Başkan Dinçer: Mesleki Eğitim Okulları’nın sayısı arttırılmalı

Güncelleme Tarihi:

Başkan Dinçer: Mesleki Eğitim Okulları’nın sayısı arttırılmalı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2018 15:56

Başkan Dinçer: Mesleki Eğitim Okulları’nın sayısı arttırılmalı

Haberin Devamı

MERSİN, (DHA) - MERSİN Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (Mersin ESOB) Başkanı Talat Dinçer, Türkiye'de iş gücü talebiyle iş gücü arzı arasında orantısızlık olduğunu dile getirerek, "Piyasa vasıfsız iş gücünden geçilmezken, sanayici kalifiye eleman bulmada zorluk çekiyor. Bunun yanı sıra mesleki eğitim ile iş dünyası arasında gözle görülür kopukluk söz konusu. Ülkemizde sürdürülebilir bir kalkınma için mesleki eğitim okullarının sayısı arttırılmalıdır" dedi
Mersin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Mezunları Derneği (METEM-DER) yöneticileri Adnan Zorlu Kızıltan, Ziya Yıldırım, Murat Birim, Ali Erdovan ve Mersin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Zeki Urhan, Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer’i ziyaret etti. Dernek Başkan Yardımcısı Adnan Zorlu Kızıltan, mezun oldukları okulun ihtiyaçlarını karşılamak, eksiklerini gidermek ve geleceğin sanatkarlarına faydalı olabilmek adına dernekleştiklerini söyledi.
Daha sonra söz alan Başkan Dinçer, kendisinin de Meslek Lisesi Torna Tesviye bölümü mezunu olduğunu belirterek"Bugün ülkemizin ve ilimizin en büyük sorunu işsizlik ama bizlerinde en büyük sorunu kalifiye eleman bulamamak. Piyasa vasıfsız iş gücünden geçilmezken, sanayici kalifiye eleman bulmada zorluk çekiyor. Bunun yanı sıra mesleki eğitim ile iş dünyası arasında gözle görülür kopukluk söz konusu. Ülkemizde sürdürülebilir bir kalkınma için mesleki eğitim okullarının sayısı arttırılmalıdırö dedi. Dinçer şöyle devam etti: “Eskiden mesleki eğitim merkezlerince verilen çıraklık, kalfalık ve ustalık eğitim sonrası alınan ustalık belgesiyle iş yerleri açılırken, son yıllarda bunun önü kesilerek iş yeri açarken aranan ustalık belgesi şartı kaldırıldı. Öyle olunca önüne gelen belgesiz iş yeri açmaya başladı. Bu durumda mesleki eğitim merkezlerine ve meslek okullarına olan ilgiyi azalttı. Hal böyle olunca da sanayide yetiştirecek çırak kalfa usta bulamaz olduk" diye konuştu.
Yeni nesilde yetişecek kalfa ustanın olmadığını kaydeden Dinçer, şunları söyledi:
"Eskiden 4-5 bin öğrencinin eğitim gördüğü ve atölye bulmakta zorlandığımız mesleki eğitim merkezlerinde bugün sadece berberlik, kuaförlük, güzellik ve cilt bakımı alanlarında 200-300 öğrenci eğitim görüyor. Onun harici öğrenci yok. Böyle olunca nitelikle ara elaman ihtiyacı had safhalarda. Biran önce mesleki eğitim özendirilmeli, iş yeri açarken ustalık belgesi aranması şartı yeniden getirilmeli. Yine meslek liselerinde öğrenciler pratik eğitime yönlendirilmeli ve onların primleri devletçe karşılanmalı."

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!