Başımız neden döner?

Baş dönmesi, sık görülen bir sağlık problemidir. Uzun sürdüğü ve sık tekrarlandığında can sıkıcı hale gelir ve işinizi gücünüzü yapabilmeyi bir kenara bırakın, size istirahat halinde bile rahat vermez!

Haberin Devamı

Baş dönmesi (vertigo) bir hastalık değil, bir “sağlıksızlık” işaretidir. Vertigonun farklı nedenleri vardır. Kulak sorunlarından göz problemlerine, kan basıncı değişimlerinden beyin-beyincik hastalıklarına kadar çok sayıda hastalıkta görülebilir. En sık görüleni, iç kulaktaki denge organı ile ilgili olanıdır.
Eğer oturma pozisyonunda veya ayakta dururken dengenizi sağlayamıyorsanız, hatta eşyaların yatarken bile etrafınızda fır fır döndüğünü hissediyorsanız, durum oldukça önemli demektir. Fazla vakit kaybetmeden, en kısa sürede bir KBB ya da nöroloji uzmanıyla görüşmeniz gerekir.

CİDDİYE ALIN...

İster kan basıncındaki ani düşme ya da yükselmeler, ister iç kulaktaki denge mekanizmasının bozulması, ister beyin-beyincikteki bir problemden kaynaklansın, baş dönmesi sorununu her zaman ciddiye alın.
Özellikle de bilinç kaybı atakları, göğüs ağrısı, ellerle ayaklarda uyuşukluk ve kuvvet kaybı, konuşma bozukluğu gibi işaretlerle birlikte olduğunda hemen bir doktora müracaat edin.
Küçük bir hatırlatma daha: Baş dönmesinin her zaman ciddi bir sağlık sorunundan kaynaklanmayabileceği, farkına varmadığınız bir ruhsal problemin, özellikle iç çatışmalarla birlikte olan gerginlik, endişe, korku durumlarının da baş dönmesine yol açabileceği aklınızda olsun.
Uzmanlar vertigonun farkına varılmamış bir depresyona da işaret edebileceğini belirtiyorlar. Yani sadece ruhsal sorunlardan kaynaklanan vertigo atakları da olabiliyor.

Haberin Devamı

Baş dönmesinin nedenleri

BİR BİLGİ

- Şiddetli ağrı
- Sık ve derin solunum
- Baş ağrısı
- Yaralanma
- Korku
- Kan basıncının düşmesi
- Öksürük
- Uzun süreli yatar pozisyondan aniden ayağa kalkmak
- İçkulağın viral enfeksiyonu
- Fazla alkol alımı
- Boyundaki karotit sinüse baskı (Gömlek yakasının çok dar olması gibi.)
- Sakinleştiriciler, bazı kalp ilaçları, antikonvülzanlar, aspirin, dilantin, narkotikler, tansiyon düşürücüler
- Kalp atım hızının dakikada 30’dan daha az ya da 200’den daha fazla olması
- Klasik migren
- Madde bağımlılığı
- İlaç alerjileri
- Ortakulak cerrahîsi veya travması
- Kulak zarı yırtılması
- Görme problemleri

Haberin Devamı

Ne zaman doktora başvurulmalı?

AKLINIZDA OLSUN

- Bilinç kaybı varsa
- Oda ve eşyalar kişinin etrafında dönüyorsa
- Baş dönmesi günlük aktiviteleri engelliyorsa
- Baş dönmesi ilaç kullanımıyla birlikte başlamışsa
- Göğüs ağrısı, uyuşukluk veya başka ciddi bulgular varsa

Yazarın Tüm Yazıları