Başbakan Yıldırım: O çatı çöktü

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Yıldırım: O çatı çöktü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2018 17:34

AK Parti İzmir İl Kongresi'nde konuşan Başbakan Binali Yıldırım, "Aday olacak hiçbirini bulamadınız mı? Cumhuriyetin partisinde aday yok. Bir çatı kuracaktınız o çatı da çöktü. Proje ile siyaset olmaz. Siyasette zorlama ile iş çıkmaz. Erdoğan düşmanlığında birleşerek kurmaya çalıştığınız o çatı çöktü, altında hep beraber kaldınız" dedi. Yıldırım, İYİ Parti'ye geçen CHP'li vekiller için de "15 milletvekilinin hali yürekler acısı" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti İzmir İl Kongresi'ne katılmak ve 24 Haziran seçim startını İzmir'den vermek için, kente geldi. Kongrenin yapıldığı Halkapınar Spor Salonu, süslendi. Partililer ve davetlilerin polis kontrol noktalarından aranarak girdikleri salona Türk bayrağı ile AK Parti bayrağından başka bir şey alınmadı. Salonun dışında su, çay, atkı, bayrak satışları yapıldı. Salonun içinde ise ilginç pankartlar asıldı. AK Parti ile MHP arasındaki Cumhur İttifakı, salondaki pankartlara da yansıdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin fotoğrafının yer aldığı ve üzerinde 'Değil 15-20 milletvekili yedi düvel birleşseniz başaramayacaksınız, topunuz gelin' yazılı pankart asıldı. Bir diğer pankart ise Başbakan Yıldırım için hazırlandı. Üzerinde 'Ne makam ne koltuk, daima dik duran son başbakan' yazılı dev bir pankart salona asıldı. Bayraklar ve balonlarla süslenen kongre salonuna dev bir Türk bayrağı da asıldı. 15 Temmuz darbe gecesinde şehit olanların fotoğrafları da kongre salonunda yer aldı. Kongre salonunun güvenliği ise polis ekipleri ve özel güvenlik görevlileri tarafından sağlandı. AK Parti İzmir 6'ncı İl Kongresi saat 15.00'te, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Kongreye, MHP İzmir İl Başkanı Necat Karataş da katıldı. Kongre salonuna ilk olarak Başbakan Binali Yıldırım girdi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü de kongreye katıldı.

Haberin Devamı


'İZMİR'İ HİÇ İHMAL ETMEDİK'
Salona girdikten sonra kürsüye çıkan Başbakan Binali Yıldırım, konuşmasına "Yiğit, mert çatal yürekli efeler, hepinizi muhabbetle selamlıyorum" sözleri ile başladı. Konuşmasının devamında İzmir'e övgü dolu sözler söyleyen Başbakan Yıldırım, "Türkiye yeniden istiklaline kavuştuysa bu İzmir'de oldu. İzmir ilklerin şehridir. İstiklal Mücadelesi'nin başladığı şehirdir, Cumhuriyet'in kurulduğu şehir İzmir'dir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk kalkınmanın hamlesini de İzmir'den başlattı" dedi. AK Parti iktidarı döneminde İzmir'in hiçbir zaman ihmal edilmediğini ifade eden Yıldırım, şunları söyledi:
"İzmir'i ihmal eden Türkiye'yi ihmal etmiş olur. 15 yıldır İzmir'i hiç ihmal etmedik. İzmir'in gelişmesi için var gücümüzle çalıştık, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde İzmir'e çok büyük eserler kazandırdık."

Haberin Devamı


ÇATI ADAY ARAYIŞINA SERT TEPKİ
Başbakan Yıldırım, "Milletimizin değerleri ile hep barışık olduk. Birliğimize, dirliğimize, kardeşliğimize zarar verilmesine izin vermedik. Doğu ve batısı ile herkesi kardeş bildik, yolları böldük, milleti birleştirdik. Yolları böleriz ama Türkiye'yi asla böldürtmeyiz. Demokrasi, özgürlükleri sadece kendimiz için değil herkes için isteriz. İzmir hazır mısınız? 24 Haziran'da destan yazacak mıyız? Sandıkları dolduracak mıyız? İzmir işi bitirmiş" diye konuştu.
Vesayet odaklarının baskısına, darbecilere, kumpasçılara asla boyun eğmediklerini ifade eden Başbakan Binali Yıldırım, "Gerekirse milletin bağımsızlığı için canımızı seve seve veririz. Terör örgütleri ile ülkemizde kargaşa çıkarmaya çalıştılar. Kardeşliğimizi hedef aldılar. İrademizi teslim alamaya kalkıştılar. Ama ihanet odaklarının bütün oyunlarını boza boza bugünlere geldik. Yine içeride ve dışarıda bir kumpas, bir çatı, Türkiye'nin aydınlık yarınlarına karşı çirkin bir tezgahla karşı karşıyayız. Ancak yaptıkları bu oyunlar, kurmaya çalıştıkları çatı daha kuramadan yerle bir oldu. Bunların derdi Türkiye'nin geleceği değil. Bunların derdi Erdoğan. Aman Erdoğan ve AK Parti olmasın da ne olursa olsun" dedi.

