Başbakan Yıldırım: Türk de biziz, Kürt de biziz

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Yıldırım: Türk de biziz, Kürt de biziz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2017 17:07

Başbakan Yıldırım: Türk de biziz, Kürt de biziz

Haberin Devamı

Osmana BEKLEYEN- Gülay ÖZEK- Murat ÇAĞLAR-Orhan AŞAN/VAN, (DHA) - BAŞBAKAN Binali Yıldırım, Van mitinginde birlik beraberlik mesajları verdi. Başbakan Yıldırım, "Dünya alem bilsin ki Türk de, Kürt de Laz da biziz. Türkçe de bizim, Kürtçe de bizim, Lazca da bizim, bizler Alparslan'ın, Selahaddin Eyyübi'nin torunlarıyız. Bizler hep birlikte aynı kıbleye yönelen, ayın camide saf tutarız, ilahi huzurda kıyama dururuz. Peygamberin ümmeti olmaktan şeref duyarız" dedi.
Referandum mitingi ve toplu açılış için Van'a gelen Başbakan Binali Yıldırım, Van Ferit Melen Havalimanı'nda karşılandıktan sonra otobüsle Cumhuriyet Caddesi Beşyol Meydanı'ndaki miting alanına geçti. Başbakan Yıldırım, yol boyunca vatandaşları selamladı. Mitingin yapıldığı Beşyol Meydanı'na gelenler, oluşturulan arama kontrol noktalarında tek tek aranarak alana alınırken, partililer ise kontrol noktalarından geçenlere Türk bayrağı dağıttı. Miting alanı ve Başbakan Yıldırım'ın geçtiği güzergahlarda ise geniş güvenlik önlemleri alındı. Miting alanı çevresinde ve yol güzergahlarında 4 bin 110 polis görev aldı.
Başbakan Yardımcıları Mehmet Şimşek, Veysi Kaynak, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, eşi Semiha Yıldırım'ın da eşlik etiği Başbakan Yıldırım'ın, Van mitingini yaklaşık 15 bin kişi izledi. Başbakan Yıldırım'ın konuşmasından önce saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı okundu. Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in Kürtçe selamlama yapıp, yine Kürtçe 'evet' oyu istemesinden sonra sahneye çıkan 5'inci sınıf öğrencisi 11 yaşındaki Ömer Faruk Danışman konuşma yaptı. Ömer Faruk Danışman, esprili bir dille Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gelemediğini, onun yerine kendisini konuştuğunu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da Van'ın bu birlik ve beraberliğini görmesini istediğini belirterek CHP'yi eleştirdi. Ömer Faruk Danışman'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hayranı olduğu ve Başbakan Yıldırım'dan izin alarak konuşma yaptığı öğrenildi.
VANLIYIM ŞANLIYIM DARBELERE KARŞIYIM
Başbakan Yıldırım ise konuşmasına Arif Faruk Danışman artık benim danışmanım diyerek konuşmasına başladı. Ardından da 2 Nisan'ın Van'ın düşman işgalinden kurtarılışının yıl dönümü olduğunu hatırlatarak konuşmasını sürdürdü. 15 Temmuz darbe girişimine dikkat çeken Başbakan Yıldırım, "Vanlıyım şanlıyım, darbelere karşıyım. 15 Temmuz da darbecilere darbe vuran Van sizleri binlerce yıllık kardeşliğimizin samimiyetiyle selamlıyorum"dedi.
