Başkan Türel’den Önemli Açıklamalar:

Güncelleme Tarihi:

Başkan Türel’den Önemli Açıklamalar:
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2015 14:21

antalya büyükşehir belediye başkanı menderes türel, boğaça projesi'nin önemine vurgu yaptı

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalyaspor için Döşemealtı ilçesi Yeşilbayır Mahallesi’nde yapılan yeni spor tesisinin şantiye alanında basın mensuplarıyla bir araya geldi. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Boğaçay Taşkın Önleme Projesi’nin Antalya’nın geleceğine yön verecek ve marka değerine katkı sağlayacak bir proje olduğunu söyledi.
“BOĞAÇAY PROJESİ ANTALYA’NIN GELECEĞİNE YÖN VERECEK”
Boğaçay Projesi’nin Antalya tarihinin en önemli projesi olduğunu söyleyen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, projenin Antalya’nın geleceğine yön verecek ve marka değer sağlayacağını belirtti. Başkan Türel, “Önce taşkın önleme projesini gerçekleştireceğiz. 2003 yılında burada büyük bir sel felaketi yaşandı. Köprüyü sel aldı götürdü. Sel gerçekleştiğinde debi 2 bin 300 metreküp idi. Şimdi Boğaçay Taşkın Önleme Projesi ile 4 bin 600 metreküp debiye göre taşkın önlemeye yönelik çalışma yapıyoruz. 2003’ün iki misli yağış söz konusu olduğunda bile tehlike arz etmeyecek bir takın önleme projesi hazırlıyoruz. Ağustos ayında nihai projeyi gerçekleştireceğiz. Projeyi Devlet Su İşleri(DSİ) ile Antalya’daki Sivil Topluk Kuruluşlarıyla(STK) paylaşacağız. Eylül ayında bu konuyla ilgili bütün taraflarla bilgilendirme toplantısı yapmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.
“BAZILARININ FELAKET ANLAYIŞI BU ÜLKENİN KALKINMASINI, GELİŞMESİNİ ENGELLEMEDEN İBARET”
Boğaçay Taşkın Önleme Projesi daha belli değilken bile bazı STK’ların yaptırmayacağını söylediğini ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Boğaçay Taşkın Önleme Projesi’ni bazı STK’lar biz yaptırmayacağız dedi. Allah aşkına önce bir dinle. Şurayı beğenmiyorum de değiştirelim. Proje belli değil. Gazi Bulvarı’ndaki kavşaklara da felaket demişti bazıları. Bazılarının felaket anlayışı bu ülkenin kalkınmasını, gelişmesini engellemeden ibaret. Gelsinler katkı koysunlar. Daha inceleme zahmeti göstermeden istemiyoruz sesleri. Daha işin başında ne olduğu belli olmadan, biz karşıyız demek bir zamanların çok fazla söylenen deyimi gibi çarşı her şeye karşı gibi. Bizim işbirliği gayretimizi, onların yaklaşımı ortadan kaldırıyor” dedi.
“KONYAALTI-ARAPSUYU PROJESİ GERÇEKLEŞMEZSE FELAKET OLUR”
Konyaaltı-Arapsuyu Projesi’nin gerçekleşmemesi durumunda felaket yaşanacağını söyleyen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, yapılacak projelerin yüzlerce sene Antalya’ya kalacağını belirtti. Başkan Menderes Türel, “Konyaaltı-Arapsuyu projesinde bizim yaptığımız taşkın önleme projesi gerçekleşmezse o zaman felaket olur. 60 bin dekar alanı planlıyoruz. Bu alanı sel suyunun disipline edilmesi yönünde bir çalışma yürütüyoruz. Öncelikle bunu yapacağız. Sonrasında Allah’ın bahşettiği bu güzelliği sivrisinek yuvası olmaktan kurtarmaktan, halkın kullanımına açmaktan mutlu olacağız. Bunların hepsi Antalya’nın projesi. Antalyalılar için bu projeleri yapıyoruz. Bu projeler yüzerce sene Antalya’da kalacak. İlk kavşakları yaptığımız zaman da aynı şeyleri söylediler. Engellemeye çalıştılar proje itibarsızlaştırma çalışmasını yürüttüler. Bugün o kavşakları en çok kullanan engellemeye çalışan arkadaşlardır” şeklinde konuştu.
