Başkan Tok: Yeni hükümet modeli 50 yıllık arayışın sonucu

Güncelleme Tarihi:

Başkan Tok: Yeni hükümet modeli 50 yıllık arayışın sonucu
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2017 13:28

Başkan Tok: Yeni hükümet modeli 50 yıllık arayışın sonucu

Haberin Devamı

SAMSUN, (DHA) - SAMSUN'un İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Türkiye'nin hükümet modeli değişikliğinin 50 yıllık bir arayışın sonucu olduğunu belirterek "Sistem değişikliğinin amacı, yönetimdeki çift başlılığı kaldırmak, gerçek bir güçler ayrılığı sistemi kurmak, istikrarı sürekli hale getirmek, büyüme, gelişme ve refah önündeki bürokratik ve vesayetçi engelleri kaldırmaktır" dedi.



İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Neco Sultan Salonu'nda İlkadım Muhtarlar Derneği Murat Gökmen Şahin'in tertiplediği programda mahallle muhtarları ile bir araya geldi. Programa, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, AK Parti İlkadım İlçe Başkanı Adnan Varol, İlkadım İlçe Müftüsü Yahya Polat, İlkadım Muhtarlar Dernek Başkanı Murat Gökmen Şahin, belediye meclis üyeleri, Samsun Muhtarlar Derneği Başkanı Toybelen Mahalle Muhtarı Hasan Tütüncü, AK Parti İlkadım ilçe yönetim kurulu üyeleri ve mahalle muhtarları katıldı.



Burada konuşma yapan Başkan Tok, Türkiye'nin 16 Nisan'da yapılacak referandumdan güçlenerek çıkacağını söyleyerek, "Hükümet modelinin güçlendirilmesi, çok partili hayata geçtikten sonra bütün dönemlerin en önemli gündemiydi. Necmettin Erbakan, Alparslan Türkeş, Turgut Özal, Süleyman Demirel gibi liderler de güçlü hükümetler kurulmasını sağlayacak sistem değişikliği istiyorlardı. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, siyaset sahnesine çıktığı günden itibaren, güçlü hükümet sistemini savunuyordu. Hükümet modeli değişikliği, 50 yıllık bir arayışın sonucudur" diye konuştu.



Yeni hükümet sisteminin kutuplaşmayı değil, uzlaşmayı esas aldığına dikkat çeken Başkan Tok, "Sistem seçim öncesi uzlaşma, seçim sonrası güçlü iktidar anlayışı üzerine işleyecek. Cumhurbaşkanı seçilmek için gereken oy oranı yüzde 50+1. Bu oy oranı şartı 1 Kasım seçimlerinde geçerli olsaydı, AK Parti seçilemeyecekti. Oranı yakalamak için, seçim öncesinde mutlaka uzlaşma yapması gerekecekti. Uzlaşma arayışı bundan sonraki bütün seçimler için en önemli konu olacak. Türkiye Büyük Millet Meclisi, meclis araştırması, genel görüşme, meclis soruşturması ve yazılı soru önergeleriyle denetleme görevine devam edecek. Yasama, yürütme, yargı arasındaki denetleme mekanizmaları çalışacak. Asıl denetimi ise 5 yılda bir doğrudan halk yapacak" dedi.



FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!