BU MİLLET BİR DAHA DARBELERLE İMTİHAN OLMASIN
Başbakan Yıldırım, 15 Temmuz da destan yazan bu milletin bir daha darbelerle imtihan olmasını istemediğini belirterek, "Kırmızı, sarı renkten mavi, yeşilden daha üstün kim diyebilir. Bir bahçede sadece kırmızı olsa demezler mi bunun sarısı nerede? Gülü, papatyası nergisi nerede diye sormazlar mı? Çiçeğin gülün, nergisin varlığı ile o zaman bu bahçe gerçek bir bahçedir. Aynı çeşitlilik insanda da vardır. İnsanlık bahçesi tek ırktandır'diyebilir miyiz ? Bir dilin, ırkın üstün diğerinin değersiz olduğunu söylemek evela bunu yaratan Allah'a saygısızlık değil midir? 'Her türlü ırkçılığı, ayrımcılığı ayaklarımını altına aldım' diyen peygambere saygısızlık değil midir? Biz Allah'tan, peygamberden böyle bildik böyle hareket ederiz. Bir dili inkar etmenin insanlık suçu olduğunu biliyoruz. Bizi kardeş kılan Hz. Peygamberimize ümmet kılan rabbimize şükür olsun. Dünya alem bilsin ki; Türk de, Kürt de, Laz da biziz. Türkçe de bizim, Kürtçe de bizim, Lazca da bizim, bizler Alparslan'ın, Selahaddin Eyyübi'nin torunlarıyız. Bizler hep birlikte aynı kıbleye yönelen, ayın camide saf tutarız, ilahi huzurda kıyama durarız. Peygamberin ümmeti olmaktan şeref duyarız. Sevgili Vanlılar oynanan oyunu görelim oynan oyunun farkına varalım."
KANDİL SÖNECEK
Başbakan Yıldırım, terörün efendilerinin kandillerini söndüreceklerini belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Kandil sönecek. Terörün efendilerinin kandilinin söndüreceğiz. Beraberliğin rüzgarı o kandilin rüzgarını söndürecek. Vanlılar sizlerin en iyisine layıksızınız. Bu milletin evlatları aş sahibi olsun isteriz. Suriyeli'ye neden tanklara karşı yürüdün dendiğinde 'ben vatansız kalmanın ne demek olduğunu çok iyi bilirim' diyor. Vanlı esnafımızdan zorla para toplayanların kim olduğunu biliyorsunuz, birçok iş adamının zarara uğradığını biliyorsunuz, Van'da sermayenin göç etmek zorunda olduğunu biliyoruz. Asla unutmayın Vanlılar devletin şefkatli eli sizinle beraber olacaktır ancak demir yumruğu da teröristin tepesinde patlayacak. Güvenlik güçlerimiz yabancı istihbarat servislerinin tetikçiliğini yapanları kovalayacak buldukları yerde etkisiz hale getirecek. Onlara Van'ı ve Türkiye yi değil dünyayı dar edeceğiz."
BİZ MENDERESİZ, ÖZALIZ, ERBAKANIZ
Birlik beraberlik mesajları veren Başbakan Yıldırım, "Biz Menderesiz, Necmettin Erbakanız, Özalız. Biz gönüller yapmaya gelen insanlarız. Biz aynı inancı paylaşan Fekiye Teyran ve Ahmedi Haniyiz, Şıvan Perveriz, Ahmet Kaya'yız. Bozkırın Tezenesi Neşet Ertaşız, Tahir Kemaliz, biz kardeşiz biriz beraberiz. 2011 Van depreminde hayatını kaybeden kardeşlerimi rahmetle anıyorum. Medeniyet şehri Van, Halep'in, Kerkük'ün, Arakan'ın kardeşi Van. İşte Van ayakta" dedi.
