen ocak ayında bu görevi bırakarak, Ankara ekibine katıldı. Bulduk'un, Erdoğan başbakan olduktan sonra da özel kalem müdürlüğü görevini sürdüreceği konuşuluyor. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu. Yönetim organizasyonu konusunda master yaptı. 36 yaşındaki Bulduk, evli ve iki çocuk babası. İngilizce biliyor.

Dr. SERDAR ÇAM

Meclis’teki özel kalemi

Yeni yüzlerden biri

Altı aydır Erdoğan'la birlikte çalışıyor. Siyasi geçmişi yok. Siyasete Erdoğan'la tanıştıktan sonra girdi. Erdoğan'la ortak dostlarının tavsiyesiyle tanıştı. Erdoğan'ın Özel Kalem Müdürü Dr. Turan Çömez milletvekili adayı olunca TBMM'deki işlerini takip etmek üzere özel kalem müdürlüğüne getirildi. ODTÜ Kimya Mühendisliği bölümünü bitirdi. Boston Üniversitesi'nde işletme masteri, Marmara Üniversitesi'nde de uluslararası pazarlama doktorası yaptı. Uzun yıllar özel sektörde çalıştı. Yurtdışında bulundu. Fatih Üniversitesi'nde ders verdi. 37 yaşında, evli iki çocuğu var. Ailesiyle Ankara'da oturuyor. Özel kalem müdürlüğünün yanısıra temsil ve koordinasyon işlerini yürütüyor. İngilizce, Fransızca ve Almanca biliyor.

HÜLYA ÇETİNKAYA

Sekreteri

Dalan ve Sözen döneminden miras

Ticaret lisesini bitirdikten sonra memuriyete atıldı. 1985 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne girdi. Önce Bedrettin Dalan, ardından da Nurettin Sözen'le çalıştı. Tayyip Erdoğan, 1994 seçimlerinde belediye başkanı seçildiğinde Çetinkaya, özel kalemdeki dört sekreterden biriydi. Erdoğan, göreve başlayınca Çetinkaya dışındaki sekreterlerin hepsi değişti. Tayyip Erdoğan cezaevine girdiği günlere kadar sekreterliğini yapan Çetinkaya, bir yıl da Ali Müfit Gürtuna ile çalıştı. Gürtuna döneminde Boğaziçi İmar Müdürlüğü'ne gönderildi. Herkes özel kalemin kıdemli başkan sekreterinin zabıta olarak başka bir yerde görevlendirilmesine şaşırmıştı. Şaşıranlardan biri de AK Parti lideri Erdoğan'dı. Çetinkaya'yı aradı ve Ankara'ya davet etti. Çetinkaya, bir buçuk yıldır TBMM'de AK Parti genel başkanlık makamında görev yapıyor. Erzincanlı, evli ve iki çocuk annesi. Kızıyla birlikte Ankara'da, oğlu da eşiyle birlikte İstanbul'da yaşıyor. Arkadaşları Çetinkaya için, 'Tayyip Bey'in kıdemli elemanlarından biridir. Hülya Hanım Başkanla çalışmaktan mutlu' diyor. Hülya Çetinkaya, mesaisine bundan sonra Başbakanlıkta devam edecek.

MUSTAFA GÜNDOĞAN

Kendini Erdoğan’a adadı

Tanıyanlar Gündoğan'la Erdoğan arasındaki gönül bağının çok kuvvetli olduğunu söylüyor. Gündoğan, Erdoğan'la aynı köyden. Dostlukları yıllar öncesine dayanıyor. Erdoğan'ın Üsküdar Emniyet Mahallesi’ndeki evinin altında bulunan özel ofisinin sorumluluğu ona ait. Erdoğan'ın İstanbul'daki özel kalem müdürü. Ailenin özel işlerini de takip ediyor. Erdoğan, Atatürk Havaalanı'na adım atar atmaz hemen yanıbaşında beliren isimlerden. Karşılama, uğurlama, ziyaretçileri kabul etme onun işi.

İstanbul'da kaldığı sürece Erdoğan'ın günlük programını yapıyor. Mustafa Gündoğan'ı yakından tanıyanlar, Erdoğan'la ilişkisini şöyle anlatıyorlar: ‘‘Tayyip Bey'in sıkı ve kadim dostudur. Cezaevi günlerinden bu yana işini gücünü bırakıp Tayyip Bey'e hizmet etti.

Adeta kendini ona adadı. Sürekli Tayyip Bey'in başbakan olacağı günlerin hayalini kurardı. ‘Hayatta tek amacım Reis'in başbakan olduğunu görmek' derdi. Dileği gerçekleşti. Onun görevi bitti. Artık kendi dünyasına dönecek.’’

RAMAZAN SARI

Özel şoförü

Erdoğan’ın başşoförü

Yıllardır Erdoğan Ailesi'nin yakınında bulunan bir isim. Sarı, Tayyip Erdoğan'ın hemşerisi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden emekli oldu. Erdoğan'ın belediye başkanlığı döneminde de özel şoförlüğünü yaptı.