Haberin Devamı


ERKEN SEÇİM AÇIKLAMASI
Muhalefet partilerinin, cumhurbaşkanı adayı arayışlarını sert sözlerle eleştiren Başbakan Binali Yıldırım, 15 yıllık birikimi alçaklara, memleket düşmanlarına teslim etmeye niyetlerinin olmadığını söyledi. Yıldırım, şöyle devam etti:
"Bunlara seçimlerde hak ettikleri cevabı verecek miyiz? Tarihin derinliklerine göndermeye var mısınız? Allah'ın izni ile hiçbir güç bu millete zarar veremez. 54 gün sonra seçime gidiyoruz. Bu seçimlerin hayırlı olmasını diliyorum. Biz AK Parti olarak bugüne kadar girdiğimiz bütün seçimlerden zaferle çıktık. Halep ordaysa arşın burada. AK Parti, siyasetin tarihini yeniden yazdı. Demek ki iktidarlar güzel işler yaparlarsa gücüne güç katarak yoluna devam eder. 16 Nisan Referandumu'nu yaptıktan sonra 'Seçimler vaktinde yapılsın' dedik. Ancak gördük ki seçimlerin bir an önce yapılması için muhalefet partileri başta olmak üzere bazı çevreler sürekli seçimi gündemde tutmaya başladı. Seçim gündeme düşerse, piyasalarda konuşulmaya başlarsa bu ülkenin geleceği için iyi değil. Çünkü seçim olsun ondan sonra filan işi yapalım, yolumuza ona göre devam edelim. Tüm ülkeye zaman kaybettirmemek için biz de 'Peki seçim mi istiyorsunuz. İşte meydan. Bir kez daha boyunuzun ölçüsünü bize karşı görün'. Ve seçime seçimle cevap verdik."

Haberin Devamı


'BAĞIMLILIKTAN KURTATMAK İÇİN'
CHP'ye de seslenen Başbakan Yıldırım, "Ana Muhalefet Partisi şunu aklından çıkarmasın; 16 yılda 5 genel, 3 yerel, 3 referandum ve cumhurbaşkanlığı seçimi yapan AK Parti, her seçimden açık ara önde çıktı. Peki AK Parti ve onun lideri Erdoğan bu başarıyı sağlamışken, Kemal Bey sen ne yaptın? Her seçimde yenilgi aldın, yenilmek sende bağışıklık, bağımlılık yaptı. Onun için erken seçim yaptık. Bağımlılık kötü bir şey, seni bu bağımlılıktan kurtarmak için seçim yapıyoruz. Seçim istiyorsan buyur al" dedi.


'ÇATI ÇÖKTÜ'
CHP'nin cumhurbaşkanı adayı arayışını da değerlendiren Yıldırım, "Nereden gelecek aday, uzaydan mı gelecek? Aday olacak hiçbirini bulamadınız mı? Cumhuriyetin partisinde aday yok. Bir çatı kuracaktınız o çatı da çöktü. Proje ile siyaset olmaz. Siyasette zorlama ile iş çıkmaz. Erdoğan düşmanlığında birleşerek kurmaya çalıştığınız o çatı çöktü, altında hep beraber kaldınız. Tuzakları ayaklarına takıldı. 15 milletvekilinin hali yürekler acısı. Genel Başkanın talimatı ile 15 milletvekilini ödünç verdiler. Onlar da hem giderim hem ağlarım hesabı, istemeye istemeye komşuya gitti. İzmirliler, verdiğiniz oyaları size sorulmadan başkalarına pazarlıyorlar. İlk seçimde, 24 Haziran'da bu zihniyete hak ettiği cevap verilecek" diye konuştu.

