Başkan Çetin, enflasyonu değerlendirdi

Güncelleme Tarihi:

Başkan Çetin, enflasyonu değerlendirdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2017 14:59

Başkan Çetin, enflasyonu değerlendirdi

Haberin Devamı

 

ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, yıllık enflasyonda 2003 sonrası dönemin rekorunun kırıldığını belirterek, "Enflasyon ve işsizlik gibi temel sorunlar ancak ekonomik yapısal sorunların aşılmasıyla çözülebilir. Ekonomik reformları, uzlaşmayla siyasi tartışmaların dışında tutmaya özen göstermeliyiz" dedi.

ATSO Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan kasım ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Başkan Çetin, "2017 Kasım ayı enflasyonu bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 1,49, yurtiçi ÜFE'de yüzde 2,02, yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 12,98, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 17,30 olarak gerçekleşmiştir. Bu rakamlara göre yıllık enflasyonda 2003 sonrası dönemin rekorunun kırılmış olduğunu görüyoruz" dedi.

ZAM ŞAMPİYONU DOMATES

Başkan Çetin, TÜFE'de aylık olarak en yüksek artışın seçilmiş maddelerde yüzde 45,29 ile domates, yüzde 23,33 ile kabak ve yüzde 17,21 ile kaban (kadın için) olduğunu ifade etti.

ANTALYA ÖRTÜALTI TARIM ÜRÜNLERİNE GEÇİŞİN ETKİSİ

Kasım ayı enflasyonunda Antalya örtü altı tarım ürünlerine geçişin etkisi olduğunu kaydeden Başkan Çetin, "Bununla birlikte işlenmemiş gıda haricindeki çekirdek enflasyon göstergeleri de yüzde 1'in üzerinde olmaya devam etmektedir. Yıllık enflasyondaki artışın dörtte biri gıda, yaklaşık beşte biri sebze ve meyve fiyatlarından kaynaklanmaktadır. Buna karşılık enflasyonda esas olarak döviz kurundaki artışın bedelini ödediğimiz üretici fiyatlarındaki artıştan da bellidir. Türkiye'de ihracat ve büyüme ithal girdiye bağlı kaldıkça kur artışı enflasyonu yüksek tutmaya devam edecektir. Bu nedenle artık ithal girdi bağımlılığını azaltacak yapısal reformlarda daha fazla zaman kaybetmemeliyiz" diye konuştu.

"YAPISAL REFORMLARIN ÖNEMİ ARTIYOR"

Başkan Davut Çetin, yapısal reformlarda yerli ve yabancı sermayeye güven verecek hukuk reformlarının önemine işaret etti. Vergi adaletini bozan ve ithalatı teşvik eden vergi sisteminin değişmesi için herkesin gerekli fedakârlığı yapması gerektiğini söyleyen Başkan Çetin, şunları söyledi:

"Merkez bankası ekonomi ısındığında frene, soğuduğunda gaza basmakta geç kalmamalıdır. Özel sektör, sivil toplum ve medya olarak ekonomiyi günlük haberlerle değerlendirmemeli, enflasyon rakamıyla aşırı karamsarlığa, gelecek hafta açıklanacak büyüme rakamlarıyla aşırı iyimserliğe kapılmamalıyız. Enflasyon ve işsizlik gibi temel sorunların ancak yapısal sorunların azalmasıyla aşılabileceğini unutmadan ekonomik reformları uzlaşmayla siyasi tartışmaların dışında tutmaya özen göstermeliyiz."

BATI AKDENİZ'DE ENFLASYON

Başkan Çetin, Antalya, Burdur ve Isparta'yı kapsayan Batı Akdeniz'de ise TÜFE oranının aylık yüzde 1,63, on bir aylık yüzde 11,55 ve yıllık bazda yüzde 12,98 olarak gerçekleştiğini ifade etti. Batı Akdeniz'in 26 bölge arasında aylık enflasyonda 14'üncü, on bir aylık enflasyonda 11'inci ve yıllık enflasyonda ise 17'nci sırada yer aldığına değinen Çetin, "Bu oranlara göre bölgemizde aylık ve on bir aylık enflasyonda ortalamanın üzerinde, yıllık enflasyonda ise Türkiye ile aynı değerde olduğu görülmüştür" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!