“ANTALYA KAZANACAKSA BEN KAYBETMEYE HAZIRIM”
Boğaçay Projesi’nde bazı akademisyenlerin ne yapacağını bilmediği için ön yargıya sahip olduklarını sözlerine ekleyen Başkan Türel, “Atatürk Parkı’nı 10 yıl halka açık bir parka dönüştürüp tinerci yuvası olmaktan kurtarmaya çalışmıştık. Orada doğa katliamı yaptığımızı iddia ettiler. Hizmete açtığımızda görüldü. Antalya’nın en güzel parkı oldu. O dönemde soru önergesi veren CHP milletvekillerinden biri oğlunun nişanını o parkta yaptı. Bunları eleştirenler bunlardan en çok istifade edenler oluyor. Önce Antalya demeliyiz siyasi ön yargılardan kendimizi arındırmalıyız. Antalya kazanacaksa ben kaybetmeye hazırım. Boğaçayı’nda bir felaket olsa Menderes Türel’in ne düşüneceğini düşünebiliyor musunuz? Birinin başı ağrısa benim midem bulanır. Boğaçay’ına bütün kent dinamiklerinin katkı koymasını bekliyoruz. Akademik anlamda görüşler önemli. Bazı akademisyenler burada ne yapacağını bilmediği için ön yargıya sahip olabilirler. Benim döneminde hazırlanan raylı sistem projesinde raylı sistem gerekli diyen akademisyen sonraki dönem yapılan ulaşım master planında raylı sistem gerekli değildir dedi. Günün şartına göre değişebiliyor demek ki. Biz dersimize iyi çalışıyor, herkesi dinliyor katılımcı yönetim anlayışıyla yönetmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
“ANTALYASPOR’DAN SONRA ALANYASPOR’A DA TESİS KAZANDIRACAĞIZ”
Antalyaspor’dan sonra alanyaspor’a da tesis yapacaklarını dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Türel, “Döşemealtı’na yapılan Antalyaspor Tesisleri, Antalya’nın özlediği tesislerdir. Nasıl ki engelli merkezimizi Almanlar bile bizde böylesi yok diye övüyorlarsa. Bugün bu şantiye alanında gerçekleşecek tesisle dünyada ve Avrupa’dan gelenler tarafından da övülecek bir proje olur inşallah hizmete açtığımızda. Antalyaspor böylesine güzel tesislere layıktır. Antalyaspor’un tesisleşmesine önemli bir katkı sağlayacağız. Hedefimiz Antalyaspor’un kuruluş tarihi olan temmuz ayı başında açmaktı ama Antalya’nın plakası olan 07.07.2016 tarihinde bu tesisi hizmete açacağız. Alanyaspor’umuz başka bir medarı iftiharımız. Süper Lig kapısından döndü. Alanyasporu’muza da aynı şekilde bir kamp tesisi yapmak için adımlarımızı attık. Orman Genel Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmelerde arsa tahsisi ile ilgili süreci başlattık. Alan tahsisini gerçekleştirdiğimizde Alanyaspor’a benzeri bir tesisi kazandıracağız. 2016 yılında uygulama projelerinin ihalesine çıkmayı planlıyoruz” dedi.
