Başbakan, ‘yumruğu’ sordu, Çağlayan her ile dışarda ‘eş ülke’ bulmaya soyundu

ÖNCEKİ akşam saat 22.00’de Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’la Mersin’deki İskele restoranda buluştuk. Hepimizin ilk sorduğu soru, yumruk olayıydı:

Haberin Devamı

- Önemli birşey yok. Yumruk atmaya çalışan vatandaşı sonra getirdiler görüştüm.
- Derdi neymiş?
- “Ben sizinle tokalaşmak istedim” dedi. Akli dengesi pek yerinde değildi.
Saat 24.00’de Çağlayan’ın cep telefonu çaldı. Baktım Ankara’dan bir numaraydı. Zaten hemen kalkıp yanımızdan uzaklaştı. 10 dakika sonra döndüğünde sordum:
- Arayan Başbakan Tayyip Erdoğan’dı değil mi?
- Evet...
- Yumruk olayını mı sordu?
- Önce onu sordu. Önemli bir şey olmadığını aktardım. Sonra da yeni seçim bölgem Mersin’le ilgili bilgi verdim.
Çağlayan’la gece yaptığımız sohbet saat 01.00’e doğru bitti. Dün sabah saat 10.00’da Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin (AKİB) merkezinde yeniden buluştuk. Çağlayan’ın bizi Mersin’e davet etmesinin asıl nedeni, “İl İl Dış Ticaret Potansiyeli” sonuçlarını anlatmaktı./images/100/0x0/55eaf9c5f018fbb8f8a2dac4
Önce bu çalışmada destek aldıkları iki ünlü bilim adamını aktardı:
-  MIT’den Prof. Cesar Hidalgo.
-  Harvard Üniversitesi’nden Prof. Ricardo Hausmann.
Ardından sunumu ekrana yansıtan bilgisayarın başındaki danışmanı Gülcan Bozdemir’i işaret etti:
- Gülcan, Dış Ticaret Müsteşarlığı’nda uzman. Prof. Ricardo Hausmann’ın da öğrencisi. Bu çalışmada onun büyük payı var.
Diğer danışman Alper Karakurt’u da atlamadı:
- Alper’i Rekabet Kurumu’ndan tanıdık. Sanayi Bakanı’yken yanıma almıştım. Bu çalışmada onun da önemli katkısı oldu.
Sonra da “İl İl Dış Ticaret Potansiyeli” çalışmasının sağlayacağı olanağa dikkat çekti:
- İllerimiz, en rekabetçi ve kolay şekilde ürünlerini hangi ülkelere ihraç edebileceklerini bilecekler. Artık illerimiz, herkesin mal sattığı ülkelere gözü kapalı gitmeyecek. Her ilde güçlü ve hedef sektörler belirledik.
Çalışma sırasında illerin ihracatta rekabet gücünün de ortaya çıktığını vurguladı:
- 2000-2009 yılları arasında illerimizin 64’ü rekabet gücünü artırdı. 17 ilimiz rekabet gücünde gerileme yaşadı. Rekabet gücü en fazla artan illerimiz ise İstanbul, Bursa, Sakarya, Kocaeli ve Gaziantep oldu.
Ortaya çıkan çalışmanın ışığında kendilerine düşen görevi özetledi:
- İhracat açısından her ilimizi bir ülke gibi değerlendireceğiz. Onlara dünyada en doğru ülkeyi eş olarak göstereceğiz. Teşvikleri de ona göre yönlendireceğiz. İhracat en doğru adrese yöneldikçe, belki teşviklerden de daha fazla yararlanma şansı elde edilecek.
Türkiye’nin her ili kendi çapında ihracat yapıyor... Çağlayan ve DTM’deki ekibi şimdi illere, “Bizim işaret ettiğimiz ülkelere ayrıca yüklen” diyor...
Bakalım Çağlayan’ın her ili bir ihracat pazarıyla “evlendirmek” için “çöpçatanlık” yapma planı, 2023’e dönük 500 milyar dolarlık hedefe ne kadar katkı sağlayacak.

