Başkan Uçar, Datça'nın ciğerlerini yakan orman yangınını değerlendirdi

Güncelleme Tarihi:

Başkan Uçar, Datçanın ciğerlerini yakan orman yangınını değerlendirdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2017 12:54

Başkan Uçar, Datça'nın ciğerlerini yakan orman yangınını değerlendirdi

Haberin Devamı

Uçar, "Ormandan beslenen ormanı yakıyor"

MUĞLA'nın Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar, kentte binlerce çam ağacının yanıp kül olmasına neden olan orman yangınını değerlendirdi. Uçar, bölgedeki ormanlarda çalışan aynı kişilere iş verilmemesi gerektiğini belirterek, "Ormandan beslenen kişi ormanı yakıyor" dedi.

Datça Belediye Başkanı CHP'li Gürsel Uçar, Belediye Meclisi'nin kasım ayı olağan toplantısının açılışında, bir hafta önce iki ayrı noktadan başlayan ve binlerce çam ağacının yanıp kül olmasına neden olan orman yangınıyla ilgili bilgi verdi. Uçar, yangının çıkış sebebi, her ne kadar tam anlamıyla bilinmiyor olsa da sabotaj ihtimalinin çok kuvvetli olduğunu belirtti.

İKİ AYRI NOKTADAN BAŞLADI

30 hektarlık alanın zarar gördüğünü belirten Uçar, "Yüksek gerilim hatlarının rüzgarla sürtüşmesinden oluşturduğu kıvılcımlardan çıkacak bir yangına benzemiyor. Ormanı kundakladığı iddiasıyla tutuklanan kişi itiraf etmese de, yangının iki aynı noktadan başlaması sabotaj ihtimalini akla getiriyor" dedi.

İMARA ELVERİŞLİ DEĞİL

Orman yangını ile ilgili farklı değerlendirmeler yapıldığına işaret eden Uçar, "Buraların imara açılması için bu tür yangınların oluşturulduğu gibi bir takım spekülasyonlar yapılıyor. Ancak; Datça yarımadasının kuzey batısındaki alanlar, hem konaklamaya, hem de orada olası yatırımcıların çekek ve yat limanı (marina) gibi gereksinimlerini karşılamaya elverişli değil. Bana göre; yanan bölgelerdeki ağaçların kesimi ve kesim çalışmalarının tamamlanmasından sonra, oralarda tekrar ağaçlandırılma yapılması gerekiyor" dedi.

Orman Genel Müdürlüğü'nün dikkatli olması gerektiğini söyleyen Uçar, "Buralarda aynı insanlara iş verdiğiniz sürece, bu insanlar buralardan gitmek istemiyor. Kendilerine buralarda iş çıkartmak istiyor. Ağaçların kesimini yapmak suretiyle para kazanmak istiyor. Dikim yaparak para kazanmak istiyor. Ormandan beslenen kişi ormanı yakıyor. Orman köylüsü ise yanan çam ağaçlarına bal gözüyle bakıyor ve yangını söndürmek için canını bile tehlikeye atıyor" diye konuştu.

HERKESİN İÇİ RAHAT OLSUN

Datça Belediyesi olarak, yanan ormanlık alanın imara açılmaması konusunda her türlü duyarlılığı göstereceklerini belirten Uçar, "Çok net söylüyorum, yanan bölgenin imara açılması mümkün değil. Bu söz konusu bile olamaz. Zaten bu bölge, yapısı gereği imara uygun değil. Herkesin içi rahat olsun. Aksi bir durum söz konusu olması halinde dahi, belediye olarak elimizden geleni yaparız. Yanan bölgenin en kısa sürece yeniden ağaçlandırılmasını bekliyoruz" dedi.

Mehmet ÇİL / DATÇA (Muğla), (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!