“ANTALYA ULU CAMİ’DE 30 BİN KİŞİ AYNI ANDA İBADET EDEBİLECEK”
Antalya Ulu Cami yapmak istediğimizi daha önce paylaştığını belirten Başkan Menderes Türel, yapılacak camide 30 bin kişinin aynı anda ibadetini yapabileceğini ifade etti. Başkan Türel, “İçine Türk İslam medeniyetleri müzesi koyacağız. Bu cami projemiz sadece ibadet yapılan bir yer olarak ortaya çıkmayacak. Aynı zamanda bir yaşam merkezi oluşturuyoruz. Camiler cem yerleri yani buluşma yerleridir. Ebeveynler ibadet yaparken çocukların zaman geçirebileceği, yetişkinlerin el sanatları ile zaman geçirebileceği bir külliye, bir İslam eserleri müzesi de olacak içinde. Yerli ve yabancı ziyaretçilerin medeniyetimizi öğrenebilecekleri önemli bir eser olarak düşünüyoruz. Buraya gezmeye gelen yabacı turistlerde bizim eserlerimizi görebilecekleri bir müzeyi görsünler istiyoruz. Bizim büyük bir medeniyete sahip olduğumuza şahit olsunlar istiyoruz. Kapalı alanda 10 bin, açık alanda da 20 bin kişi yani 30 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği bir cami olacak. Kafe, toplantı salonu, oyun alanları, el sanatları atölyeleri bulunacak. ASAT Genel Müdürlüğü2nün yanında yapılıyor. Makine ikmal atölyelerini Duraliler Mahallesi’nde 74 bin metrekare alana yapılacak. 12 milyon lira proje bedeli ile ihalesi yapılacak. 1 yıl içinde taşıyacağız” şeklinde konuştu.
“KUNDU-BELEK YOLU 7 DAKİKAYA İNİYOR”
EXPO-Kundu, Kundu-Belek Yolları’na yapacakları alternatif yollarla Kundu-Belek Yolu’nu 7 dakikaya düşüreceklerini söyleyen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “EXPO-Kundu, Kundu-Belek Yolları, uzun zamandır çalıştığımız bir projeydi. Çok ciddi bir alternatif yol ağı turizmde ortaya çıkıyor. Kundu’dan Belek’e, Alanya yoluna çıkıp U dönüşü yaparak zamanını heba etmeyecek turistler. Kundu’dan, Belek e 4.5 kilometrelik yeni bir yol açıyoruz. Kundu-Belek arası 7 dakikaya düşüyor. Antalya, tarihinin en önemli projelerinden EXPO 2016, 23 nisan da hayata geçirilecek. bu iki merkezi bir araya getirecek prestij yol haline gelecek. EXPO projesinden önce faaliyete açacağız. EXPO-Kundu 12 km, Kundu-Belek 4,5 kilometre olmak üzere 16,5 kilometrelik yol. Üzerinde köprü var. 46 milyon 500 bin proje bedeli. İhalesine çıkıldı. Yılbaşına kadar bu önemli bağlantı yolunu Antalya’ya kazandıracağız. Kundu-Belek’i birbiriyle ve EXPO’yla birbirine bağlayacağız” dedi.
“EXPO-MEYDAN RAYLI SİSTEM ARAÇ ALIM İHALESİ HAZIRLIĞI TAMAMLANDI”
EXPO-Meydan Raylı Sistem araç alım ihale hazırlığının tamamlandığını belirten Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “25 ağustosta büyükşehir olarak araçları biz alıyoruz. Hattı ulaştırma bakanlığı yapıyor. 95 milyon liralık ihale bedeli var. Antalya’ya çok önemli bir ulaşım aksı kazandırıyoruz. Bir taraftanda da raylı sistem hattını geliştirmeye yönelik adımlar atıyoruz. Halka soracağım demiştim. EXPO hattı için 22 mahallede referandum yapmıştık, bir seçim disiplini içinde gerçekleşti. Yüzde 98’i evet dedi” şeklinde konuştu.
