Başkan Işıklar: Silivri'de termik santralde ısrar vahamettir, cehalettir, vurdum duymazlıktır

Güncelleme Tarihi:

Başkan Işıklar: Silivride termik santralde ısrar vahamettir, cehalettir, vurdum duymazlıktır
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2017 15:40

Başkan Işıklar: Silivri'de termik santralde ısrar vahamettir, cehalettir, vurdum duymazlıktır

Haberin Devamı

İhsan DÖRTKARDEŞ/İSTANBUL, (DHA). İSTANBUL'un Silivri İlçesi'nde 480, Tekirdağ'ın Çerkezköy İlçesi'nde ise 64 hektarı kapsayacak alanda yapılması planlanan termik santrale tepki amacıyla, yöredeki köylülerin de katılımı ile basın açıklaması yapıldı. Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, "Burada termik santral yapımında ısrar vahamettir, cehalettir, vurdum duymazlıktır" derken, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, hukuki mücadeleyi sürdürürken güçlü bir sesle santrale karşı çıktıklarını  haykırmak zorunda olduklarını söyledi.

Basın açıklaması, Çerkezköy Termik Santrali'nin yapılması planlanan Silivri'ye 5, Çerkezköy'e 7 kilometre uzaklıkta bulunan Çayırdere Mahallesi'nde yapıldı. Yörede oturan köylülerin de ellerinde 'Kanser hastaları artacak', 'Suyumuz önce kirlenecek sonra tükenecek',  'Çocuklarımız engelli doğacak' yazılı dövizler taşıyarak destek verdiği tepki eyleminde konuşan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, santral kararının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini, Resmi Gazete'de yayımlanan acele kamulaştırma kararıyla sürecin hızlandırılmak istendiğini belirterek, "Yapılması düşünülen santralin kapladığı alan Çerkezköy kısmında 4 bin 850 dönüm, Silivri'de ise toplam 6 bin 100 dönüm alanı kapsıyor. Yani Silivri’nin merkez yerleşiminden daha büyük 10 bin dönüm alana termik santral yapılması planlanıyor" dedi.

Başkan Işıklar, Çayırdere'deki doğal yapının görülebilmesi için açıklamayı burada yaptıklarını anlatırken, tarım alanı olan bölgenin sanayi bölgeleri ile sınırlandırıldığını burada orman ve yeraltı kaynaklarının bulunduğunu ifade ederek şunları söyledi:

 "Çayırdere, termik santral için seçilebilecek en son yer.  En fazla zararı verebilmek için bir atom bombasının atılabileceği bir yer. Burası,  Trakya'daki yeraltı su havzasının en önemli yeri. Yani İstanbul-Lüleburgaz arasındaki 300 kilometrenin en önemli su havzası.  Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi'mizde (TÜRAM) yaptığımız küçük bir solar santralle tarım alanımızın enerjisini oradan sağlıyoruz. Belediye olarak güneş ve rüzgar enerjisi üretebileceğimizi ispat etmiş olduk. TÜRAM'da 3 üniversiteyle 8 yıldır koyduğumuz değer gibi bizim bitmek tükenmek bilmez, sonsuza kadar sürecek bir zenginliğimiz ortaya çıktı. Planlanan termik santral Malkara kömürü ile çalıştırılamayacağını bilim adamları ortaya koydu. Santral, Tekirdağ Limanı'ndan taşınacak yüzde 30 verimli kömür 350 kilometrelik Trakya havzasının en önemli yeri Halaçlı bölgesinde olan su havzasından çıkarılarak su ile yıkanarak yüzde 60 kapasite verime çıkarılacak. Kirli su yeraltına bırakılacak."

CİDDİ RANT YAPISI

Başkan Özcan Işıklar, toplanan 14 bin imzanın Danıştay'a verildiğini, iktidar kanadından gelen çalışmaların durdurulduğuna dair söylentilerin gerçeği yansıtmadığını, sondajın devam ettiğini, savundu. Başkan  Işıklar,  "Burada ciddi rant yapısı, konutlaşmayı buraya taşma gibi çok da sağlıklı olmayan rant kavgası olduğunu düşünüyoruz" derken, bölgede tarımın verimsiz olduğu iddiasının gerçeği yansıtmadığını, 255 dönüm arazide yaptıkları çalışma ile gördüklerini ekledi.
Katılımcıların, "Termik Santral İstemiyoruz" diye slogan attığı toplantıda konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, " Aynı topraklarda yaşıyoruz sıkıntı ve mücadelemiz aynı. 7 aydan bu yana başlattığımız  hukuki mücadelemiz devam ediyor. Ancak topyekun mücadeleye ihtiyacımız var. Havamıza, suyumuza toprağımızı korumamız gerek.  Termik santral, havamızı, suyumuzu, tarım alanımızı alacak. 'Hükümetin aldığı bir karardır doğru göstermek lazımdır anlayışı' ile bunu sunma mücadelesi var.  1 milyon nüfusu sağlığını etkileyecek karşı çıkmalıyız.  Güçlü bir sesle karşı çıktığımızı haykırmak zorundayız" dedi..
TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Cevahir Efe Akçelik de Anayasa'nın 44 ve 45'inci maddelerine aykırı olduğunu savunduğu santral için 485 hektar alandaki çevre düzen planına karşı dava açtıklarını anlattı.

(FOTOĞRAF)

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!