Haberin Devamı


İZMİR YATIRIMLARINI ANLATTI
"Son başbakan olsam da İzmir'e sevgim hiç bitmeyecek" diyen Başbakan Yıldırım, 16 yılda İzmir'e 50 milyar liralık yatırım yaptıklarını belirtti. Başbakan Binali Yıldırım, "İzmir'de 2003 yılında 400 kilometre bölünmüş yol vardı. Bunun üzerine 410 kilometre yol yaptık. İzmir'i bölgenin parlayan yıldızı yapmak için her türlü hizmeti yapmanın gayretinde olduk. Bu güzel şehre ne yaparsak yapalım hak ediyor. İzmir bizim evimiz, bizim geleceğimiz. Zaman geldi, vakit yakın. İzmir'in büyük projelerini sabırsızlıkla bekliyor musunuz? İzmir'e bir gerdanlık yapacağız. Karşıyaka'dan Balçova'ya beş dakikada geçeceğiz. İşte İzmir'in çılgın projesi. Biz hazırız. İzmirliler de hazırsa inşallah bu mega projeyi de İzmir'imize kazandıracağız. İzmir çevre yolunu yaptık, hizmete aldık. İzmir-Manisa arasında Sabuncubeli Tüneli'ni de bu sene içerisinde hizmete alıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun" dedi.


İzmir'e hızlı tren de geldiğini vurgulayan Yıldırım, şöyle konuştu:
"Ankara'dan Afyon'a, Afyon'dan Uşak'a, Manisa ve oradan İzmir'e hızlı tren tüm hızıyla yapımı devam ediyor. Hızlı tren bittiğinde İzmir-Ankara arası tren ile 3.5 saate iniyor. Şimdi ne kadar 13 saat. 13 saat nere, 3.5 saat nere. Bitmedi. İzmir'i dünya şehri, İstanbul ile otoyolla, köprüyle, Osmangazi Köprüsü ile de birleştiriyoruz. İzmir- İstanbul Otoyolu devam ediyor, Bursa'ya kadar bitti, İzmir'den de Belkahve'ye kadar bitti. Önümüzdeki sene İzmir-İstanbul otoyolu bitmiş olacak. İzmir-İstanbul arası 3 saate düşecek. Hayırlı uğurlu olsun. İzmir'e yapılanlar bunlarla sınırlı değil. Say say bitmez. Başbakanlık bitebilir, son başbakan da olabiliriz ancak İzmir'e olan sevgimiz, hizmetimiz asla son olmaz, bitmez. AK Parti her zaman milletin vereceği kararı baş tacı yapmıştır. Milletin sözünün üzerinde hiçbir sözü tanımadık. Milletin sesine hep kulak verdik. Beklentisine kayıtsız kalmadık. Büyümemiz devam edecek. Ekonomimiz güçlü olarak devam edecek. Her alanda lider ülke olmaya devam edeceğiz. Yarınımız bugünden çok daha iyi olacak."


ERDOĞAN: ÇOK ÇALIŞIP HEDEFİMİZE ULAŞACAĞIZ
Salona daha sonra gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Başbakan Yıldırım'ın ardından, alkışlar ve sloganlar eşliğinde kürsüye çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:
"Mücadeleler bizi zaferden zafere koşturdu. Azimle, kararlılıkla, inançla bu zaferlerimiz devam ediyor. İzmirlilerle 24 Haziran'ın ilk mitingini gerçekleştireceğiz. Hazır mısınız? Onlar da sizi bekliyor. Sizin bu sevdanız var ya mücadele azminiz var ya bizim hizmet aşkımızı artırıyor. 24 Haziran İzmir'in siyasi tercihlerinde tarihi biri milat olacaktır. İzmir'i de diğer AK Partili şehirlerimizi gibi AK Parti siyasetinin lokomotif şehirlerinden birisi haline getirmeden bizlere durmak, dinlenmek yok. Üstelik bu hedefe ulaşmak zor değil. Yapmamız gereken İzmirli kardeşlerimize kendimizi çok daha iyi ve doğru anlatmaktan ibarettir. Bunu yaptığımız anda her şey bitecek. Bunun için tek bir saniyemizi bile boş geçirmeden, kimseyi kırmadan büyük sevdamızı İzmirli kardeşlerimizle paylaşmalıyız. Biz başkaları gibi başarıyı kendinde, hatayı seçmende arayan parti olamayız. Sandıkta istediği sonuç çıkmayınca 'göbeğini kaşıyan adam' diyenlerden değiliz. Vatandaşı aşağılayan siyasi anlayışımız yok. Millete darılmaya, kırılmayı asla rastlayamazsınız. Çalışmadan, emek vermeden, ter dökmeden elde etmediğimizi hiçbir başarıyı hatırlamıyorum. Çok çalışıp hedefimize ulaşacağız."
Her seçimin parti olarak millete karşı imtihan olduğunu da söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Her seçim çalışma tekniği açısından, teşkilatlar arasında bir imtihandır. Seçim kampanyalarında görevini ihmal eden, tembellik edenler olursa onları da ayıklamanın bir vesilesidir" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ayrıca, MHP ile oluşturulan Cumhur İttifakı'nın 24 Haziran'da tarih yazmasını istediğini de söyledi.