“52 KİLOMETRELİK RAYLI SİSTEM”
Raylı sisteme 3’üncü hat yapacaklarını ve önümüzdeki günlerde ihalesinin yapılacağını kaydeden Başkan Türel konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Fatih-Depolama Meydan, EXPO’ya gidecek olan hat. Meteoroloji ile Sampi Kavşağı arasında yapılmış hat. 3. hat olarak, bu hat kesin güzergah budur şeklinde bir bilgiyi paylaşamayız. 3’üncü hat ile ilgili proje ihalesini önümüzdeki günlerde gerçekleştiriyoruz. Yapılacak fizibiliteye göre yolculuk sayısına göre bazı küçük değişiklikler olabilir. Bu öneri güzergahın verimliliği söz konusuyla 3’üncü hattı gerçekleştireceğiz. Varsak Belediyesi’nin eski bulunduğu alandan Sakarya Bulvarı. Otogar istikametine, buradan da Akdeniz Üniversitesi’nden Meltem’e. Uygulama Hastanesi’nin önünden de meteorolojiye kadar uzuyor. Antalya’da tam bir ring oluşumu oluyor. Varsak’tan binen vatandaş ister hastaneye isterse havalimanından Aksu’ya kadar nereye gitmek isterse raylı sistemle ulaşabilecek. 52.1 kilometrelik raylı sistem hattı Antaya’ya kazandırmış olacağız. Toplu ulaşımda da trafik ve yaya ulaşım yönünde kolaylık olacağını düşünüyoruz. Projenin ön yeterlilik kısmı tamamlandı. Kesinleştiği taktirde halkımıza, mahallelerde referandum yaparak soracağız. Vatandaş istiyoruz derse devam edeceğiz, istemezlerse başka bir projeyle meşgul olacağız. Proje tamamlandığında referandum sürecini başlatacağız. 2016 senesinin yaz aylarında temelini atmayı planlıyoruz. Bu dönem içerisinde raylı sistemin 3 etabını tamamlamak ve 52 kilometrelik hattı kazandırmayı istiyoruz.”
“AKILLI KART ARTIK BELEDİYE TARAFINDAN UYGULANACAK”
Akıllı kart biletleme sistemi ile ilgili süreç yaşandığını sözlerine ekleyen Başkan Menderes Türel, akıllı kart sisteminin artık belediye tarafından uygulanacağını dile getirdi. Başkan Türel, “Belediyenin hukuki olarak geçerli bir sözleşmesi söz konusu değil, ama fiilen yürüyen bir uygulama. Dolayısıyla muhattapta yok. Akıllı kart ile ilgi atacağımız her adımın hukuki olması için özen gösteriyoruz. 1 yıldır bunun üzeride çalışıyoruz. Yargıya başvurmak sureti ile hukuken olmayan, fiilen devam eden bir uygulamanın bir kayyum atanması suretiyle yönetilmesini önemsedik. Şu anda 1 milyon vatandaşımız bu kartları kullanıyor. İçinde paraları var. Bir anda kesip arttırmak, ne haliniz varsa görün demek vatandaşımızın mağduriyetine neden olabilir. Mağdur etmemek için hukuki süreci geçirdik. Kayyum atanmasını sağladık. Toplu ulaşım esnafına da artık günü gününe ödemeleri kayyum tarafından gerçekleşiyor. A-kent firması ile tasfiye süreci konusunu yürütüyoruz. Kısa sürede çözüleceğini düşünüyorum. Yeniden toplu ulaşımda akıllı kart uygulamasını Ulaşım A.Ş. yani belediye tarafından yapılmasın ön gören meclis kararı alındı. Artık Antalya’da kimse toplu ulaşım kartı ile ilgili gizli sahibi kim gibi iftiralara başvuramayacak. Sahibi belediye olacak. Kart uygulamasıyla ilgili yeni düzenlemeyi vatandaşları mağdur etmeyecek şekilde uygulayacağız. Mevcut kartların kullanımını yeni Ulaşım A.Ş. ile yapacağımız uygulamada aynen devam edeceğiz. Kart değişimi olmayacak. Kullanım haklarını da vatandaşlar sonuna kadar kullanabilecek. Yeni sistemde de mevcut kartlar kullanılacak. Sıfır(0) vatandaş mağduriyeti üzerine planlıyoruz. Paralar belediyenin hesaplarında birikecek. 3’üncü şahıslar tasarruf sahibi olmayacak” diye konuştu.
“ŞARAMPOL CADDESİ DÜNYANIN SAYILI CADDELERİNDEN OLACAK”
Şarampol Caddesi ile ilgili müthiş bir projenin geldiğini ifade eden Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel konuşmasını şöyle tamamladı:
“Eylül başında projeyi vatandaşlarımızla paylaşacağız. Eski günlerine geri döndüreceğiz. Halka soracağız. Konut sahiplerine projeyi anlatacağız. Şarampol dünyanın sayılı güzel caddelerinden biri olacak. Otopark alanları, Tonguç Caddesi’ne doğu-batı istikametinde alt geçit olacak. Bir referandum yapmak suretiyle milletimize gideceğiz. Bu muhteşem projeyle efsane geri dönüyor.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!