Başkan Saraç’tan YÖK taslağı açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Başkan Saraç’tan YÖK taslağı açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2016 09:54

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, YÖK tarafından hazırlanmış bir taslak olmadığını, bazı önerilerinin olduğunu belirtti. Ayrıca YÖK’ün kaldırılması konusunun da anayasal bir durum olduğuna işaret ederek “orada öyle titiz davranılması lazım ki 1 YÖK yerine 185 YÖK olup, sonra burada 'üniversitelerde şöyle bir uygulama var niye böyle yapılıyor ey YÖK başkanı, düzeltin' gibi şikayet merci de bulamama durumunuz da olabilir” diye konuştu.  

Haberin Devamı

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2016 yılı bütçesi ile ilgili yapılan görüşmelerde, ‘Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi’nden 1.128 akademisyenin imzaladığı bildiri ve sonrasında yaşananlarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Başkan Saraç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının ardından YÖK'ün toplanıp karar aldığına dair kendisine eleştiriler yöneltildiğini belirterek şunları söyledi:
"Akademisyenlerle ilgili açıklamanın da yapıldığı Yükseköğretim Genel Kurulu'nun belirlenmesi iki hafta önceydi. Bildiri ile YÖK toplantısı arasında Sayın Cumhurbaşkanımızdan, ki öyle denildi 'talimat verildi ve YÖK'ten açıklama yapıldı' diye, böyle bir görüşmemiz, öncesinde kesinlikle olmadı... İkinci husus, değil Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın veya herhangi bir bakanın, Milli Eğitim Bakanımızın bu konuda herhangi bir telkinatı olmadı. Bizim açıklamamız, Cumhurbaşkanımızın açıklamasından, ajanslara düşmesi 4-5 dakika sonra oldu. Bu da inkarı kabil olmayan bir şekilde 'Cumhurbaşkanımızın açıklamasının YÖK'ün açıklamasını tetiklediği' hususunun doğru olmadığını ifade ediyor. Arada, 4-5 dakika içinde biz genel kurulu toplayacağız, Cumhurbaşkanımız açıklama yapacak, böyle bir durum yok. Kayıtlarımız var."     

Haberin Devamı

Akademik teşvik yönetmeliği ile ilgili bir soru üzerine de Saraç, şubat ayı itibarıyla ödemelerin başlayacağını, akademik teşvikteki aksaklıkları genel kurulda ele alacaklarını belirtti.     

1 yerine 185 YÖK oluşması tehlikesine dikkat!

YÖK'ün kaldırılması konusundaki sorulara da yanıt veren Saraç, YÖK'ün kaldırılmasının anayasal bir durum olduğuna işaret ederek, "YÖK'ün yetkilerini buharlaştıramayacağınız için YÖK'ün yetkilerini bir yere nakledebilirsiniz. Ama orada öyle titiz davranılması lazım ki 1 YÖK yerine 185 YÖK olup, sonra burada 'üniversitelerde şöyle bir uygulama var niye böyle yapılıyor ey YÖK başkanı, düzeltin' gibi şikayet merci de bulamama durumunuz da olabilir" diye konuştu.     

Saraç, sınavsız geçişin kaldırılmasının yararlı olacağı yönünde görüşlerin ifade edildiğini de hatırlatarak, "Bununla ilgili tabii ki biz yasama değiliz ama teklifimizi hazırladık, sunduk, takdiri Meclis gösterirse bu husus da gerçekleşir" dedi.     

Haberin Devamı

YÖK yasa taslağında, rektörlük seçimi ile ilgili soru üzerine de Saraç, böyle bir düzenlemenin gündemlerine gelmediğini söyledi.     

Saraç, YÖK'ün açıkladığı bir taslak da olmadığını belirterek, "Yükseköğretim sisteminin yeniden yapılandırılmasına yönelik bir öneri demetimiz var. Orada Yükseköğretim Kurulu’nun yetkilerinin bir kısmının Kalite Kurulu’na devredilmesi, bir kısmının bir yönlendirme kuruluna devredilmesi şeklinde. Yasa çalışması yapıyoruz ama o yasa çalışmasını ne kamuoyuna ne üniversitelere açtık. Ama orada rektörlük meselesini daha görüşmeye başlamadık" değerlendirmesinde bulundu.     

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!