İZMİR TİCARET ODASI'NI ZİYARET ETTİLER
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım, mitingin ardından İzmir Ticaret Odası başkanlığına yeni seçilen Mahmut Özgener'i ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım, burada özel meclis toplantısına katılarak iş dünyasına mesajlar verdi. İTO Meclis Salonu'nda, meclis üyeleri ile birlikte konuklarını ağırlayan Mahmut Özgener ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki samimi konuşma, dikkatlerden kaçmadı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından ilk olarak Başbakan Yıldırım konuşma yaptı.


BAŞBAKAN YILDIRIM KONUŞMA YAPTI
Kürsüye gelen Başbakan Binali Yıldırım, İzmir'in ilk iktisat kongresinin toplandığı yer olduğunu belirtti. AK Parti'nin İzmir'e birçok yatırım yaptığını anlatan Başbakan Binali Yıldırım, "İzmir'in çevre yolu yoktu. İzmir'in bütün trafiği Altınyol dediğimiz yoldan yapılıyordu. Şimdi 53 kilometrelik çevre yolu var. Ama şimdi bana 'İzmir'in bir numaralı sorunu ne' diye sorsalar sanırım 'trafik derim' diye konuştu. 24 Haziran'ın yeni bir dönem olduğunu kaydeden Başbakan Yıldırım, şunları söyledi:
"24 Haziran seçimleri ile Türkiye 94 yıllık yönetim sisteminde değişikliğe gitti. Sandıkta, vatandaşlarımızın ülkeyi kimin yöneteceğine karar vereceği bir seçim yapacağız. Ve böylece ülkemiz, zaman ekonomisini çok daha iyi değerlendiren yeni bir sürece girecek. Bürokratik süreçler hızlanacak, ülkenin ihtiyacı olan hizmetler hızlı şekilde yapılacak. Ülkenin ihtiyacı olan reformlar yapılacak."


'İMAR BARIŞI 10 GÜN İÇİNDE YAPILACAK'
İzmir'de 50 milyar liralık kamu yatırımı yaptıklarını söyleyen Yıldırım, özel sektör yatırımlarının ise 500 milyar lira olduğunu belirtti. İzmir'de geçmiş yılların ihmalini, açığını kapatmaya devam ettiklerini söyleyen Yıldırım, imar barışına dair de açıklamalarda bulunarak şöyle dedi:
"İzmir'de konutların yüzde 60'ını ilgilendiren düzenleme yapıyoruz. Türkiye'nin genelini ilgilendiren bir sorun var. Mülkiyet, imar, ruhsat ile ilgili bir sorun. Bütün bunları ortadan kaldıracak ve yılların biriktirdiği sorunu çözecek düzenlemeyi önümüzdeki 10 gün içerisinde çıkarıyoruz. Bunun adı imar barışı. Vatandaşlarımızla barışıyoruz. Bu bir imar affı değil. İmar barışı. Mevcut durumun bir anlamda hak sahiplerinin lehine tescil edilmesidir. Türkiye genelinde 12 milyon konutu ilgilendiriyor. Bu reform nitelinde bir düzenlemedir."