Emekli olduktan sonra Erdoğan, Sarı'yı yanına aldı. İki yıl boyunca Erdoğan'ın hem Ankara'da hem de İstanbul'da aile şoförlüğünü yaptı. AK Parti kurulduktan sonra Ramazan Sarı, Erdoğan'la birlikte Ankara'ya yerleşti. Ailesi İstanbul'da olduğu için sık sık İstanbul'a geliyor. Şimdi AK Parti Genel Merkezi'nde Erdoğan'ın şoförlerini koordine ediyor. Genel Başkan'ın tüm makam araçlarını o yönlendiriyor. Reis'e başşoförlük yapıyor. Evli, 48 yaşında. Üç çocuğu var.

ALİ ERDOĞAN

Kuzeni ve sivil koruması

Kuzeni gölgesi gibi

Erdoğan’ın amcasının oğlu. Kuzen Erdoğan, 'ele, avuca sığmaz' bir tip. Onu tanıyanlar, Erdoğan'ın yanında durulduğunu söylüyor. Altılı ganyan oynamaya meraklı. Ancak amcazadesinin peşine takıldığı günden beri buna fırsat bulamıyor. Tayyip Erdoğan'la belediye başkanlığı döneminde çalışmaya başladı. Ali Erdoğan, Pınarhisar Cezaevi'nde Tayyip Erdoğan'ı yalnız bırakmadı. Özellikle hafta sonları cezaevine Türkiye'nin dört bir yanından gelen ziyaretçilerle hep o ilgilendi. Pınarhisar Cezaevi'ne gidip de Ali Erdoğan'ın uzattığı kolonyayı dökmeyen, ikram ettiği çikolatayı yemeyen yok. AK Parti'nin kuruluşundan sonra bol jöleli ve seyrek saçlarıyla Erdoğan'ın omuzlarının arkasında belirmeye başladı. Üç yıldır 'amcam' dediği Erdoğan'ı gölge gibi takip ediyor. AB temasları süresince Erdoğan'ın tüm üst düzey temaslarına katıldı. Bazen Beyaz Saray'dan, bazen de Elysee Sarayı'ndan objektiflere gülümsedi. Cumhurbaşkanı'nın Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Çankaya'da verdiği resepsiyona protokolü delerek giren ilk sivil koruma unvanı ona ait. Tayyip Erdoğan'ın 'güvenilir' ekibinden. Özel sohbetlerde Erdoğan'a olan sevgisini ve bağlılığını 'Uğruna canımı feda ederim' diyerek gösteriyor.

KERAMETTİN KURT

Resmi koruması

Gaffar Okkan’ın da yakınıydı

Çerkez kökenli, Tokatlı. Öldürülen Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan, Kars'ta emniyet müdürüyken özel kalem müdürlüğünü Keramettin Kurt yapıyordu. İzmir Emniyet Müdürlüğü siyasi şubede çalıştı. 1995'te Erdoğan'la tanıştı. Erdoğan belediye başkanıyken dört resmi korumasından biriydi. Erdoğan belediye başkanlığından ayrılınca bir süre eski görevine döndü. Erdoğan, cezaevinden çıktıktan sonra Keramettin Kurt'u yeniden yanına aldı.

HARUN KANDEMİR

Özel şoförü

Vukuatı yok

Tayyip Erdoğan'ın özel şoförlerinden biri. Ankara'nın yoğun siyasi trafiğinde iki yıldır Erdoğan'ın şoförlüğünü yapıyor. Erdoğan'ın ekibine katılmasına ortak bir dostları aracı olmuş. Tanıştıktan sonra bir daha Erdoğan'ın yanından ayrılmamış. Profesyonel şoför. Ankaralı. Şoförlerin en genci, 26 yaşında. İki yıldır hem Ankara hem de yurtiçi gezilerinin birçoğunda Erdoğan'ın makam aracını sürmüş. Trafikte hiç vukuatı yok. AK Parti Genel Merkezi'nin garajındaki tüm arabaları kullanıyor. 180 bin euroya alınan zırhlı Volkswagen Phaeton marka yeni makam aracını ilk kullananlardan biri de Harun Kandemir.

TURGUT TAŞPINAR

Özel şoförü

Ailenin şoförü Kasımpaşalı

Erdoğan, Pınarhisar Cezaevi'nden çıktıktan sonra Emniyet Mahallesi'ndeki ofiste çalışmaya başladı. Emine Erdoğan'ın da şoförlüğünü yapıyor. Ankara-İstanbul arasında sık sık gidip geliyor. 39 yaşında evli, iki çocuk babası. Anne ve babası Rizeli olmasına rağmen o Kasımpaşa'da doğup büyüdüğü için 'Nerelisin?' diye sorulduğunda 'Kasımpaşalı'yım' diye cevap veriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!