Haberin Devamı

Enerji ile Orman Bakanlığı birleşiyor

Haberin Devamı

DEVLET Bakanı Zafer Çağlayan, önceki akşamki sohbet sırasında bakanlıkların yeni döneme ilişkin yapılanmasıyla ilgili şu örnekleri verdi:
- Benim bulunduğum Devlet Bakanlığı, Ticaret ve Gümrük Bakanlığı’na dönüşecek.
- Sanayi Bakanlığı ne olacak?
- Bilişim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olacak.
Diğer bazı bakanlıkları şöyle sıraladı:
- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı kuruluyor.
Yeni bakanlık yapılanması içinde bana en ilginç geleni şu oldu:
- Enerji ve Orman Bakanlığı.
21’e düşecek bakanlıkların yeni yapısı, Kanun Hükmünde Kararnameyle seçimden önce netleşecek. Sandıktan çıkacak sonuca göre kurulacak hükümet, yeni yapı üzerine oluşacak.

Haberin Devamı

Hangi ile nereyi adres gösterdiler

DEVLET Bakanı Zafer Çağlayan, hazırladıkları stratejiye göre bazı illerin durumunu şöyle özetledi:
-  Edirne ve Kırlareli: Giyim eşyası, hububat ve sebze meyvede İngiltere’nin doğal tamamlayıcısı.
-  Kilis ve Osmaniye: Tekstil elyafı sektöründe ortak üretim desenine sahipler. Bu illeri tamamlayan ülke Romanya.
-  Isparta ve Afyon: İhracata konu metal dışı mineraller ve yağlı tohumlar üretiminde benzerlik gösteriyorlar. Bu illerimizin ihracatı en çok İsrail ve Brezilya’nın ithalatıyla örtüşüyor.
-  Ardahan ve Kars: Metal dışı mineraller ve makine-cihaz imalatı sektöründe benzerlikleri var. Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrail ile doğal partner çıktılar.
-  Adıyaman, Malatya ve Kahramanmaraş: İhracatta bölgesel birliktelik özellikleri var. Giyim eşyası, tekstil elyafı ve makine-cihaz imalatında benzer desene sahipler. Tamamlayıcı ülkeleri İngiltere ve Danimarka.
-  Diyarbakır ve Şanlıurfa: Hububat, elektrikli makine ve metal dışı minerallerde bölgesel güç durumundalar. İsrail, bu iller için doğal partner görünüyor.
-  Niğde ve Aksaray: Kara ulaşım araçları, mineral maddeler ve gübre hammaddelerinde Rusya ve Nijerya ile doğal tamamlayıcı durumundalar.
-  İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Bursa ve Yalova: Giyim eşyası, elektrikli makine, kara ulaşım araçları ve tekstil ürünleri üretiminde benzerlik gösteriyorlar. Rusya, Kanada, Nijerya ve Suudi Arabistan’la tamamlayıcı görünüyorlar.
-  Zonguldak ve Karabük: Demir-çelik, metallerden nihai ürünlerin üretiminde Cezayir’le tamamlayıcı olabilir.
-  Balıkesir, Manisa ve Aydın: Minerak madde, sebze meyve ürünlerinin üretiminde Malezya ve Romanya ile doğal tamamlayıcı görünüyor.
-  Bilecik, Kütahya ve Uşak: İhracata konu mineral madde, gübre hammaddeleri, metal dışı mineral mamuller üretiminde Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri ve Romanya ile tamamlayıcı görünüyor.
-  Antalya, Mersin, Hatay ve Adana: Sebze-meyve, tekstil elyafı, demir çelik üretiminde Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere ve Cezayir’le tamamlayıcı çıkıyor.
-  Gümüşhane, Erzincan, Elazığ ve Bingöl: Mobilya, sebze-meyve, hububat, mineral madde ve gübre, et ve hazırlanmış et mamullerinde Cezayir ve Danimarka ile tamamlayıcı görünüyor.
-  Samsun, Ordu, Giresun ve Trabzon: Kara ulaşım araçları, makine ve cihazları ile sebze-meyve üretiminde İngiltere, Danimarka, Rusya ve Hollanda’yla tamamlayıcı olduğu anlaşılıyor.

Yazarın Tüm Yazıları