'410 KİLOMETRE YOL YAPTIK'
Son 15 yılda ülkede 10 milyonun üzerinde insana istihdam olanakları sağladıklarını, İzmir'de bu rakamın 485 bin olduğunu kaydeden Yıldırım, "Sadece geçen yıl İzmir 82 bin yeni istihdam üretti. İzmir gün geçtikte gerek küresel yatırımcılar gerekse ülkemizin yerli yatırımcıları tarafından tercih edilen yer haline geldi. Operasyon merkezlerinin buraya kaydırıldığı bir cazibe merkezi olmayı sürdürüyor. İzmir, bir eğitim, sanayi şehri. 15 yıl içinde İzmir'de 410 kilometre bölünmüş yol yaptık. İstanbul-İzmir Otoyolunu yapıyoruz. Osmangazi Köprüsü de dahil Bursa'ya kadar bitti. Hızlı tren çalışmalarını da 2020 yılına kadar bitirmeyi hedefliyoruz. Her ne kadar son başbakan olsak da İzmir'e olan sevgimiz son olmayacak. Bundan sonra da devam edecek" diye konuştu.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da İzmir'in küçük liman kasabasıyken önemli bir kent haline geldiğini vurguladı. Hisarcıklıoğlu, "İzmir, Akdeniz çanağının yıldızı. Tek başına milli gelirin yüzde 6'sını, toplam vergi gelirlerinin 12'sini ülkemize kazandırmakta. Başbakan Binali Yıldırım'ın '35 İzmir 35 proje'si ile dev yatırımlara başlandı. İzmir çok daha cazip bir yaşam merkezi haline geldi. Karşımıza çıkan her engele rağmen neler yapabileceğimizi, büyüme rakamları ile bir kez daha ispat ettik. Özel sektör ve devlet işbirliği ile birçok sıkıntıyı aştık. Tüm kazanımların temelinde güven ve istikrar yatmakta. Önümüzdeki dönemde de güven ve istikrarı devam ettirmeliyiz. Masa başından bize ahkam kesen reyting şirketlerini de hep birlikte mahkum ederiz. Daha çok çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz. Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokacağız" dedi.


'ÜÇÜNCÜ CUMHURBAŞKANI'
İzmir Ticaret Odası'nın tarihi boyunca iki cumhurbaşkanı tarafından ziyaret edildiğini söyleyen Mahmut Özgener, "İkisi de ülkemizin tarihinde ve ekonomisinde çığır açan isimlerdi. İlki 31 Ocak 1931 tarihinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk. İkincisi 24 Aralık 1992 tarihinde 8. Cumhurbaşkanımız Turgut Özal. Üçüncü Cumhurbaşkanı konuğumuz ise Sayın Recep Tayyip Erdoğan oldu" diye konuştu. Bu ziyaretin kent ve bölge özelinde; kendisi, Oda ve üyeler nezdinde çok önemli olduğunu düşündüğünü ifade eden Mahmut Özgener, projelere değinerek şunları söyledi: "Hepimizin bildiği gibi hayata geçirilen mega projeler ülkemizi uluslararası arenada zirveye taşıdı. Sinop Nükleer Santrali, Akkuyu Nükleer Santrali, Müşterek Taaruz Uçağı başta olmak üzere savunma sanayi projeleri, Kanal İstanbul, İstanbul'a 3. Havalimanı, Marmaray, Haydarpaşa Liman Projesi, yüksek hızlı tren projeleri, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrasya Tüneli, Yeni İpek Yolu, 1915 Çanakkale Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, 3 katlı büyük İstanbul Tüneli tüm dünyanın dikkatini çeken önemli yatırımlardan sadece bazıları. Dünyadaki 10 mega projenin, 6'sının ülkemizde gerçekleştiriliyor olmasından büyük onur duyuyoruz."


