Başbakan'a ihaleler için öneri

Erdal SAĞLAM
Haberin Devamı

Hükümet, çok büyük bir süpriz olmazsa yarın güvenoyu alacak.

Asıl iş ondan sonra başlıyor. Önümüzdeki hafta içerisinde büyük ihtimalle geniş bürokrasi operasyonu gerçekleştirilip, icraat başlayacak.

Başbakan Mesut Yılmaz'ın işi gerçekten çok zor olacak.

Herşeyden önce üçlü bir koalisyon yapısı, şimdilik balayında gözükseler de,ileride Yılmaz'ın başını ağrıtacak. CHP sorun olacak...

Şimdilik gözden kaçan, potansiyel sorunlardan birini de, bizce, uygulamacı bakanların icraatları oluşturacak.

Hükümet kurulurken medya ve ordu desteğinden sıkça sözedildi. Bakanlar Kurulu listesine Cumhurbaşkanından, daha doğrusu ‘‘Cumhurbaşkanlığı Köşkü’’nden, müdahale geldiği yoğun biçimde konuşuldu.

Bunun da ötesine geçildi ve Başkent Kulislerinde ‘‘özellikle yatırımcı bakanlıklara getirilen kişilerin seçiminde bazı müteahhitler ve akrabaların (Çok üst düzeydeki kişi akrabalarının) belirleyici olduğu’’ yönünde yoğun söylentiler dolaşmaya başladı.

‘‘ANAP'lı’’ bakanların, Yılmaz'dan korktukları için bakanlıklarında yapılacak ihalelerde çok hassas olmalarını bekliyoruz. Ancak daha önce de isimleri üzerinde şaibeler dönmüş bazı bakanların icraatları, Başbakanı ileride fazlasıyla zorlayacak gibi gözüküyor.

İşte bu nedenle Başbakan Mesut Yılmaz'a bir önerimiz var. Aslında bu öneri daha önce de gündeme gelmiş ama uygulanamamıştı. Yine hatırlatalım:

- Özellikle yatırımcı kuruluşların açacağı ihaleler bakanlar veya bakanlıklar tarafından değil, kurulacak bağımsız bir organ tarafından sonuçlandırılsın. Böylece şaibelerden Hükümeti kurtarmış olursunuz.

ŞAİBELER ARTIK KALKMALI

Büyük bir ihtimalle Başbakan, bu öneriyi daha önce de duymuştur.Ancak bu öneri hayata geçirilemediği için, tekrarlamakta fayda görüyoruz.

Böyle bir öneriye ortaklardan özellikle Bülent Ecevit sıcak bakabilir.

Daha önce yapılasa da, şimdi Ekonomik ve Sosyal Konsey projesi ile birlikte hayata geçirilmesi imkanı daha kolaylaşıyor. Ekonomik ve Sosyal Konseyi oluşturan kamu- özel sektör kuruluşları, işveren ve işçi örgütleri birer teknik elemanlarını, bu bağımsız kuruluşa rahatlıkla verebilirler.

Bu ‘‘ihale kurulu’’ -adı önemli değil- gerektiğinde toplanıp, önemli ihaleleri sonuçlandırabilir. Belki de bazı projelerde ihale şartnamesi konusunda da (adresi belli ihaleler yapılmaması için) onay verebilir.Kurul, bakanlıkların hazırladığı dosyaları görüşerek sonuca bağlayabilir.

İhaleler her dönem hassas konular olmuştur. Bir ihale açarsınız 50 firma girer, sadece biri kazanır.Bir firma memnun eder, 49 firmayı küstürürsünüz. Küskün olanlar da başta medya olmak üzere her türlü platformda bu işin spekülasyonunu yaparlar. Eniştelerin, kayınçoların bol olduğu, işlere fazlasıyla karıştığı bir ortamda, bu spekülasyonların fazlasıyla alıcı bulması da yadırganmamalı. Bu da doğaldır...

Sadece büyük projeler için açılan ihaleler değil, kamu bankaları için de şaibeleri önleyecek yeni bir sistem geliştirilmesi şart görünüyor.

Yoksa kamu bankaları da şaibe yuvaları olmaya devam edecektir.

Yılmaz'ın da bizzet söylediği gibi; Bu hükümet başarmak zorunda.

Başarırken de şaibelerden uzak olmalı.

Aksi takdirde sadece Hükümet ortakları değil, sistem tehlikeye girecek.

Çünkü, şaibelerden uzak durulamazsa, büyük konsensusla gönderilen RP, ‘‘Bizi bunun için uzaklaştırdılar’’ deme hakkını kazanacak

Yazarın Tüm Yazıları