Başhekim Hasıripi'nden "akılcı ilaç kullanımı" uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Başhekim Hasıripinden akılcı ilaç kullanımı uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2016 16:33

Haberin Devamı

AMASYA (AA) -Merzifon Karamustafa Paşa Devlet Hastanesi Başhekimi Ahmet Hasıripi, akılcı ilaç kullanımı ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Hasıripi, yaptığı açıklamada, Merzifon'da da akılcı ilaç kullanımı çalışmalarının uygulandığını belirtti. Akılcı ilaç kullanımının, kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre uygun ilaca, uygun süre ve dozda, en düşük maliyette ve kolayca ulaşabilmeleri olarak tanımlandığını anlatan Hasıripi, "Vatandaşlarımızın yanlış ve gereksiz ilaç kullanımı, halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorundur. Akılcı olmayan ilaç kullanımı hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, ilaç etkileşimlerine, bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlamasına ya da uzamasına tedavi maliyetlerinin artmasına neden olmaktadır" dedi.

Haberin Devamı

Akılcı ilaç kullanımının sağlanması konusunda farkındalığın oluşturulması ve toplum bilincinin artırılmasında sağlık görevlilerinin önemli bir etken olduğuna dikkati çeken Hasıripi, hekim, eczacı, hemşire, diğer sağlık personeli, hasta ve yakını gibi kişilerin sorumluluk sahibi olduğunu kaydetti.

Bir endikasyon için uygun ilaç, etkililik, güvenlik, uygunluk ve maliyet kriterleri dikkate alınmışsa akılcı olarak nitelendirilebileceğini bildiren Hasıripi, şöyle konuştu:

"Bu antibiyotiklerin lüzumsuz kullanılmasını engelleyen doktorun yazdığı ilacın kullanılmasının sağlanması için düzenlenen durumlar, hastaların bu yanlış durumların ve uygulamaların farkına varması için oluşturulmuş bir uygulama şeklidir. Kullandığımız ilaçların doktor raporunda önerdiği şekilde kullanılması ve kendi isteğimize göre ilaç alımlarımız sağlığımızı olumsuz yönde etkileyecek şekilde sürükleyebilmektedir. Kullanılan ilaçlar ne kadar bilinçli kullanırsa o kadar ülke ekonomisine faydalı olur. Vatandaşlarımız antibiyotik kullanımının hem farkındalar hem de bilincindeler. Şu anda eskisi gibi eczanelere gidip çanta çanta ilaç alıp evlerine bilinçsizce götürmüyorlar. İhtiyaçlarına göre doktorların yazdığı reçeteye göre alıyorlar. Doktorlarımız hastalarına gerekli gördükleri ilaçları reçete etmekteler."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!