'PROJEERİNİZİN DESTEKÇİSİYİZ'
İZBAN, Konak Tüneli, stadyum projelerinin İzmir'in kaderini değiştirecek projeler olduğunu belirten Mahmut Özgener, "Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu kentimiz adına müteşekkir olduğumuz projelerden sadece bir kısmı. İzmir adına önemli bir dileğimiz var. İnciraltı-Bostanlı arasında yapımı planlanan 1200 metre tüp geçit, İzmir Körfez Geçiş Projesi'nin bir an önce başlaması ve kentimiz için hayal ettiğimiz bir projenin daha hayata geçmesi. Ancak burada özellikle belirtmek isterim ki; Konak Tüneli'nde yaşanan zorlu hukuki süreçler ve bu nedenle yaşanan neredeyse 3 yıllık gecikmenin yeni projelerde karşımıza çıkmaması en önemli temennimiz. Bizim değişim vurgumuz, aynı zamanda bu istemezükçü zihniyetin de değişmesi anlamını taşıyor. Bu zihniyetin karşısında olduğumuzu önemle vurgulamak istiyorum. Bu kenti dünyanın sayılı merkezlerinden birisi haline getirmek ortak hedefimiz ise; hep birlikte bu dev projelerin yanında durmalı ve destekleyicisi olmalıyız. Biz İzmir Ticaret Odası olarak, kentimiz adına yapılacak her türlü mega proje ve yatırımın destekçisiyiz. Üzerimize düşen görev neyse, layıkıyla gerçekleştireceğimizden de hiç şüpheniz olmasın." İzmir Ticaret Odası olarak özel projelerinin olduğunu açıklayan Özgener, Çeşme'nin bir dünya markası olmasının hiç de uzak bir hedef olmadığını vurguladı. Alaçatı Havalimanı'nı bu hedefin gerçekleşmesinde çok büyük bir adım olarak gördüğünü ifade eden Özgener, "Tüm KOBİ üretim atölyelerinin çağın şartlarına uygun bir şekilde, altyapı ve lojistik problemlerini çözerek, atölye kentler oluşturacağız. Üyelerimizin yabancı pazarlara açılması adına dünya piyasaları ile ilgili bilgilere istedikleri anda ulaşabilecekleri bilgi bankaları oluşturacağız" diye konuştu.


'ÜÇÜNCÜ CUMHURBAŞKANI OLARAK BURADA OLMAK BENİM İÇİN MUTLULUK'
İzmir Ticaret Odası'nda bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mahmut Özgener'i yeni görevi nedeniyle tebrik edip, "Üçüncü cumhurbaşkanı olarak burada olmak benim için mutluluk. Gerek Atatürk, gerekse Turgut Özal, sonra da benim burada olmam bu kurumlara ne büyük ilgi gösterdiğimizi gösterir. Türkiye için çalışana yatırım yapan, üreten, istihdam sağlayan herkesin yanındayız. Yanında olmayı da sürdüreceğiz. İzmir Ticaret odası 80 bin üyesiyle büyük bir potansiyeli ifade eden bir güç. Böyle bir gücün Türkiye'ye Türk ekonomisine katkı sunmasını istiyoruz. Kurtuluş Savaşı ve sonrasında yaşanan mücadele, İzmir'in sosyal ve ekonomik görünümünü değiştirdi. Yunan askerlerinin çekilirken yakmaları bu güzel şehrin birikimine sekte vurdu. Bizim ecdadımız asla yıkmak, yakmak yok etmek değil daima inşa etmek yanlısı olmuştur. Bunun için eline geçen tüm imkanları sonuna kadar kullanmayı prensip edindi" dedi.


İktisat Kongresi'nin de İzmir'de yapılmasının rastgele alanın bir karar olmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ekonomik özgürlüğün sembolü olarak görülmüştür. İzmir her alanda ilerleme kaydetti. Ancak İzmir'in bir türlü kendisinden beklenen atılımı gerçekleştirmediğini üzülerek ifade ediyorum. Yapılanlar önemlidir ama İzmir'in potansiyelinin yanında yetersizdir. Bu bakımdan İzmir'i 2023 hedeflerinin öncü şehirlerinden birisi yapmak için daha çok çalışacağımız döneme giriyoruz. İzmir'in istikrara ve güvene her yönden çok değer vermesi lazım. İki kelimeyi kutlu kelimeler olarak analım. Bunun üzerinde ısrarla durmamız lazım; güven ve istikrar. İzmir ve Ege bölgesi Demokrat Parti'ye, Menderes'e verdikleri destekle demokrasiye olan bağlılıklarıyla göstermiştir. Buna rağmen şehir arzu ettiği ilerlemeyi yapamıyorsa bir yerlerde tıkanıklık var demektir. Açık konuşmak gerekirse belediyelerin yapması gereken pek çok yatırımı bakanlıklarımız aracılığıyla yaptık ekstra destek çıkardık" dedi.


