Başkan Sözlü: Şehit Mehmet Kemal Bey, milli direnişin kıvılcımıdır

Güncelleme Tarihi:

Başkan Sözlü: Şehit Mehmet Kemal Bey, milli direnişin kıvılcımıdır
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2018 13:37

Başkan Sözlü: Şehit Mehmet Kemal Bey, milli direnişin kıvılcımıdır

Haberin Devamı

ADANA, (DHA)- ADANA Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Boğazlıyan Kaymakamı Mehmet Kemal Bey’in vefatının 99’uncu yılı münasebetiyle düzenlenen anma programına katıldı.
10 Nisan 1919’da idam edilen, 14 Ekim 1922 tarihinde ‘Milli Şehit’ ilan edilen Yozgat’ın Boğazlıyan İlçesi Kaymakamı Kemal Bey ölümünün 99’uncu yıl dönümünde Ceyhan’da düzenlenen törende dualarla anıldı. İstiklal Marşı'nın okunması ve Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan program Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür Şube Müdürü Yusuf Delikoca’nın Boğazlıyan Kaymakamı Şehit Mehmet Kemal Bey’in hayatını ve tarihteki önemini anlatan konuşması ile devam etti.
‘’ŞEHİT MEHMET KEMAL BEY’İN İDAMI MİLLİ MÜCADELEYİ DERİNDEN ETKİLER’’
Programa katılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Boğazlıyan Kaymakamı Şehir Mehmet Kemal Bey’in çocuklarını asil Türk milletine emanet ettiğini hatırlatarak, ‘’O’nun idamının mütareke dönemi İstanbul’unda ortaya çıkan ilk protesto gösterisi, idam sehpasındaki siyasi vasiyet niteliğindeki son sözleri de milli direnişin kıvılcımı olmuştur. Mehmet Kemal Bey’in idamı Anadolu’da milli bir hareketin doğmasına sebebiyet verir. TBMM, Kemal Bey’in idamı neticesinde doğar. Anadolu’da kendi istiklali için çalışan ve uğraşan kan döken bir halkın ilk kurbanı olur ve Anadolu’da hareket başlar. Kemal Bey’in uğradığı haksızlık Türk milletinin canla başla yürüttüğü Milli Mücadeleyi derinden etkiler’’ dedi.
Anma programı  Başkan Sözlü’nün yaptırdığı Boğazlıyan Kaymakamı Şehit Mehmet Kemal Bey’in anıtını ziyaretle sonlandı.

FOTOĞRAFLI
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!