Başbakan’dan trafik uyarıları

Güncelleme Tarihi:

Başbakan’dan trafik uyarıları
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2017 22:28

Başbakan Binali Yıldım, trafik güvenliği açısından gelinen noktanın yeterli olmadığını belirterek, “Hedef sıfır ölümlü kaza. Bazı ülkeler başardı ama önümüzde çok yol var. Çözüm eğitim, eğitim, eğitim” dedi. Yıldırım, ATO Congresium’da düzenlenen 8. Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyumu ve Sergisi’nde şunları söyledi:

Haberin Devamı

HEDEF SIFIR ÖLÜMLÜ KAZA

Trafik güvenliği açısından geldiğimiz noktayı yeterli görmüyoruz. Trafik kazalarında ölümlü kazalardaki can kaybını yüzde 30, son 15 yılda aşağı çektik. 2003’te kaza yerinde ölenlerin sayısı 4 bine yakındı. Bugün de aynı. Neye rağmen? Trafikteki araç sayısı yüzde 130 arttı. 8 milyondan 21 milyona çıktı. Yolculuk miktarı 3 kat arttı, 2 milyona yaklaştı. Ölümlü kazalardaki sayı neredeyse sabit kaldı. Bu başlı başına, yılda ortalama 8 bin insanın hayatını kurtarmaktır. Hedef sıfır ölümlü kaza. Bazı ülkeler bunu başardı ama bizim önümüzde daha çok yol var. Çözüm ne? Çözüm eğitim, eğitim, eğitim. Beşikten mezera kadar eğitim.

EĞİTİM DAHA DA ARTIRILACAK

2003’te hatırlıyorum Emniyet Genel Müdürlüğü trafik istatistiklerinde kazalarda kusurlar yer alırdı. Liste başı yol kusuru, insan hatası 4’üncü sırada yer alırdı. Şimdi raporlara bakın, insan hatası birinci sırada yer alıyor. En güzel yolu, en akıllı aracı yapabilirsiniz ama insan hatasını önleyecek bir alet henüz icat edilmedi. İnsan hatasını azaltmanın hatta sıfıra indirmenin yolu eğitimden geçiyor. Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda derslere ağırlık vermiş ancak Sayın Bakanım yeterli değil, daha fazla yer verilmesi gerek. Uygulamalı eğitimi daha da arttırmamız lazım. İçişleri Bakanlığımızda trafikle ilgili bölümü güçlendireceğiz. Uygun yapılanmayı yeniden gözden geçirmek gerekiyor.
Eskiden muayenelerde millet kontrollerden önce birbirine sinyal çakardı ‘Radar var dikkat edin.’ Gelişmiş ülkelerde de yanındaki hız aşımı yapıp gittiği zaman hemen polise sinyal çakıyor. ‘Hız aşımı yaptın haberin olsun’ diye. Bizde dayanışma kural ihlali üzerine onlarda da dayanışma kurala uyma. Denetim görevini sadece polislerden ve jandarmalardan beklemeyelim. Aslında hepimizin böyle bir fahri görevi var.

Haberin Devamı

BOŞUNA HEVESLENMESİNLER

15 Temmuz’da mesafe alamayanlar, Türkiye’yi dize getiremeyenler, bu millete boyun eğdiremeyenler, bugünlerde başka bir film çeviriyorlar. ‘Acaba ne yapar yaparız da 15 Temmuz’da beceremediğimiz işi sonlandırırız?’ Ekonomiyle, baskılarla, kriz, kaos senaryolarıyla bu milleti dize getireceklerini zannediyorlar. Hiç boşuna heveslenmeyin.”

Haberin Devamı

‘MAKET ARACIN YARARI VAR’

İÇİŞLERİ Bakanı Süleyman Soylu, zaman zaman tartışma yaratan yollardaki maket polis aracı konusuyla ilgili, “Maket araç uygulamasında bizi eleştiriyorlar. Sonuçlarını olumlu olduğunu 45 günlük maket araç koyduğumuz yerlerde gerek kaza ve gerek ölümlü kazalarda yüzde 6 iyileşme olduğunu gördük. Demek ki bir yararı var” dedi.

BAKMADAN GEÇME!