GÖZYAŞI SİYASETİ YAPANLAR RAHATSIZ OLDU
Başbakan Yıldırım, bölgede kan ve gözyaşı siyaseti yapanların rahatsız olduklarını,  onlara bu toprakları dar edeceklerini belirterek, "Onlar baş belası olmaktan çıkacak. Biz Van ve Urfayla, Şırnak ve Hakkari ile kucaklaşırken kan ve gözyaşı siyaseti yapanlar rahatsız oldu. Kimsenin yapmadığını yapan aklı ile yüreği hareket eden bir lider çıktı elini uzattı. Vanlı o lidere sahip çıktı. O elin sahipi Recep Tayyip Erdoğan'dır. Ak Parti, bölge insanını yaralarını sararken onlar karanlık gündemlerine devam etti. Ahmet Arif ne güzel söylemiş: 'Bunlar, engerekler ve çıyanlardır bunlar aşımıza, ekmeğimize göz koyanlardır'. Gün ferasetli davranmaı günüdür. Cezayir'de Berberiler ve Yerliler diye ikiye böldüler insanları. Bizi de Kürtler ve Türkler diye ikiye bölmeye çalışıyorlar ama bizim milletimiz bu oyuna gelmez. Asil milletimiz gereken dersi verecek, Van bu dersi verecek. Türkiye Ak Parti ile geliştikçe bunların feleği şaştı. Ama Vanlılarla olan kardeşliğimiz ile bu oyunu bozarız."
HDP VE CHP MİLETİ TEHDİT EDİYOR
Başkan Yıldırım, kendileri anayasa dedikçe HDP ve CHP'nin milleti tehdit ettiğini belirterek şöyle konuştu:
"HDP, CHP milleti tehdit ediyor. Korku salıyor. Gerçeklerden uzak bir hayal alemi içinde geziyor. İkiz kardeş olmuşlar. Birisi ayağını kaldırıyor öbürü basıyor. Vanlının oyuna değil işe, projelere ihtiyacı var. Bunların savunduğu anayasa 1980 sonrası işkencelerle anılan bir ülke haline getirilen anayasayı savunuyor. Darbe anayasasını savunuyorlar. Yeni anayasada bölünme yok. Çukurculara, hendekçilere yer yok. Millete hizmetkar olacaklara yer var. Van'ın en büyük yaralarından biri Van depremi acınızı biliyoruz. Erzincan depremini bilen bir kadeşinizi olarak sizlerin acısını yüreğinde hisseden Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Van'a geldik, yaraları sarmak için geldik. Eşine az rastlanan bir hızla 20 bin konutu hak sahiplerine verdik."
TERÖRİSTLER, PKK'LI ALÇAKLAR, MİLLETİ HARACA BAĞLADI
Terörle mücadeleye de değinen Yıldırım, "Teröristler, PKK'lı alçaklar, milleti haraca bağladı. Esnafı canından bezdirenler yatırımları engelleyenler en çok Vanlılara zarar vermediler mi? Van'ın bu meydanı şahit olsun ki, annelerin göz yaşı dinecek terörün gençlerimizi kullanmasına asla izin vermeyeceğiz. Hükümetimiz, bu memlekete yatırımlar yaparken şantiye yaparken diğer yandan bu PKK'lı alçaklar iş makinalarını yakarak çalışanları kaçırarak Van'a ve Türkiye'ye zarar veriyor. Biz yaparken onlar yıkıyor. Milleti haraca bağlayanlar en çok bu memleketin mazlum halkına zarar vermediler mil? Kepenk kapattıranlar en çok zararı size vermediler mi? Çocuklarımızı dağa kaldıranlar en çok bu memleketin asil evlatları Türklere, Kürtlere zarar vermediler mi? Bu bölgenin çocukları okumasın diye okul yakan bunlar değil mi? Peki soruyorum bu işten bu terörden Kürtler zarar görmedi mi ? Bunlardan elbetteki ki hesap soracağız. Başbakan olduğum ilk günlerde bir şey söyledim; bu terör belasını mutlaka sona erdireceğiz. And olsun bu yolda devam ediyoruz. Van'ın bu meydanı şahit olsun ki; tetörür gençlerimizi kullanmasına izin vermeyeceğiz"dedi.
