Başbakanın iftarına katılan iş adamları basına açıklamada bulundu

Güncelleme Tarihi:

Başbakanın iftarına katılan iş adamları basına açıklamada bulundu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2017 01:18

Başbakanın iftarına katılan iş adamları basına açıklamada bulundu

Haberin Devamı

 Murat DELİKLİTAŞ - Ali Kerem BENGİ / İSTANBUL,(DHA) BAŞBAKAN Binali Yıldırım'ın davetlisi olarak Dolmabançe'deki çalışma ofisinde verilen iftar davetine katılan iş adamlarından Türk Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Erol Bilecik, çıkışta basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bilecik, Başbakan Yıldırım'ın 'Yeni bir finansal yapıda, ileriki dönemlerde çalışmalarımız olacak ekonomide ve onun da ipuçlarını vereceğiz, açıklayacağız, paradan para değil istihdam kazanacağız' şeklindeki sözlerine karşılık olarak sizin beklentileriniz ne olabilir şeklindeki soruya şu şekilde cevap verdi:

 "Çok güzel bir iftar davetiydi. Biz de, TÜSİAD olarak arkadaşlarımla beraber icabet etmekten çok mutlu olduğumu paylaşabilirim. Sayın Başbakan, her zamanki gibi çok içten, samimi, son derece de yapıcı üslubuyla muazzam derecede bir ekonomi turu da attı. İçeride, son dönemde yapılanları, bütün teşvikleri tekrardan izah etti, altını çizdi. 'Tabii bir noktada, artık bu finansal sistemin esas kaldıraçları olan bankacılık sektörüne dönük olarak yapılması gereken noktalar kaldı' dedi. Bu bizim de TÜSİAD olarak zaman zaman, sürekli gündeme getirdiğimiz bir konu. Yani 'enflasyona baktığımız zaman yani sonucu enflasyonun artışına giden yani yeteri kadar mevduatlarınız bankalarda yukarı çekilmemişse, bunun finansmanını dış dünyadan yapıyor iseniz, dış dünyadan yaptığınız zaman da otomatikman faizlerin yukarı çekilmesi dolayısıyla enflasyonu beraberinde getiren sistem için de çok iyi planlarımız var' dedi.  'Siz bizi izlemeye devam edin' dedi. İnanın biz de merak eder bir pozisyondayız. Tahmin ediyorum bankacılık sistemine getirecekleri bir takım kolaylıklar olması gerekir veya finansal sisteme getirecekleri bir takım kolaylıklar olması gerekir diye düşünüyorum. Bu da zaten TUSİAD tarafında da beklenen bir şey. Çünkü burada hakikaten ekonominin temel fonksiyonlarına bakıldığı zaman esas ara nokta inanın enflasyonun aşağıya inmesi. Bu indiği takdirde bu merkez bankasının yapacağı tüm kaldıraçlarla, bütün bu anlamda aksiyonlarla gerçekleşecek bir hareket olacağına kuvvetle inanıyorum"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise,  Başbakan Binali Yıldırım'ın 160 milyar dolar ihracat hedeflemesiyle ilgili "Şimdi bizim hedefimiz, hep söylüyorduk, orta vadeli program 153 milyar dolar, bizim hedefimiz de 155 milyar dolardı. Sayın Başbakanımız bugün 160 milyarı  ifade etti. İnşallah elimizden geleni yapmaya çalışacağız. Türkiye'de ihracatta geçen ay gerçekten son derece önemli bir artış oldu; yüzde 15.8. Bu önümüzdeki aylarda da tekrarlanırsa 155'in üzerine çıkmak 160'ı yakalamak en büyük hedefimiz olacak. O da zaten Türkiye'nin bu zamana kadar yapmadığı en büyük ihracat rakamı olmuş olur. Bunun için de tüm ihracatlar beraber çalışacağız" diye konuştu. Büyükekşi, bir basın mensubunun Başbakanın, önümüzdeki günlerde ekonomi için bazı ipuçları vereceğiz, bunlar ne olabilir diye yönelttiği soruya da şöyle cevap verdi:

"Başbakanımız bahsettiği konuda; yeni, gerek verilen teşvikler ve gerekse, yeni, üretimin önünü açmak için bir paket var. Zeytin yasası ilgili bahsettiği şeyde sayın Başbakanımızı destekliyoruz. Çünkü, özellikle üretimin, yatırımın önünü açabilmek için mera vasfını kaybetmiş bir takım araziler; adı her ne kadar zeytinlik de olsa, burada herhangi gibi sıkıntı olmaması lazım. Çünkü gerek liman, gerek lojistik, gerekse sanayi yatırımlarında mera vasfını kaybetmiş yerlerde ismi ne kadar zeytinlik de olsa bu Türkiye'nin ekonomisinin gelişmesi adına yapılıyor. Biz de bu yapılan çalışmayı, kanunu destekliyoruz. Burada Türkiye'nin ekonomisi ve ihracatının artması demek. Aynı zamanda Türkiye'de refahın artması demek, istihdamın artması demek ve büyümenin artması demek. O yüzden de biz bu yasanın, bu şekilde çıkarılmasını ve Türkiye destek verdiği için de büyük bir önemi olduğunu düşünüyoruz. Bankalarla ilgili yeni bir şeyden bahsetti sayın Başbakanımız. O da önemli. Çünkü, reel sektörün en önemli konularından bir tanesi faizlerin yüksek olması. 'Faizlerin yüksek olmasını istemiyoruz' dedi. 'Çünkü özellikle mevduat faizini yükseltiyor bankalar yeni kaynak arayışı için. Ya da yurtdışından para getirmesi lazım' dedi. O zaman kredi faizlerinin de yükseldiğinden bahsetti. Kredi faizi yükselince yatırım da zorlaşıyor. Biz onun için diyoruz ki mutlaka faizlerin düşük olması lazım. Bununla ilgili bir çalışma olduğunu söyledi. Bu da bizim açımızdan heyecanla beklenen son derece önemli bir konu"

(FOTOĞRAFLI)
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!