ŞARAPTAN anladığını iddia eden bir insanın başına gelebilecek en büyük şanssızlık nedir?
Anlatayım...
Bir akşam yemeğine davetlisiniz.
Herkes sizi "Şaraptan çok iyi anlayan biri" olarak tanıyor.
Yemeğe biraz geç gidiyorsunuz.
Herkes yemeğe oturmuş.
Siz daha kapıdan girerken, ev sahibi, karaftaki şaraptan bir kadeh koyup size uzatıyor ve soruyor:
"Siz şaraptan çok iyi anlayan bir insansınız. Bilin bakalım bu şarap nedir?"
Alın başınıza belayı...
Bütün karizmanız bir anda yerle bir olabilir.
* * *
Tanınmış şarap yazarlarından biri olan Jay McInerney’in başına böyle bir olay gelmiş.
New York’un en ünlü restoranlarından biri olan La Grenoulle’e davetliymiş.
Davet sahibi Asyalı bir prensesmiş.
McInerney yemeğe biraz geç gitmiş ve daha kapıdan girerken prenses karaftan doldurduğu kadehi kendine uzatıp o meşum soruyu sormuş.
"Bütün masa bana bakıyordu ve kendimi sınıfta çırılçıplak tahtaya kalkmış gibi hissettim" diyor.
Şarabı korkuyla alıp biraz ağzında dolaştırdıktan sonra "Haut Brion" demiş.
Sonra biraz rengine bakmış ve misafirlerin hayran bakışları altında son darbeyi vurmuş:
"Haut Brion 1982..."
* * *
Şarapla ilgili epey kitap okudum.
Diyebilirim ki, kitaplığımda inançla ilgili kitaplardan sonra ikinci konu şarap ve şarap kültürüdür.
Ama itiraf edeyim, önüme kadeh içinde bir şarap konsa, belki Fransız mı, İtalyan mı ayırabilirim.
Ama Bordeaux’nun bir şişesini tanıyabileceğimi sanmam.
Sanmam değil, eminim.
Öyleyse bu uzmanlar nasıl tanıyor?
Jay McInerney dürüst bir şarap uzmanı.
Kitabında şişeyi tanımasının sırrını bütün açıklığı ile anlatıyor.
"Haut Brion hayatımı kurtardı" deyip başlıyor.
"Davet sahibinin ilk ağız Bordeaux’ları sevdiğini ve hangi yılı tercih ettiğini biliyordum. İkinci şansım Haut Brion’u seçmesiydi. Haut Brion aromosı en kolaylıkla ayırt edilebilen şaraptır. Olgunlaşmış iyi bir Haut Brion, Montecristo puro kutusu gibi kokar. Bir kere tattınız mı, bir daha asla unutamazsınız."