PARALARI DAĞA GÖNDERDİLER
Başbakan Yıldırım, Van'a gönderilen paraların dağa gönderilidiğini söyledi. Başbakan Yıldırım, "Van, büyükşehir olsun, Van daha da gelişsin ve biz Van'ı büyükşehir yaptık. Siz de seçtiniz. HDP'den seçtiniz onlar ne yaptı? Gelen trilyonları Van'ı güzelleştirmek ve yemyeşil yapmak yerine paraları dağa gönderdiler, teröristlere gönderdirler. Her yıl 450 milyon geliyor. Nerede bu paralar, 750 milyon borç bıraktı. Bunun hesabını soracak mıyız? Şimdi bunların bir de destekçisi türedi. Avrupa ülkeleri işi, gücü bıraktı, bunların reklamını yapıyorlar. Biz Van'ın gençlerine iş, aş temin ederken; Avrupa ülkeleri bölücülerle iş tutuyor. Bu ikiyüzlülüktür, bunların amacı aramıza nifak sokmaktır. Buradan söylüyorum. Vanlılar, 6- 8 Ekim olaylarında kandırdıkları zavallı çocukların ellerine patlayıcı tutturararak neler yaptıklarını biliyorsunuz. O gencecik insanlar dedeleri yaştaki insanlara zulü ettiler. 52 insanımız öldü, Yasin Börü'yü acımasızcı öldürdüler. Şemdinli'de Kurban Bayramı'nda evine gelen kişileri misafir zannederek içeri alan Ahmet Budak'ı çocuklarını gözü önünde şehit ettiler. Alçak katiller bizden merhamet beklemesin. Latif Şener'i gecenin karanlığında öldüren katiller bizden merhamet beklemesin. Özalp'ta kurşunlanarak şehit edilen Aydın Muştu'nun katilleri bizden merhamet beklemesin. Bundan sonra her kim benim Vanlı kardeşlerime yan bakıp, tehdit ederse karşısında Türkiye Cumhuriyeti'ni bulacak. Sizden haraç isteyen olursa katiyen buradan söylüyorum, bize söyleyin canlarına okuyalım. Köylerden tehdit eden varsa bunları bilmek istiyorum bunların gözünün yaşına bakmayacağız. Mesele Kürt meselesi değil. Türkiye'nin güçlenerek büyümesinin engellenmesi. Bilmeliyiz ki her sorun yerli dinamiklerle çözülür. Küresel güçlerle bunlar çözülmez. Biz kendimizi çözeceğiz. Bir olacağız beraber olacağız. Şimdi anlıyor musunuz Vanlı kardeşlerim, PKK HDP, DEAŞ neden bu değişikliğe 'hayır' diyor. Neden terör örgütleri darbecilerin yaptığı anayasayı istiyor biliyor musunuz? Atlarını nallayıp, iplerini yağlayıp gurbetçilerimizin üzerine sürüyorlar. Neden biliyor musunuz, Türkiye güçlenmesin meydanlarını teröriste açıyor, bize açımıyor. Avrupa ülkeleri 'hayır' şarkıları söylüyor. Anayasamızda onların aleyhine 'hayır' var mı? Yok neden? Avrupa bizim anayasa değişecek diye yerlerinde duramıyorlar."
CHP, HDP İLE ÇOK HAŞIR NEŞİR
Yıldırım, "Bu CHP bugünlerde HDP ile çok haşır neşir olduğu için eşbaşkanlığa kafayı takmış eşcumhurbaşkanlığı olsun diyor. İşte HDP'nin sonu sen de böyle yapmaya devam edersen millet de gereken cevabı sana da verir. Cumhurbaşkanı tek olacak. Patron millet, 80 milyon olacak" dedi.
VAN'A HUZUR GELDİ
Başbakan Yıldırım Van'a huzur geldiğini, gelen İranlıların da bunun göstergesi olduğunu söyledi. Yıldırım, "Sevgili Vanlılar 21 Mart'ta nevruzu kutladık. Bugün Van'da 100 bin İranlı misafirimiz var. Vanımız'a hoş geldiniz. Doğu'nun başkenti Van'ı şenlendirdiniz. Bu Van'da terörün bittiğinin kanıtıdır" diye konuşmasını tamamlayan Başbakan Yıldırım, Kürtçe 'evet' oyu istedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!