'EN ÜRETKEN BAKANIMIZI ADAY GÖSTERDİK'
Başbakan Binali Yıldırım'ın geçmişte İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığına da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bakanlar kurulumuzdaki en pratik, en üretken, en becerikli bakanımızı büyükşehir belediye başkan adayı olarak, milletvekili olarak İzmir'e gönderdik. İzmir kendisinin hizmetine talip olmayınca biz de Binali Bey'i başbakan olarak Türkiye'nin hizmetine sunduk. Verdiğimiz tüm desteğe rağmen İzmir hala patinaj yapıyorsa hep birlikte üzerinde durup düşünmemiz lazım. İzmir'in dünya kenti olması bizim projemizdir. Büyük EXPO'yu İzmir'e kazandırmak için çok çalıştık ama olmadı. İzmir'in şu özeleştiriyi yapması lazım. Acaba İzmir tüm kuruluşları, lobileriyle aynı gayreti ve performansı gösterdi mi? Kendimizi de bir hesaba çekeceğiz. Bunun cevabını bulacak olanlar da ancak sizlersiniz. Birlikte çalışacağız, el birliği, güç birliği, gönül birliği yapacağız, herkes farklı bir yöne çekerse çok enerji harcarız ama bu arabayı kımıldatamayız. Sizlerin huzurunda İzmir'e diyoruz ki, gelin bir defa bu düzeni değiştirelim. Farklılıkları zenginlik unsuru haline getirelim. İzmir'i aritmetik değil, geometrik büyüme sürecine sokalım. Gelin İzmir'i şaha kaldıralım. İzmir'de bu potansiyeli görüyoruz. İzmir hiç kimsenin ideolojik saplantılarına kurban edilemeyecek kadar önemli, büyük bir şehirdir. Tek sorun İzmir'in bu önemini İzmir'deki bazı kesimlerin hala anlamamış olmasıdır. Türkiye önümüzdeki dönemde iki kat büyürse, İzmir'i çok daha büyütmemiz şarttır. Yatırım için her şehirde böyle potansiyele sahip değiliz. Ben burada bu kadar içten, samimi, hasbi konuşuyorum ama sizlerden de aynı karşılığı bekliyorum" dedi.


24 HAZİRAN SEÇİMLERİ VURGUSU
Türkiye'nin 24 Haziran'da yapacağı seçimin çok önemli olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Her seçim önemlidir ama 24 Haziran seçimlerini diğerlerinden farkı var. Türkiye seçimlerle birlikte cumhuriyetin kuruluşundan itibaren en önemli değişimi hayata geçirecek. Yeni yönetim sistemine geçecek. Artık yürütme yasamadan farklı bir şekilde oluşturulacak. Buna karşılık cumhurbaşkanı bütçe görülmeleri hariç meclis çalışmalarında hiçbir yetkiye sahip olmayacak. Gazi'nin bize emanet ettiği cumhuriyeti daha ileriye taşımak için 15 yılda nasıl çalıştıysak bundan sonrada aynı şekilde çalışacağız. Koalisyonlarla geçen 1990'lar pek çok bakımdan kayıp yıllar olarak envanterimize girmiştir. AK Parti ekonomik mirasın üzerinde ülke yönetimini devraldı. Bizim istikrarı korumak için ne kadara titiz olduğumuzu bilen iş dünyasıdır. Vesayetin oyunlarından darbe girişimlerine kadar nerelerle mücadele ettiğimizi sizler de biliyorsunuz" dedi.
24 Haziran'da Türkiye'nin yeni bir yönetim sistemine geçeceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Menderes ve Özal başta olmak üzere eski sistemin arızalarının mağduru ne kadar değerimiz varsa, hepsinin de ruhunu şadettiğimize inanıyoruz. Yeni dönemin en büyük faydası ekonomiye olacak. Türkiye 15 yılda 3.5 kat büyüdü. Ama biliyoruz ki bazı alanlarda arzu ettiği ivmeyi yakalayamadı. Bunun küresel boyutları kadar kendi sistemimizden kaynaklanan durumları da vardır. Artık kararları daha hızlı vermek, uygulamak, hedeflerimize daha hızlı ilerlemek mecburiyetindeyiz. 24 Haziran'ın ardından iş dünyasıyla birlikte seferberlik ruhuyla çalışmaya başlamamız şarttır. İş dünyasının bütün projelerine ne kadar destek verdiğimizin bizzat şahidi sizlersiniz. Yeni dönemde eldeki tüm imkanları kullanacağız" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım, daha sonra İzmir Ticaret Odası'ndan ayrıldı.

 

 

BAKMADAN GEÇME!